ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Καδής: Το Τμήμα Δασών επαγρυπνεί συνεχώς για προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων

Καδής: Το Τμήμα Δασών επαγρυπνεί συνεχώς για προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων

Το Τμήμα Δασών βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προς τον σκοπό αυτό, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, προσθέτοντας πως στα πλαίσια αυτά το Τμήμα προγραμματίζει εντός του 2022 έργα εξυγίανσης του εκδρομικού χώρου του Δάσους Ριζοελιάς.

 
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του Δημοτικού Αναψυκτηρίου, που βρίσκεται στο  Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, ο κ. Καδής είπε ότι «το έργο που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αραδίππου σε συνεργασία με το Τμήμα Δασών, αναμένεται να συμβάλει στην περαιτέρω ανάδειξη της αξίας και του ρόλου των Εθνικών Δασικών Πάρκων στο ευρύ κοινό. Το δάσος της Ριζοελιάς κηρύχτηκε ως Εθνικό Δασικό Πάρκο το 1998 και αποτελεί μέρος του Δικτύου Natura 2000, κάτι που καταδεικνύει την τεράστια αξία και τη σημασία του, όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη».
 
Πρόσθεσε ότι «στην Κύπρο έχουν κηρυχθεί μέχρι σήμερα 11 Εθνικά Δασικά Πάρκα, συνολικής έκτασης 230 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Το Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς, με έκταση μικρότερη του ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου, φιλοξενεί 180 ιθαγενή είδη και υποείδη φυτών, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 11% της χλωρίδας της Κύπρου».
 
Σύμφωνα με τον Υπουργό Γεωργίας, «12 από αυτά τα φυτά είναι ενδημικά, υπάρχουν δηλαδή μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο, ενώ έξι φυτικά είδη είναι απειλούμενα και περιλαμβάνονται στο Κόκκινο Βιβλίο της Χλωρίδας της Κύπρου. Στην περιοχή του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ριζοελιάς βρίσκουν καταφύγιο και τροφή τουλάχιστον 44 είδη πουλιών, από τα οποία δύο είναι ενδημικά του νησιού, καθώς και 8 είδη θηλαστικών και 16 είδη ερπετών».
 
Στο Δάσος της Ριζοελιάς, συνέχισε «υπάρχουν 4 φυσικοί οικότοποι, που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας των Οικοτόπων.  Ένας από αυτούς είναι ο οικότοπος με τις “Γυψούχες στέπες”, ο οποίος αποτελεί το κυριότερο χαρακτηριστικό της περιοχής και το ιδιαίτερο γνώρισμά του οικοτόπου αυτού είναι η ανάπτυξή του σε γυψούχα εδάφη, τα οποία καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του Πάρκου».
 
Οσον αφορά τα είδη που χαρακτηρίζουν τον οικότοπο, είπε πως «είναι εξειδικευμένα στα εδάφη αυτά και ονομάζονται γυψόφυτα.  Ενας άλλος πολύ σημαντικός οικότοπος που εντοπίζεται στο Δάσος της Ριζοελιάς είναι οι Θαμνώνες με τις παλλούρες (Ziziphus lotus).  Οι οικότοποι αυτοί, λόγω της σπανιότητάς τους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρούνται ως οικότοποι προτεραιότητας, και αποτελούν τον βασικό λόγο για τη συμπερίληψή της περιοχής αυτής στο Δίκτυο Natura 2000», είπε και σημείωσε πως «για την προστασία και διατήρηση των συγκεκριμένων οικοτόπων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε, από το 2013 μέχρι το 2017, το έργο με τίτλο "Βελτίωση της κατάστασης διατήρησης των οικοτόπων προτεραιότητας 1520 και 5220 στο Εθνικό Δασικό Πάρκο Ριζοελιάς" στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 750 χιλιάδων ευρώ»
 
Στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας αναφέρθηκε στα Εθνικά Δασικά Πάρκα και είπε πως «αποτελούν πνεύμονες πρασίνου και μέσο προστασίας της φύσης και ενίσχυσης της βιοποικιλότητας, ενώ μπορούν να αξιοποιηθούν ως μέσα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, καθώς και ως εργαλεία επιστημονικής μελέτης και έρευνας. Παράλληλα, αποτελούν σημαντικό παράγοντα ενίσχυσης της ψυχοσωματικής υγείας του ανθρώπου».
 
Ωστόσο, συνέχισε «η αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση είναι το μεγάλο στοίχημα, που πρέπει να κερδηθεί. Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, βρίσκεται σε συνεχή επαγρύπνηση για την προστασία των Εθνικών Δασικών Πάρκων και λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προς τον σκοπό αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του τρόπου λειτουργίας των υποδομών που λειτουργούν εντός των ορίων τους».
 
