ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Για «ιστορικό τείχος κεφαλαίων» με 130 τρισ. δολάρια για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων

ΥΠΟΙΚ: Για «ιστορικό τείχος κεφαλαίων» με 130 τρισ. δολάρια για τη μετάβαση σε μηδενικές εκπομπές ρύπων

Αφιερωμένη στη χρηματοδότηση της μετάβασης προς μια παγκόσμια οικονομία με κατά συμψηφισμό μηδενικές εκπομπές ρύπων (‘net zero’) είναι η πρώτη ημέρα της διάσκεψης COP26 για την κλιματική αλλαγή στη Γλασκώβη μετά από τη διήμερη σύνοδο των ηγετών.

Ο οικοδεσπότης των περισσότερων σημερινών εκδηλώσεων, Υπουργός Οικονομικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, είπε το πρωί στους συνέδρους ότι οι ηγέτες «αλλάζουν την καλωδίωση» του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος για να συμβάλει και αυτό στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ανακοίνωσε δε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται το πρώτο στον κόσμο «χρηματοοικονομικό κέντρο μηδενικών ρύπων». Στο πλαίσιο αυτό η βρετανική Κυβέρνηση θα καταστήσει υποχρεωτική για τους βρετανικούς χρηματοπιστωτικούς θεσμούς και τις εισηγμένες στη Βρετανία εταιρείες τη δημοσιοποίηση σχεδίων απεξάρτησης από τον άνθρακα και μετάβασης προς τη μηδενική εκπομπή ρύπων κατά τις δραστηριότητές τους.

Μια ανεξάρτητη ομάδα εργασίας θα καθορίσει εντός του επόμενου έτους τι θα απαιτείται από τις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αρχίσουν να δημοσιοποιούν τα «πράσινα» διαπιστευτήριά τους από το 2023.

Κατά τον κ. Σούνακ, εξάλλου, επιχειρήσεις που συνολικά ελέγχουν το 40% του παγκόσμιου ενεργητικού θα ευθυγραμμιστούν με το όριο στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου, που αποτελεί την επιδίωξη της COP26 με βάση τις δεσμεύσεις της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015.

Αυτό σημαίνει πως συγκεντρώνονται «130 τρισεκατομμύρια δολάρια ιδιωτικών κεφαλαίων που περιμένουν να αναπτυχθούν και ένα πιο πράσινο χρηματοπιστωτικό σύστημα». Ο κ. Σούνακ πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα ιστορικό τείχος κεφαλαίων για τη μετάβαση στο net zero ανά τον κόσμο».

Ο μεγάλος χρηματοδοτικός στόχος της COO26 είναι να εξασφαλίσει την επίτευξη του στόχου για δέσμευση 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από τις αναπτυγμένες χώρες προς τις Κυβερνήσεις αναπτυσσόμενων κρατών, ώστε να κάνουν τη μετάβαση στο net zero.

ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λακατάμια: Αυτή είναι η μοτοσικλέτα στην οποία επέβαινε ο στόχος - Δείτε φωτογραφίες

Επεκτείνεται το Pame express: Αυτοί οι χώροι εξετάζονται σε Λεμεσό και Λάρνακα - Τι γίνεται με τις στάσεις στα ορεινά

Πτώμα στη Σωτήρα: Ολοκληρώθηκε η νεκροτομή επί της σορού

Ανείπωτη θλίψη για την 8χρονη Καισσαριανή: Πότε θα γίνει η κηδεία - Η παράκληση της οικογένειας

«Θα σε σκοτώσω» - Μαθητής στη Γαλλία γρονθοκόπησε, χαστούκισε και απείλησε καθηγητή επειδή του έκανε παρατήρηση



Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Η κατάσταση της υγείας του 34χρονου

Υπόθεση απόπειρας φόνου με θύμα 34χρονο, διερευνά η Αστυνομία στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top