Ο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως έχει συχνά κοιλόπονους λόγω του... φαγητού

Ο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως έχει συχνά κοιλόπονους λόγω του... φαγητού

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σχεδόν €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κύπρο, δεν αφήσαμε να χαθεί χρόνος»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Σχεδόν €1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης στην Κύπρο, δεν αφήσαμε να χαθεί χρόνος»

Στο 97,3% αναμένεται να φθάσει η απορρόφηση των πόρων που αναλογούν στην Κύπρο από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις συνολικές εισπράξεις να υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν σε περίπου €992 εκατ. μετά και την τελική εκταμίευση που αναμένεται τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE