ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΞ: Το δράμα των αγνοουμένων είναι μία από της τραγικότερες συνέπειες της τουρκικής εισβολής

ΥΠΕΞ: Το δράμα των αγνοουμένων είναι μία από της τραγικότερες συνέπειες της τουρκικής εισβολής

Ως μια από τις τραγικότερες συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο, χαρακτήρισε το δράμα των αγνοουμένων ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, στο συνέδριο με θέμα «Δικαιώματα του Ανθρώπου: Οι κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις της μη εφαρμογής των αρχών τους στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων», που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα.


Το Συνέδριο διεξάγεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και συνδιοργανώνεται από το Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πανελλήνια Επιτροπή Γονέων και Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας, καθώς και από την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδήλωτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, 47 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και κατοχή συνεχίζει τον αγώνα για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που δημιουργεί το συγκεκριμένο ανθρωπιστικό ζήτημα.

Όπως είπε, το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί «ζήτημα συστηματικής καταπάτησης και παραβίασης βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ίδιων των αγνοουμένων και των οικογενειών τους».

Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Κυπριακή Δημοκρατία επί του συγκεκριμένου ζητήματος και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει κάθε προσπάθεια ώστε να αρθούν όποια εμπόδια υπάρχουν.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι η άρνηση της τουρκικής πλευράς να συνεργαστεί αποτελεί το μείζον ζήτημα που παρεμποδίζει την πρόοδο στο ανθρωπιστικό πρόβλημα των αγνοουμένων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε τις τέσσερις προσφυγές τις οποίες έχει καταθέσει η Κύπρος εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Ανατρέχοντας στην απόφαση του ΕΔΑΔ, του 2001, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι με αυτήν το Δικαστήριο «καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση σειράς Άρθρων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, σε σχέση με τα δικαιώματα των Ελληνοκύπριων αγνοουμένων και των συγγενών τους». Παράλληλα, αναφέρθηκε σε μεταγενέστερες αποφάσεις του ΕΔΑΔ που επιδίκασαν την καταβολή ποσών δίκαιης ικανοποίησης, τα οποία μέχρι τώρα η Τουρκία αρνείται να καταβάλει.

Ο κ. Χριστοδουλίδης επισήμανε ότι η Τουρκία φέρει ηθική και νομική ευθύνη να συνεργαστεί στο ζήτημα των αγνοουμένων, δίνοντας πληροφορίες που περιέχονται στα στρατιωτικά της αρχεία, παρέχοντας πρόσβαση σε χώρους ταφής που βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και στηρίζοντας τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων στο έργο της.

Κλείνοντας, ο κ. Χριστοδουλίδης ευχαρίστησε όλους τους φορείς για το έργο τους στο ζήτημα των αγνοουμένων, διαβεβαιώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει και θα εντατικοποιήσει τις προσπάθειες ώστε να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία να συνεργαστεί και να παραμείνει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας διεθνών φορέων και οργανισμών.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top