ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα που εισηγείται ο EMA για τη θεραπεία από κορωνοϊό

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα φάρμακα που εισηγείται ο EMA για τη θεραπεία από κορωνοϊό

Σύσταση για χρήση και αδειδότηση διαφόρων φαρμάκων έκανε χθες Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Διαβάστε όλες τις λεπτομέριες.

Ο EMA συστήνει την αδειοδότηση του μονοκλωνικού αντισώματος Xevudy
Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) συνέστησε την αδειοδότηση του μονοκλωνικού αντισώματος Xevudy (σοτροβιμάμπη) για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Ο αιτητής είναι η εταιρεία GlaxoSmithKline Trading Services Limited η οποία ανέπτυξε το φάρμακο σε συνεργασία με την Vir Bitoechnology.

Η Επιτροπή συνέστησε την αδειοδότηση του Xevudy για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες και εφήβους ηλικίας 12 ετών και άνω με σωματικό βάρος τουλάχιστον 40 κιλών οι οποίοι δεν χρήζουν συμπληρωματικής οξυγονοθεραπείας και οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για εξέλιξη της κατάστασης της νόσου τους σε σοβαρή.

Το Xevudy είναι το τρίτο μονοκλωνικό αντίσωμα που συνιστάται στην ΕΕ για τη θεραπεία της νόσου COVID-19 και η έγκρισή του ακολουθεί αυτές των Regkirona και Ronapreve τον Νοέμβριο του 2021. Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι πρωτεΐνες που έχουν σχεδιαστεί για να προσκολλώνται σε έναν συγκεκριμένο στόχο, σε αυτήν την περίπτωση την πρωτεΐνη ακίδα του ιού SARS-CoV-2 (ο ιός που προκαλεί τη νόσο COVID-19), την οποία χρησιμοποιεί ο ιός για να εισέλθει στα ανθρώπινα κύτταρα.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, η CHMP αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 1.057 ασθενείς με νόσο COVID-19, η οποία έδειξε ότι η θεραπεία με το Xevudy μειώνει σημαντικά τη νοσηλεία και τους θανάτους σε ασθενείς με τουλάχιστον μία υποκείμενη πάθηση η οποία τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο για εξέλιξη σε σοβαρή νόσο COVID-19. Μετά τη θεραπεία με το Xevudy, το 1% των ασθενών (6 από τους 528) νοσηλεύτηκαν εντός 29 ημερών από τη θεραπεία για περισσότερες από 24 ώρες, σε σύγκριση με το 6% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο (30 από τους 529), 2 από τους οποίους κατέληξαν.

Η πλειοψηφία των ασθενών στη μελέτη είχαν προσβληθεί από το αρχικό στέλεχος του ιού SARS-CoV-2. Μερικοί ασθενείς προσβλήθηκαν με παραλλαγές όπως Alpha και Epsilon. Με βάση εργαστηριακές μελέτες, το Xevudy αναμένεται επίσης να είναι δραστικό έναντι άλλων παραλλαγών (συμπεριλαμβανομένου της Omicron).

Το προφίλ ασφάλειας του Xevudy ήταν ευνοϊκό, με αναφερόμενο μικρό αριθμό αντιδράσεων υπερευαισθησίας (αλλεργίας) και σχετιζόμενων με την έγχυση αντιδράσεων, και η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, για την εγκεκριμένη του χρήση, το όφελος του φαρμάκου υπερτερεί των κινδύνων.

Η CHMP θα αποστείλει τώρα τη γνωμοδότηση της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έκδοση ταχείας απόφασης η οποία θα ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Καθώς η αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας βρισκόταν σε εξέλιξη, η Επιτροπή εξέδωσε συστάσεις για να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν σχετικά με την πρώιμη χρήση αυτού του φαρμάκου. Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο ήταν ήδη διαθέσιμο σε ορισμένους ασθενείς στην ΕΕ.

Ο EMA συστήνει την έγκριση για τη χρήση του φαρμάκου Kineret σε ενήλικες ασθενείς με τη νόσο COVID-19
Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) έχει συστήσει την επέκταση της ένδειξης του φαρμάκου Kineret (anakinra) ώστε να συμπεριλάβει τη θεραπεία της νόσου COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με πνευμονία που χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο (οξυγόνο χαμηλής ή υψηλής ροής) και οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας, όπως προσδιορίζεται από τα επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται suPAR (διαλυτός υποδοχέας του ενεργοποιητή του πλασμινογόνου τύπου ουροκινάσης) τουλάχιστον 6 ng ανά ml.

