Ο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως έχει συχνά κοιλόπονους λόγω του... φαγητού

Ο ένας στους δέκα ανθρώπους παγκοσμίως έχει συχνά κοιλόπονους λόγω του... φαγητού

Περίπου το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού -δηλαδή ο ένας στους δέκα ανθρώπους- νιώθει συχνά πόνους στην κοιλιά όταν τρώει φαγητό (περισσότερες από τις μισές φορές), σύμφωνα με μία νέα διεθνή επιστημονική μελέτη. Το πρόβλημα είναι συχνότερο στις γυναίκες (13%) από ό,τι στους άνδρες (9%), καθώς επίσης στους νεότερους ανθρώπους 18 έως 28 ετών (15%).

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Έσθερ Κολομίερ των πανεπιστημίων KU Λουβέν (Βέλγιο) και Γκέτεμποργκ (Σουηδία), η οποία βασίστηκε σε διαδικτυακή δειγματοληπτική έρευνα σε 54.127 ανθρώπους από 26 χώρες, παρουσιάστηκε σε διεθνές συνέδριο της ευρωπαϊκής οργάνωσης Γαστρεντερολογίας United European Gastroenterology (UEG Week Virtual 2021).

Όσοι νιώθουν συχνά κοιλιακούς πόνους σχετικούς με το φαγητό είναι, επίσης, πιθανότερο να αισθάνονται φούσκωμα ή πρήξιμο στην κοιλιά τους, αίσθηση υπερβολικού ή πολύ πρόωρου κορεσμού μετά το φαγητό, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα ή διάρροια (τα δύο τελευταία συμπτώματα σε ποσοστό 30%, έναντι 10% μεταξύ όσων δεν έχουν συχνούς πόνους στην κοιλιά).

Ακόμη, έχουν συχνότερα περισσότερο ψυχολογικό στρες και μη γαστρεντερολογικά ψυχοσωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στη μέση, δύσπνοια κ.ά. Το 36% νιώθουν άγχος (έναντι 18% όσων δεν έχουν πόνους στην κοιλιά λόγω φαγητού) και το 35% συμπτώματα κατάθλιψης (έναντι 17% όσων δεν νιώθουν κοιλιακούς πόνους).

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντεπίθεση, η αμφισβήτηση και η ανάγκη για θεσμική κάθαρση- Η Αρχή κατά της διαφθοράς και ο λαϊκισμός

Νίκος Αναστασιάδης: Η αντεπίθεση, η αμφισβήτηση και η ανάγκη για θεσμική κάθαρση- Η Αρχή κατά της διαφθοράς και ο λαϊκισμός

Με μία εκτενή και προσεκτικά δομημένη διάσκεψη Τύπου, πλαισιωμένος από τους δικηγόρους του, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης επιχείρησε να δώσει τη δική του απάντηση στα ευρήματα της Αρχής κατά της Διαφθοράς. Ωστόσο, πέρα από την απόρριψη των ισχυρισμών που τον αφορούν, το βασικό μήνυμα που θέλησε να στείλει ήταν ένα: Η υπόθεση πρέπει να οδηγηθεί σε ανεξάρτητη ποινική διερεύνηση.

BEST OF TOTHEMAONLINE