Αδιάλλακτος ο Τατάρ – Επανέλαβε τη θέση για δύο κράτη και στον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή

Αδιάλλακτος ο Τατάρ – Επανέλαβε τη θέση για δύο κράτη και στον Αυστραλό Ύπατο Αρμοστή

Την θέση ότι ο δρόμος για μια βιώσιμη ειρήνη και σταθερότητα στο νησί περνάει μέσα από επίσημες διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα βασίζονται στην κυριαρχική ισότητα και στο ισότιμο διεθνές καθεστώς των Τουρκοκυπρίων συνιδιοκτητών επανέλαβε ο Ερσίν Τατάρ κατά την συνάντησή του χθες με τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας Sam Beever, ο οποίος αποχωρεί από την Κύπρο. Ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι δίκαιη και ρεαλιστική μια συμφωνία στη βάση της συνεργασίας «δύο κρατών».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ υποστήριξε ότι η κυριαρχική ισότητα των Τουρκοκυπρίων είναι ένα δικαίωμα που πηγάζει από τις συμφωνίες του 1960 με τις οποίες ιδρύθηκε το συνεταιρικό κράτος, το οποίο σφετερίστηκαν οι Ελληνοκύπριοι, κατά την έκφρασή του, με την βία των όπλων το 1963 με στόχο την ένωση με την Ελλάδα.


«Μόνο μια συμφωνία που βασίζεται στην συνεργασία των δύο κρατών θα είναι δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη». Επανέλαβε δε την θέση ότι οι διαπραγματεύσεις που έγιναν για επίτευξη συμφωνίας στη βάση της ισότητας απέτυχαν λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων και ότι οι Τουρκοκύπριοι ζουν κάτω από εμπάργκο σε θέματα όπως το απευθείας εμπόριο και οι απευθείας πτήσεις.

Υποστήριξε ότι τέθηκαν στο ράφι τόσο οι συμφωνίες του 1960 όσο και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ένταξη της «ελληνοκυπριακής πλευράς», κατά την έκφρασή του, στην ΕΕ εξ ονόματος ολόκληρης της Κύπρου, επειδή η Ελλάδα απειλούσε να θέσει βέτο στην διεύρυνση της Ένωσης προς ανατολάς. Ο κ. Τατάρ πρόσθεσε ότι ήρθε η ώρα να εξεταστεί μια «διαφορετική προοπτική» στο Κυπριακό αντί να ζητούνται διαπραγματεύσεις στη βάση των ίδιων παραμέτρων που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν τόσες φορές κατά την διάρκεια μισού αιώνα.

Η Αυστραλία θα μπορούσε να είναι πιο αμερόληπτη στην προσέγγισή της προς τις δύο πλευρές, συνέχισε ο κ. Τατάρ λέγοντας ότι δεκάδες χιλιάδες Τουρκοκύπριοι ζουν σε πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Σίνδνεϊ, την Καμπέρα και την Μελβούρνη.

Πηγή: KYΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Απόπειρα φόνου: Διερευνάται αν προηγήθηκε καυγάς των δύο γειτόνων - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 41χρονος

Απόπειρα φόνου: Διερευνάται αν προηγήθηκε καυγάς των δύο γειτόνων - Σε κρίσιμη κατάσταση ο 41χρονος

Διάταγμα κράτησης 8 ημερών εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου προς διευκόλυνση των ανακρίσεων εναντίον του 55χρονου φερόμενου δράστη της απόπειρας φόνου εναντίον 41χρονου στην Αμαργέτη της επαρχίας Πάφου.

BEST OF TOTHEMAONLINE