ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Πονοκέφαλος» τα νέα μέτρα- Σε δίλημμα κυβέρνηση και επιστήμονες- Αυτές είναι οι εισηγήσεις

«Πονοκέφαλος» τα νέα μέτρα- Σε δίλημμα κυβέρνηση και επιστήμονες- Αυτές είναι οι εισηγήσεις

Εντονος είναι ο προβληματισμός που αναπτύσσεται στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα ανακοπής της πανδημίας, που θα πρέπει να ληφθούν τις αμέσως επόμενες ημέρες, ώστε να υπάρξει περιορισμός των μολύνσεων για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη συμφωνούν ότι σε αυτή τη φάση δεν συντρέχουν λόγοι αυστηρών μέτρων σε οριζόντια κλίμακα. Την ίδια όμως ώρα όλοι ανησυχούν ότι εάν τα μέτρα που ληφθούν τώρα αποδειχθούν αναποτελεσματικά, τότε υπάρχει ο κίνδυνος επιβολής αυστηρότερων μέτρων την περίοδο των γιορτών, εξέλιξη την οποία απεύχονται. «Είναι κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη μας, δήλωσε στο Τhemaonline αρμόδια κυβερνητική πηγή, η οποία εκτιμά ότι στο υπουργικό Συμβούλιο της Τετάρτης θα υπάρξει ένας συνδυασμός μέτρων και «εάν δούμε ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα θα το εξετάσουμε τη δεδομένη στιγμή».

Το ποσοστό θετικότητας έχει ανέβει στο 0,77%, εξέλιξη η οποία είναι ανησυχητική, διότι οι επιστήμονες εκτιμούν ότι εάν ο δείκτης περάσει το 1,5% τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα και η λήψη αυστηρών μέτρων θα είναι μονόδρομος.

Η εντατικοποίηση των εμβολιασμών, η διενέργεια περισσότερων τεστ (ίσως και ανάμεσα σε εμβολιασμένους ειδικά σε ευαίσθητους χώρους), η αυστηροποίηση των ελέγχων, είναι τα πρώτα μέτρα που βρίσκονται ψηλά στη λίστα των υπό μελέτη αποφάσεων. Από εκεί και πέρα άλλες εισηγήσεις που κατέθεσαν στον υπουργό Υγείας μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής προβλέπουν περιορισμούς σε κοινωνικές και οικογενειακές εκδηλώσεις αυξημένου συγχρωτισμού (γάμοι, βαπτίσεις, πάρτι κλπ), αυστηροποίηση των πρωτοκόλλων σε εκδηλώσεις και άλλου είδους συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τηλεργασία στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, στις εισηγήσεις των επιστημόνων καταγράφονται μέτρα ειδικά για το χώρο της εκπαίδευσης, ώστε να αποτραπεί τυχόν διασπορά σε τέτοιο βαθμό που να καθιστά επιβεβλημένο το λουκέτο. Για παράδειγμα ανάμεσα στις εισηγήσεις περιλαμβάνεται πρόταση για εντατικοποίηση των τεστ, αυστηρή χρήση μάσκας (ακόμη και στα παιδιά των δημοτικών σχολείων), αύξηση των ελέγχων, εξ αποστάσεως φοίτηση στα πανεπιστήμια και αποφυγή συγκεντρώσεων σε κλειστούς χώρους. «Όλα είναι ανοικτά» υπέδειξε στέλεχος του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας ότι η κατάσταση παρακολουθείται σε καθημερινή βάση.

Το μενού των νέων μέτρων θα μελετηθεί στη σύσκεψη που θα έχει τη Δευτέρα ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή ώστε να διαμορφωθεί ένα πακέτο εισηγήσεων, το οποίο θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την Τετάρτη για αποφάσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top