Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Έργα €1.2 δις από το Υπουργείο Μεταφορών – Προχωρούν πολυαναμενόμενα έργα λέει ο Καρούσος

22.11.2021
13:41
Οικονομία

Τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2022 παρουσίασε σήμερα Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ο Γιάννης Καρούσος ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού.

Παρουσιάσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για το 2022. Το Υπουργείο έχει αναλάβει την υλοποίηση έργων αξίας περίπου €1,2 δις. Πρόκειται για έργα τα οποία, είτε συμπεριλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του Υπουργείου, είτε πρόκειται για έργα άλλων υπουργείων τα οποία έχουμε αναλάβει την εκτέλεση τους», δήλωσε ο Υπουργός.

Συνεχίζουμε να ωριμάζουμε, πρόσθεσε, να προκηρύσσουμε και να εκτελούμε έργα τα οποία είναι σημαντικά και πολυαναμενόμενα, εδώ και δεκαετίες, από τις τοπικές κοινωνίες. Έργα τα οποία έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και τα έχει θέσει στις προτεραιότητες του.

Δρόμοι, κυκλοφοριακό, σταθμοί φόρτισης ανάμεσα στα μεγαλύτερα έργα
Χαρακτηριστικά παραδείγματα των πιο πάνω έργων αποτελούν οι αυτοκινητόδρομοι Πάφου – Πόλης και Λεμεσού – Σαϊτά που είναι υπό εκτέλεση, καθώς επίσης οι δρόμοι Λάρνακας – Δεκέλειας και Δερύνειας – Σωτήρας που βρίσκονται στο στάδιο υποβολής προσφορών. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα επόμενα τρία μεγάλα έργα που θα προκηρυχτούν θα είναι οι αυτοκινητόδρομοι Αστρομερίτη – Ευρύχου και Παλαιχωρίου – Λευκωσίας, και φυσικά, το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού στη χώρα μας, το Κυπριακό Μουσείο στη Λευκωσία.

Ταυτόχρονα, μπαίνουμε δυναμικά και στην εποχή της ηλεκτροκίνησης αφού πλέον, με την έγκριση του πλαισίου πολιτικής για την ηλεκτροκίνηση που υποβάλαμε στο Υπουργικό Συμβούλιο, προχωρούμε στην υλοποίηση σημαντικών δράσεων, όπως η επιχορήγηση για αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων αλλά και σταθμών επαναφόρτισης.

Επίσης, προχωρούμε στην αξιοποίηση της τεχνολογίας για τη διαχείριση της τροχαίας κίνησης και άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος με την εφαρμογή ευφυών συστημάτων, μέσω των οποίων θα ελέγχεται η τροχαία κίνηση σε 125 φωτο-ελεγχόμενα σημεία σε Λευκωσία και Λεμεσό. Η πιο πάνω προσφορά θα ανακοινωθεί το επόμενο τρίμηνο.
Το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, ως το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό Υπουργείο της Κυβέρνησης, ολοκληρώνει μέσα στο 2021 και έχει υπό εκτέλεση, ή υπό προσφορά, ή θα προσφοροδοτήσει τους επόμενους 12 μήνες, έργα με συνολικό προϋπολογισμό που ανέρχεται περίπου στα €1,2 δις.

Τα έργα αυτά εμπίπτουν, είτε στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, είτε στον προϋπολογισμό άλλων υπουργείων τα οποία εκτελούνται από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, συμπεριλαμβανομένου και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Συγκεκριμένα, έργα με προϋπολογισμό €41 εκ. θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο 2021, με προϋπολογισμό €101 εκ. αφορούν έργα που βρίσκονται στη διαδικασία προσφορών, με προϋπολογισμό €398 εκ. αφορούν έργα τα οποία βρίσκονται υπό εκτέλεση και με προϋπολογισμό €644 εκ. αφορούν σε έργα τα οποία θα προκηρυχθούν ή και θα υπογραφούν τους επόμενους 12 μήνες.

Ποια έργα ολοκληρώνονται το 2021
Ενδεικτικά, κάποια από τα έργα που έχουν παραληφθεί ή και ολοκληρώνονται εντός του 2021 περιλαμβάνουν το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου (€9 εκ.), η Ενεργειακή Αναβάθμιση των Κυβερνητικών Κτηρίων της Πάφου (€8 εκ.), η κατασκευή του Βόρειου Παρακαμπτήριου Δρόμου Γεροσκήπου (€6.2 εκ.), η ανέγερση του νέου Πυροσβεστικού Σταθμού της Λεμεσού (€5.3 εκ.), η Πνευμονολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπερούντας (€4.8 εκ.), η κατασκευή της Φάσης Α’ και Β’ που αφορά στην Ποδηλατική Υποδομή των Πανεπιστημίων της Λευκωσίας (€2.5 εκ.), και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Πάφου (€2.2 εκ.).

