ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Και ο Κολοκασίδης στο κάδρο των Προεδρικών- Kρατά αποστάσεις το ΔΗΚΟ και προκρίνει Νικόλα

Και ο Κολοκασίδης στο κάδρο των Προεδρικών- Kρατά αποστάσεις το ΔΗΚΟ και προκρίνει Νικόλα

Το όνομα του πρώην αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ, δικηγόρου Γιώργου Κολοκασίδη θα προστεθεί σήμερα στη λίστα των ενδιαφερομένων για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου για τις εκλογές του 2023. Ο Γιώργος Κολοκασίδης προτίθεται να εξαγγείλει ανεξάρτητη υποψηφιότητα στη διάρκεια συγκέντρωσης που είναι ορισμένη για τις 7 το βράδυ στο οίκημα της ΠΟΕΔ στην Αγλαντζιά και σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιβάλλεται από πολίτες που στηρίζουν το εγχείρημά του.

Ο Γιώργος Κολοκασίδης ανήκει στη λεγόμενη σκληρή σχολή σκέψης στο Κυπριακό και ουσιαστικά είναι ο πρώτος από τους ενδιαφερόμενους για την προεδρία, ο οποίος απευθύνεται στον αποκαλούμενο ενδιάμεσο χώρο, πέραν των δύο πόλων ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Υπό αυτή την έννοια προσβλέπει σε υποστήριξη από κόμματα ή ψηφοφόρους του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, της πρώην Συμμαχίας Πολιτών του Γιώργου Λιλλήκα (η οποία εντάχθηκε στην ΕΔΕΚ), της Αλληλεγγύης της Ελένης Θεοχάρους και γενικά δυνάμεων που υποστηρίζουν μια πιο διεκδικητική πολιτική στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Themaonline ο κ. Κολοκασίδης δεν είχε οποιαδήποτε συνεννόηση με το ΔΗΚΟ, από το οποίο διαγράφηκε το 2011 επί προεδρίας Μάριου Καρογιάν. Επανήλθε στο ΔΗΚΟ επί προεδρίας Νικόλα Παπαδόπουλου, χωρίς όμως οποιοδήποτε αξίωμα και ενεργό συμμετοχή στα κομματικά δρώμενα. Η υποψηφιότητά του Γιώργου Κολοκασίδη αντικρίζεται εξ αποστάσεως από το ΔΗΚΟ και σ᾽αυτό τουλάχιστον το στάδιο δεν προκρίνεται, αφού πέραν όλων των άλλων, θεωρείται ότι δεν συγκεντρώνει πιθανότητες υποστήριξης από άλλα κόμματα, με τα οποία το ΔΗΚΟ θα επιδιώξει συνεργασία. Εξάλλου στο ΔΗΚΟ κορυφαία στελέχη βάζουν στο τραπέζι ως πρώτη επιλογή διαπραγμάτευσης το όνομα του Νικόλα Παπαδόπουλου.

ΑΚΕΛ θέλει ΔΗΚΟ

Παρόλον ότι στο ΑΚΕΛ δεν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση ονομάτων θεωρείται βέβαιο ότι ο Γιώργος Κολοκασίδης δεν μπορεί να είναι μεταξύ των επιλογών του κόμματος, ασφαλώς λόγω των θέσεων που υποστηρίζει στο Κυπριακό, αφού είναι γνωστό ότι απορρίπτει τη λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας. Το ΑΚΕΛ προσβλέπει σε συνεργασία με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από το ΕΛΑΜ, έχοντας πρώτο στη σειρά το ΔΗΚΟ. ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ διατηρούν ανοικτό κανάλι επικοινωνίας σε ανώτατο επίπεδο αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει οτιδήποτε χειροπιαστό.

Το ΑΚΕΛ δεν βάζει στο τραπέζι υποψηφιότητα Στέφανου Στεφάνου και για λόγους τακτικής δεν απορρίπτει την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου, η οποία ωστόσο, όπως αφήνει να νοηθεί, δύσκολα μπορεί να προκριθεί σε επίπεδο ηγεσίας αλλά και ψηφοφόρων του κόμματος. Για ξεχωριστούς λόγους το κάθε κόμμα αρχίζει τη συζήτηση για τις προεδρικές αναζητώντας συνεργασία με το άλλο κόμμα, χωρίς όμως αυτό να διασφαλίζει την αίσια κατάληξη. Οι αποφάσεις του ΔΗΚΟ τοποθετούνται χρονικά τον Ιανουάριο, ενώ του ΑΚΕΛ κοντά στην Άνοιξη.

Κούρσα Αβέρωφ

Το ενδιαφέρον πάντως εστιάζεται στον ΔΗΣΥ όπου μετά την πρόσφατη απόφαση του Πολιτικού Γραφείου για υποβολή υποψηφιοτήτων στις 10 Ιανουαρίου, ο χρόνος πλέον μετρά αντίστροφα. Ο Πρόεδρος της παράταξης Αβέρωφ Νεοφύτου εντατικοποιεί τις επαφές με τους στενούς του συνεργάτες και πραγματοποιεί συναντήσεις σε όλη την Κύπρο, θεωρούμενος ως το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Το στοίχημα είναι ακριβώς κατά πόσον θα τρέξει μόνος ή θα έχει απέναντί του οποιοδήποτε ανθυποψήφιο. Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος κινείται κατά τρόπο που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να πάρει δικό του δρόμο για το 2023, ενώ κλειδί θεωρείται η στάση που θα τηρήσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

5+1 ενδιαφερόμενοι

Πέραν του Γιώργου Κολοκασίδη ο οποίος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ότι θα «τρέξει» στις Προεδρικές του 2023, ενδιαφέρον για τον ανώτατο πολιτειακό θώκο εξεδήλωσαν οι Μάριος Ηλιάδης, Αχιλλέας Δημητριάδης, Χριστόδουλος Πρωτοπαπάς ενώ ο ακαδημαϊκός Ανδρέας Θεοφάνους δεν το αποκλείει, υπό προϋποθέσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top