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ο κ. Καδής «το Τμήμα Δασών προγραμματίζει εντός του 2022 έργα εξυγίανσης του εκδρομικού χώρου του Δάσους Ριζοελιάς, έτσι ώστε να μπορούν όλοι να απολαμβάνουν τις ευκαιρίες αναψυχής, που τους προσφέρει, σε έναν ασφαλή και καθαρό περιβάλλοντα χώρο. Παράλληλα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αραδίππου, που είναι η διαχειριστική αρχή του αναψυκτήριου, θα μεριμνήσει, ώστε αυτό να λειτουργεί με τρόπο ορθολογιστικό, προς όφελος των επισκεπτών και με απόλυτο σεβασμό προς το περιβάλλον και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα που φιλοξενεί το Δάσος Ριζοελιάς».
 
Ηδη, σημείωσε «έχει ετοιμαστεί ειδική σύμβαση, η οποία θα υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών μόλις ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός της έλεγχος  από τη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας».

Κλιματική κρίση και ενεργειακή πολιτική άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες

Η κλιματική κρίση και η ενεργειακή πολιτική είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με πολλές προκλήσεις και ευκαιρίες και η προσπάθεια χειρισμού και αντιμετώπισής τους είναι μαραθώνιος και αγώνας ταχύτητας ταυτόχρονα, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας Κώστας Καδής, τονίζοντας την ανάγκη να δράσουμε άμεσα, αποφασιστικά και συλλογικά, μαζί κυβέρνηση, επιστημονική κοινότητα, οργανωμένα σύνολα και ο κάθε πολίτης ξεχωριστά γιατί αυτός είναι ο δρόμος και πρέπει όλοι μαζί συλλογικά να τον ακολουθήσουμε.

Σε χαιρετισμό στη δημόσια συζήτηση της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, με θέμα: Κλιματική Κρίση & Ενεργειακή Πολιτική:Κύπρος, Quo vadis? ο Υπουργός τόνισε πως οι κλιματικές δράσεις έχουν επιταχυνθεί σημαντικά, όμως τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα ή προγραμματίζονται δεν φαίνεται να επαρκούν για να συγκρατηθεί η άνοδος της θερμοκρασίας κάτω από το όριο των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Συνεπώς, είπε,  χρειάζεται να αναθεωρηθούν εγκαίρως οι στόχοι που έχουν τεθεί ανά χώρα, με βάση ένα παγκόσμιο πλαίσιο που θα οδηγεί στη βαθιά απανθρακοποίηση των εθνικών ενεργειακών συστημάτων. Αυτό είναι εξάλλου το κύριο διακύβευμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται αυτή την περίοδο στη Γλασκόβη, στο πλαίσιο της 26ης Διάσκεψης των συμβαλλόμενων Μερών της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ανέφερε ότι αν αναλογιστεί κανείς ότι τα τελευταία 30 χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε τις καθαρές εκπομπές στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά μόλις 25%, συνειδητοποιεί πόσο μεγάλη είναι η πρόκληση του μηδενισμού τους τα επόμενα 30 χρόνια και για να έχουμε σοβαρές πιθανότητες να πετύχουμε αυτόν τον υπαρξιακής σημασίας στόχο της κλιματικής ουδετερότητας ως το 2050, απαιτούνται ιδιαίτερα φιλόδοξα, προσεκτικά και καλά ελεγχόμενα ενδιάμεσα βήματα και στρατηγικές.

Ο Υπουργός σημείωσε πως παρά το γεγονός ότι ο ευρωπαϊκός Κανονισμός για τη διακυβέρνηση της Ενεργειακής Ένωσης προβλέπει την αναθεώρηση των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα έως το 2023, οι σημαντικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο τα τελευταία χρόνια, καθιστούν επιτακτική την ανάγκη άμεσης αναθεώρησης του Σχεδίου της χώρας μας.

Πρόσθεσε πως με το νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τον νέο Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, η Κύπρος έχει πλέον στη διάθεσή της εξαιρετικά εργαλεία και σημαντικούς οικονομικούς πόρους, οι οποίοι προγραμματίζεται να αξιοποιηθούν προς υλοποίηση πρόσθετων πολιτικών και μέτρων, με απώτερο στόχο όλοι οι τομείς της οικονομίας να προσανατολιστούν σε πραγματικά βιώσιμη κατεύθυνση και στον δρόμο προς την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο κ . Καδής σημείωσε ακόμη πως κατά τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, η γνώση, η κατάρτιση και η ενημέρωση αποτελούν σημαντικές παραμέτρους, που θα υποστηρίξουν την προσπάθεια των κυβερνήσεων να διαμορφώσουν και να εφαρμόσουν στοχευμένες πολιτικές και μέτρα και ως εκ τούτου, η συνεισφορά των επιστημόνων και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων θεωρούμε ότι είναι άκρως σημαντική και πολύτιμη.

Αναφέρθηκε  και στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει η Κύπρος για να συντονίσει τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής στην περιοχή μας, διαβεβαιώνοντας πως οι εισηγήσεις των επιστημόνων θα ληφθούν σοβαρά υπόψη στη διαμόρφωση ενός σχεδίου δράσης, με μέτρα που θα είναι κατάλληλα για την περιοχή μας, επιστημονικά τεκμηριωμένα, εφαρμόσιμα και κοστολογημένα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή - Για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top