ΔΙΕΘΝΗ

Ενέργειες για προστασία των προϋπολογισμών από τη διαφθορά προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν

Ενέργειες για προστασία των προϋπολογισμών από τη διαφθορά προανήγγειλε η Φον ντερ Λάιεν

Η Κομισιόν θα αποστείλει γραπτές κοινοποιήσεις τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο του μηχανισμού προστασίας του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διαφθορά, σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη δευτερολογία της, απαντώντας σε σειρά παρεμβάσεων ευρωβουλευτών κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Κατάσταση της Ένωσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Αναφερόμενη στην γρήγορη υλοποίηση του προγράμματος NextGenerationEU και την πρόοδο του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για μέχρι στιγμής 18 εθνικά προγράμματα ανάκαμψης, η κ. Φον ντερ Λάιεν τόνισε πως η Κομισιόν επικεντρώνεται σε δύο αρχές: στην ανάγκη επενδύσεων, και στην ανάγκη αυτές οι επενδύσεις να συνοδεύονται από μεταρρυθμίσεις. Οι δύο αυτές αρχές συνδέονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, πρόσθεσε.

Ειδικότερα, απαντώντας στα σχόλια ευρωβουλευτών για το κράτος δικαίου, η κ. Φον ντερ Λάιεν επεσήμανε πως οι αρχές αυτές βρίσκονται στις Συνθήκες της ΕΕ και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, και πως η Κομισιόν είναι ο φύλακας αυτών των αρχών.

Σημείωσε πως η Κομισιόν έχει στο παρελθόν αξιοποιήσει τις διαδικασίες στη βάση του Άρθρου 7 της Συνθήκης (σ.σ. σε σχέση με την Πολωνία) και υπενθύμισε τον νέο μηχανισμό των εκθέσεων για το κράτος δικαίου αλλά και τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί σε σχέση με τη διάθεση κονδυλίων.

Μάλιστα η κ. Φον ντερ Λάιεν προανήγγειλε πως στο πλαίσιο της διαδικασίας για προστασία του προϋπολογισμού από ενέργειες που παραπέμπουν σε διαφθορά, η Κομισιόν ετοιμάζεται να στείλει τις πρώτες γραπτές κοινοποιήσεις σε κράτη μέλη μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Επίσης, όσον αφορά τα κονδύλια του προγράμματος NextGenerationEU, η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στις συστάσεις της Κομισιόν για το κάθε εθνικό σχέδιο ανάκαμψης. Αν οι συστάσεις περιέχουν αναφορές στην ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας ή την καταπολέμηση της διαφθοράς, συνέχισε, η Κομισιόν αναμένει να δει σχετικά μέτρα στο σχέδιο ανάκαμψης, αλλιώς δεν μπορεί να συμφωνήσει με το σχέδιο.

Σε άλλα θέματα, η κ. Φον ντερ Λάιεν σχολίασε αναφορά ευρωβουλευτή πως η Κομισιόν βρίσκεται στα μισά της θητείας της επισημαίνοντας πως κατ’ ακρίβεια, έχουν περάσει 20 μήνες και απομένουν τα δύο τρίτα της θητείας, και πως σκοπεύει να αξιοποιήσει όλο το χρόνο που απομένει.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κομισιόν, η συζήτηση με τους ευρωβουλευτές έδειξε πως υπάρχει μια μεγάλη πλειοψηφία έτοιμη να εφαρμόσει προτάσεις, αν και αντιλαμβάνεται πως πολλές προτάσεις θα αλλάξουν μετά τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των θεσμών.

Για το θέμα της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε πως συμφωνεί με το σχόλιο πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος, και πως πρόκειται για πρόκληση αλλά και ευκαιρία να ασκηθεί η επιρροή της Ευρώπης για να υπάρξει βελτίωση.

Όσον αφορά την κοινή αγορά, σημείωσε πως η ανάκαμψη προχωρά καθώς επιτεύχθηκε ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτή τη φορά, συνέχισε, καταφέραμε να ενώσουμε όλους πίσω από έναν στόχο, τις επενδύσεις για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτευχθεί η ανάπτυξη.

Όπως είπε, το σχέδιο ονομάστηκε NextGenerationEU καθώς στόχος δεν είναι να δημιουργηθούν δυσκολίες στην οικονομία μέσω του δανεισμού, αλλά να την ενεργοποιήσει και να επενδύσει τα κονδύλια που δανείζεται η Κομισιόν κατά τρόπο που θα βοηθά την επόμενη γενιά.

Στο πλαίσιο των καταληκτικών τοποθετήσεων των πολιτικών ομάδων μετά το πέρας της δευτερολογίας ο συμπρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς, Μάρτιν Σίρντεβαν, ανέφερε πως άκουσε συνθήματα και όχι ιδέες, και πως οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή δεν περιμένουν χειροκροτήματα αλλά κοινωνική προστασία και καλύτερους μισθούς.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) Ρόμπερτ Ρός σημείωσε την ανάγκη όλοι να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες και κάλεσε για την αξιοποίηση της πυρηνικής ενέργειας στην πράσινη ανάκαμψη.

Ο αντιπρόεδρος της ακροδεξιάς ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας (ID) Γιόργκ Μόιτεν σημείωσε πως η συζήτηση για την δημιουργία νέων ιδίων πόρων από την ΕΕ θα έπρεπε να προκαλεί διαμαρτυρίες, και κάλεσε την Κομισιόν να αφήσει τους νέους ελεύθερους χωρίς δεσμεύσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο συμπρόεδρος της ομάδας των Πρασίνων, Φιλίπ Λαμπέρ, κάλεσε την κ. Φον ντερ Λάιεν να κάνει ότι μπορεί για να σχηματίσει πλειοψηφίες στο Κοινοβούλιο γιατί, όπως φάνηκε από τη συζήτηση, ορισμένοι δεν θέλουν αλληλεγγύη, δράση για την κλιματική αλλαγή κλίμα, ή προστασία του κράτους δικαίου.

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων (Renew) Ντέκλαν Τσιόλος σημείωσε πως το μήνυμα υπέρ του μηχανισμού για το κράτος δικαίου ήταν κάτι που πολλοί περίμεναν να ακούσουν και ευχαρίστησε την κ. Φον ντερ Λάιεν για την αναφορά της.

Η επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D), Ιράτσε Γκαρσία Πέρεζ απάντησε σε σχόλια ευρωβουλευτών που συνέδεαν τις πράσινες πολιτικές με την αύξηση των τιμών ηλεκτρισμού σημειώνοντας πως ο λόγος που γίνεται αυτό δεν είναι οι πράσινες πολιτικές, αλλά το ότι κάποιοι θέλουν να τριπλασιάσουν τα κέρδη τους. Αυτό που πρέπει να γίνει, πρόσθεσε, είναι να συνεχιστεί ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής και να διασφαλιστεί πως οι τιμές θα παραμείνουν χαμηλές.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP) Εστεμπαν Γκονζάλεζ Πονς είπε απευθυνόμενος στην κ. Φον ντερ Λάιεν πως μπορεί να βασίζεται στην στήριξή τους, και πως αυτό που χρειάζεται είναι να δημιουργήσουμε ξανά ένα ευρωπαϊκό πνεύμα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top