Τα κυριότερα έργα που βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό εκτέλεση αφορούν το δρόμο Πόλης Χρυσοχούς – Πάφου (€83.3 εκ.), τον Περιμετρικό Δρόμο Λευκωσίας (€72.3 εκ.), το Σύστημα Φωτοεπισήμανσης (€34.1 εκ.), και το Δρόμο Λεμεσού – Σαϊττά (€31.1 εκ.)

Όσον αφορά τα κυριότερα έργα που βρίσκονται σε διαδικασία προσφορών, θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω τα Κεντρικά Γραφεία του Κτηματολογίου (€22 εκ.), το δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας (€20.8 εκ.), τη βελτίωση του δρόμου Σωτήρας – Δερύνειας (€16 εκ.), και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Αθαλάσσας (€13 εκ.).

Έρχεται και νέο Κυπριακό Μουσείο
Τα κυριότερα έργα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων που πρόκειται να προκηρυχθούν / υπογραφούν περί τα τέλη του 2021 και εντός του 2022 αφορούν το νέο Κυπριακό Μουσείο (€136 εκ.), τον αυτοκινητόδρομο Αστρομερίτη – Ευρύχου (€80 εκ.), τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Παλαιχωρίου (Τμήμα Ανάγιας – Αγροκηπιάς) (€72 εκ.), την κατασκευή των στάσεων και των στεγάστρων των λεωφορείων (€45 εκ.), και τη Φάση Β3 του Περιμετρικού Αυτοκινητόδρομου Λευκωσίας (€26 εκ.).

Όσον αφορά τα κυριότερα έργα άλλων Υπουργείων, αναμένεται όπως το 2022 να προκηρυχθούν / υπογραφούν το έργα που αφορούν το Κρατικό Χημείο (€63 εκ.), το Νέο Κέντρο Μεταναστών «Λίμνες» στη Μενόγεια (€60 εκ.) και η βελτίωση των λεωφόρων Ιπποκράτους και Αργυρουπόλεως (€26 εκ.).

Υλοποίηση έργων από το πρόγραμμα ανάκαμψης καια ανθεκτικότητας
Σημειώνεται ότι, στόχος του Υπουργείου είναι να αξιοποιηθούν πλήρως και οι πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προβλέπονται για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2026 από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, καθώς και την Πολιτική Συνοχής. Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχουμε αναλάβει την υλοποίηση έργων και δράσεων συνολικού προϋπολογισμού €143,88 εκ , εκ των οποίων τα €89.3 εκ. αφορούν έργα και δράσεις του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ενώ €54.58 εκ. αφορούν έργα άλλων Υπουργείων τα οποία θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Τα κυριότερα έργα του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων τα οποία εμπίπτουν σε Μεταρρυθμίσεις και Επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αφορούν, μεταξύ άλλων, στην υλοποίηση έργων του Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα €31.5 εκ., στην εφαρμογή του Σχεδίου Επιχορήγησης για την Αγορά Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων με προϋπολογισμό €30 εκ., στην εφαρμογή του Σχεδίου Απόσυρσης Ρυπογόνων Οχημάτων και Παραχώρησης Κινήτρων για Εναλλακτικούς, Χαμηλών Εκπομπών Τρόπους Διακίνησης με προϋπολογισμό €15 εκ., στην εφαρμογή του Σχεδίου Επιδότησης για Εγκατάσταση χιλίων Σημείων Επαναφόρτισης σε Δημοσίους Προσβάσιμους Χώρους, σε Επιχειρήσεις και Τοπικές Αρχές με προϋπολογισμό €4 εκ. και στην Ολοκληρωμένη Εφαρμογή Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών με την Χρήση Τεχνολογίας Ψηφιακού Δίδυμου Digital Twin με προϋπολογισμό €4 εκ.

Όσον αφορά το 2022, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων ανέρχεται στα €423.9 εκ. Συγκεκριμένα, €388.9 εκ. αφορά τις Τακτικές και Αναπτυξιακές Δαπάνες, και €35 εκ. αφορά δαπάνες για συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Σημειώνεται ότι, οι αναπτυξιακές δαπάνες κάτω από τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, συμπεριλαμβανομένων και των συγχρηματοδοτούμενων δαπανών για την τριετία 2022 -2024 ανέρχονται στα €504.9 εκ. Η αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών του Υπουργείου φθάνει μέχρι και 48,7% το 2023, σε σχέση με το 2021, ήτοι από €126,2 εκ. το 2021, στα €145,1 εκ. το 2022, στα €187,7 εκ. το 2023, και στα €172,1 εκ. το 2024.