ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015» στο Μαρί

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ 2015» στο Μαρί

Η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» αποτελεί έκφραση της δεδηλωμένης μας βούλησης να ενισχύσουμε τη συμβολή της Κύπρου στην κοινή μας προσπάθεια για αντιμετώπιση των κοινών απειλών και των νέων προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας Χριστόφορος Φωκαϊδης, μιλώντας κατά την τελετή λήξης της φετινής άσκησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, στην παρουσία και του Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

Μέσα από την άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ», είπε ο κ.Φωκαϊδης, επιβεβαιώνεται η ισχυρή πολιτική βούληση της Κυβέρνησης, να ενισχύσει το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος ως θετικός συνεισφορέας ασφάλειας «σε αυτή την ταραγμένη και ασταθή γειτονιά», τονίζοντας ότι για το σκοπό αυτό, η χώρα μας εργάζεται από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με άλλες φίλες και γειτονικές χώρες που ενδιαφέρονται για την προαγωγή της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας.

«Η εμφάνιση νέων ασύμμετρων απειλών, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η διάδοση των μέσων μαζικής καταστροφής, επαυξάνει την ανάγκη για μια πιο ολιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων στο τομέα της ασφάλειας σήμερα», είπε και υπέδειξε πως η εξωτερική και εσωτερική ασφάλεια των κρατών δεν μπορούν πλέον να προσεγγίζονται ξεχωριστά και αυτόνομα, αλλά «απαιτείται συνεργασία, συνέργεια και συντονισμός μεταξύ των διάφορων αρμόδιων υπηρεσιών και κρατικών φορέων».

Ταυτόχρονα, συνέχισε, η αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων επιβάλλει και την ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών, γιατί κανένα κράτος δεν μπορεί από μόνο του σήμερα, όσο ισχυρό και να είναι, να εξασφαλίσει την ασφάλεια των πολιτών του, αφού οι νέου τύπου απειλές δεν έχουν εθνικό χρώμα και δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν με συμβατικά και εθνικά μέσα.

Ο Υπουργός Άμυνας υπογράμμισε στο χαιρετισμό του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο νοτιοανατολικό αυτό άκρο της Μεσογείου, εργάζεται σταθερά και μεθοδικά προς την κατεύθυνση της περαιτέρω αξιοποίησης και βελτίωσης των δυνατοτήτων της για την αντιμετώπιση των νέων απειλών και εκτάκτων καταστάσεων κρίσης και σημείωσε πως στο πλαίσιο αυτό, έχουν εκπονηθεί εθνικά σχέδια, τα οποία δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης.

Ένα τέτοιο σχέδιο, είπε, είναι το εθνικό σχέδιο «ΕΣΤΙΑ», η εκπόνηση του οποίου κρίθηκε απαραίτητη μετά τα γεγονότα του Λιβάνου το 2006, κατά τα οποία η Κύπρος αποτέλεσε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας και γέφυρα επαναπατρισμού χιλιάδων ξένων υπηκόων. Σήμερα, ανέφερε ο Χριστόφορος Φωκαϊδης, το σχέδιο «ΕΣΤΙΑ» αποτελεί το βασικό εργαλείο, πάνω στο οποίο διαμορφώνεται ο επιχειρησιακός μας σχεδιασμός για την αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και προβλέπει τον συντονισμό και τη συνεργασία πολλών υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

«Στόχος η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων, ώστε να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε υπηκόους ευρωπαϊκών και τρίτων χωρών, στο ενδεχόμενο εκκένωσης τους μέσω Κύπρου, από γειτονικές χώρες, σε περιπτώσεις πολιτικής κρίσης, στρατιωτικής διένεξης ή φυσικής καταστροφής», συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Άμυνας χαιρέτησε την παρουσία μεγάλου αριθμού ξένων διπλωματών και παρατηρητών και τους ευχαρίστησε για την ενεργό συμμετοχή τους στις διάφορες φάσεις της άσκησης και ιδιαίτερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα, για τη συνδρομή τους στην άσκηση με αεροναυτικές δυνάμεις.

«Εκτιμούμε πάρα πολύ αυτή τη συμμετοχή και προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερη τα επόμενα χρόνια», είπε ο κ. Φωκαϊδης και τόνισε ότι «στόχος είναι να αναβαθμίσουμε ακόμα περισσότερο τις δυνατότητές μας, έτσι ώστε η Κύπρος να καταστεί ο ισχυρότερος και ασφαλέστερος περιφερειακός κόμβος παροχής ανθρωπιστικών επιχειρήσεων και αποστολών έρευνας διάσωσης, προάγοντας τη περιφερειακή συνεργασία και λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και των χωρών της περιοχής».

Ο Υπουργός Άμυνας επέδωσε αναμνηστικές πλακέτες σε Πρέσβεις ή εκπροσώπους των χωρών που έλαβαν μέρος στην άσκηση και συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες.

Εξάλλου, σε ομιλία του, ο Αρχηγός της Ε.Φ, Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης, είπε πως η άσκηση «ΑΡΓΟΝΑΥΤΗΣ» καταδεικνύει τις σοβαρότατες προκλήσεις, που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο σύγχρονο στρατηγικό περιβάλλον, το οποίο χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα, πολυπλοκότητα, αλλά και από τις ραγδαίες αλλαγές και τις μεταβολές του.

«Ο κόσμος βρίσκεται ενώπιον πρωτοφανών προκλήσεων και καταστάσεων που καταδεικνύουν την ευθύνη όλων μας, η οποία επιβάλλει την άμεση λήψη μέτρων αντιμετώπισης σε όλα τα επίπεδα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «η Κύπρος βρίσκεται σε μια ευαίσθητη περιοχή, όπου οι προκλήσεις είναι έντονες, απτές και πολλές φορές ορατές και η ευθύνη τής επιβάλλει να ενεργοποιηθεί και να δραστηριοποιηθεί προς όλες τις κατευθύνσεις προκειμένου να είναι πανέτοιμη να συνδράμει στη συνολική προσπάθεια της διεθνούς κοινότητας».

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, με την εμφάνιση νέας μορφής απειλών, συνέχισε, η Κύπρος προωθεί την ανάγκη ανάληψης συλλογικής προσπάθειας των κρατικών υπηρεσιών για αποτελεσματική αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης που επιβάλλει τη συνεργασία όλων των φορέων, τόσο εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και με φίλες χώρες, στην επιτυχή διαχείριση κρίσεων.

«Σήμερα μας δόθηκε η ευκαιρία να διαπιστώσουμε το πνεύμα και τη συνεκτική συνεργασία όλων των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων με τις ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις κοινές μας δυνατότητες αλλά και το υψηλό επίπεδο συνεργασίας που έχει επιτευχθεί με τις φίλες χώρες», συμπλήρωσε.

Η σημερινή, τελική φάση της άσκησης περιλάμβανε σενάρια αντιμετώπισης τρομοκρατών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, διάσωσης και εναέριας μεταφοράς τραυματία από πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, διαλογής ασθενών, αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης και ραδιοβιολογικών και χημικών αποβλήτων, ανακοπής σκάφους άτυπων μεταναστών και περισυλλογής τους, διάσωσης από κτίριο που κατέρρευσε και απελευθέρωσης ομήρων που κρατούνταν σε κτίριο από τρομοκράτες.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top