ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Χαλαρώσεις ούτε για αστείο, τι ισχύει για όσους ακυρώθηκε το Safepass - Κοκτέιλ μέτρων για κανονικά Χριστούγεννα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Χαλαρώσεις ούτε για αστείο, τι ισχύει για όσους ακυρώθηκε το Safepass - Κοκτέιλ μέτρων για κανονικά Χριστούγεννα

Η αντιστροφή που παρατηρείται στους δείκτες της πανδημίας, επιβεβαιώνουν ουσιαστικά την τάση που παρατηρείται για επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας, ιδιαίτερα την τελευταία εβδομάδα. 

Οι αριθμοί μπορεί να έχουν ανέβει -όχι ιδιαίτερα αισθητά- όμως ο προβληματισμός μερίδας επιδημιολόγων δεν εστιάζεται καθαρά σε αριθμητικό επίπεδο, αλλά το αντίκτυπο που αναμένεται να έχει στη συνολικότερη γενική εικόνα. 

Ο εφησυχασμός και η ξεγνοιασιά δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο Υπουργείου Υγείας και επιστημονικής ομάδας, αφού ακόμη και ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας ενημερώνεται καθημερινά με πάσα λεπτομέρεια έχοντας φυσικά ιδίαν άποψη για τις μεταπτώσεις της επιδημιολογικής εικόνας, αλλά και η ειδική συμβουλευτική επιστημονική ομάδα καταρτίζει σχέδιο δράσης ενόψει της δύσκολης συνέχειας χωρίς να παρασύρεται από τη βελτίωση του τελευταίου μήνα. 

Η πρότερη εμπειρία έχει καταδείξει πως όποτε δόθηκαν ανεξέλεγκτες και μεγάλες χαλαρώσεις, δεν άργησε να παρατηρηθεί σημαντική επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που οι εμπλεκόμενοι παρουσιάζονται συγκρατημένοι και φειδωλοί αφού θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως η αλλαγή του καιρού (ακόμα θυμίζει καλοκαίρι) θα οδηγήσει σε περισσότερες συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους και υποστατικά. 

Χαλαρώσεις λοιπόν… γιοκ -όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, Δρ Πέτρος Καραγιάννης ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται σε όσους έφαγαν ‘άκυρο’ για το Safepass προβαίνοντας μόνο στην πρώτη δόση του εμβολιασμού. Πλέον θα πρέπει να ολοκληρώσουν και τη δεύτερη δόση για να μπορούν ν’απολαμβάνουν όλα τα προνόμια των κατόχων του Safepass. 

Τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε μέρας εξετάζονται ξεχωριστά με γνώμονα να υπάρχει μια αποκρυσταλλωμένη εικόνα, αλλά και οι αποφάσεις που ενδέχεται να ληφθούν να περιορίζονται γύρω από συγκεκριμένους τομείς και κλάδους. Στόχος είναι η χρυσή τομή των αυστηροποιήσεων να μην επεμβαίνει δραστικά στη λειτουργία των υποστατικών και κατ’επέκταση της οικονομίας. 

Με ορίζοντα της γιορτές των Χριστουγέννων λοιπόν στόχος θα είναι να τεθεί υπό έλεγχο η οποιαδήποτε έξαρση, χωρίς όμως να χρειαστεί να ληφθούν ιδιαίτερα δραστικά και αυστηρά μέτρα. Τα φετινά δεδομένα φέρονται να ευνοούν Χριστούγεννα, πολύ πιο κοντά στην κανονικότητα αφού η πορεία του εμβολιασμού (ιδιαίτερα αν ξεπεράσει το πολυπόθητο 82%) και ο χαμηλός βαθμός θετικότητας δείχνουν ότι κινούμαστε προς την σωστή κατεύθυνση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Ξεκίνησε επίσημα η προεκλογική εκστρατεία - Οι διπλές εκλογές - Πολιτική «χαμηλών ταχυτήτων»

Η Κύπρος εισέρχεται και επίσημα πλέον στην προεκλογική εκστρατεία για τις διπλές εκλογές της 9ης Ιουνίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top