Το Kineret, το οποίο διατίθεται στην αγορά από τη Swedish Orphan Biovitrum AB (publ), είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο (μειώνει δλδ τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος). Είναι επί του παρόντος αδειοδοτημένο στην ΕΕ για τη θεραπεία διαφόρων φλεγμονωδών νοσημάτων. Σε ασθενείς με τη νόσο COVID-19, το φάρμακο θεωρείται ότι μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με τη νόσο και κατ΄ επέκταση μειώνει τη βλάβη των κατώτερων αεραγωγών, αποτρέποντας την ανάπτυξη σοβαρής αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, η CHMP αξιολόγησε δεδομένα από μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 606 νοσηλευόμενοι ενήλικες ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία COVID-19 και οι οποίοι είχαν επίπεδα suPAR τουλάχιστον 6 ng ανά ml. Αυτοί οι ασθενείς έλαβαν, επιπλέον της καθιερωμένης φροντίδας, Kineret ή εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία) με ένεση κάτω από το δέρμα. Η καθιερωμένη φροντίδα (standard of care) για τους περισσότερους ασθενείς περιλάμβανε χαμηλή ή υψηλή ροή οξυγόνου και το κορτικοστεροειδές φάρμακο δεξαμεθαζόνη, ενώ ορισμένοι έλαβαν επίσης ρεμντεσιβίρη.

Η μελέτη έδειξε μεγαλύτερες βελτιώσεις σε κλινικά συμπτώματα στους ασθενείς που έλαβαν θεραπεία με Kineret επιπλέον της καθιερωμένης αγωγής σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο επιπλέον της καθιερωμένης αγωγής. Κατά τη διάρκεια της περιόδου των 28 ημερών της μελέτης το Kineret μείωσε τον κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασης ενός ασθενούς σε πιο σοβαρή νόσο ή θάνατο σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. Το θεραπευτικό όφελος του Kineret σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο υποστηρίχθηκε από την αύξηση του αριθμού των ασθενών που ανάρρωσαν πλήρως και τη μείωση του αριθμού των ασθενών των οποίων η κατάσταση επιδεινώθηκε σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια ή θάνατο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ασφάλεια του Kineret σε ασθενείς με COVID-19 ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε σε ασθενείς που έλαβαν θεραπεία για τις άλλες εγκεκριμένες ενδείξεις. Ως εκ τούτου, η CHMP κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη του φαρμάκου είναι μεγαλύτερα από τους κινδύνους για ασθενείς όπως αυτούς που μελετήθηκαν στην κλινική δοκιμή. Η αποτελεσματικότητα του Kineret δεν έχει αποδειχθεί σε ασθενείς που χρειάζονται μη επεμβατικό ή μηχανικό αερισμό ή εξωσωματική οξυγόνωση με μεμβράνη (σύστημα υποστήριξης ζωής παράκαμψης καρδιάς-πνεύμονα).

Το Kineret είναι ένα φάρμακο επί του παρόντος αδειοδοτημένο στην ΕΕ για τη θεραπεία των ανοσοποιητικών διαταραχών της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και της νόσου του Still, καθώς και των αυτοφλεγμονωδών περιοδικών συνδρόμων πυρετού, περιοδικά σύνδρομα που σχετίζονται με την κρυοπυρίνη (CAPS) και του οικογενούς μεσογειακού πυρετού. Η δραστική ουσία του Kineret, το anakinra, είναι ανοσοκατασταλτικό φάρμακο. Λειτουργεί αποτρέποντας τη δράση της ιντερλευκίνης 1, ενός χημικού αγγελιοφόρου που εμπλέκεται σε διαδικασίες του ανοσοποιητικού που οδηγούν σε φλεγμονή. Αυτός ο αγγελιοφόρος εμπλέκεται στις φλεγμονώδεις διεργασίες που σχετίζονται με τις ασθένειες για τις οποίες το Kineret χρησιμοποιείται ως θεραπεία. . Με την προσκόλληση στους υποδοχείς (στόχους στα κύτταρα) στους οποίους η ιντερλευκίνη 1 θα προσκολλούσε σε κανονικές συνθήκες η ίδια, το anakinra εμποδίζει τη δραστηριότητα της ιντερλευκίνης 1, βοηθώντας στην ανακούφιση των συμπτωμάτων αυτών των ασθενειών.

Η CHMP θα αποστείλει τη σύστασή της στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα εκδώσει τελική απόφαση.

Ο EMA εκδίδει συστάσεις σχετικά με τη χρήση του Paxlovid (PF-07321332 και ritonavir) για τη θεραπεία της νόσου COVID-19
Η επιτροπή για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης του EMA (CHMP) εξέδωσε συστάσεις σχετικά με τη χρήση του φαρμάκου Paxlovid (PF-07321332 και ριτοναβίρης) για τη θεραπεία της νόσου COVID-19. Το φάρμακο, το οποίο δεν είναι ακόμη εγκεκριμένο στην ΕΕ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με νόσο COVID-19 που δεν χρειάζονται συμπληρωματικό οξυγόνο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή νόσο. Το Paxlovid θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα μετά τη διάγνωση της νόσου COVID-19 και εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Οι δύο δραστικές ουσίες του φαρμάκου, το PF-07321332 και η ριτοναβίρη, που διατίθενται ως ξεχωριστά δισκία, θα πρέπει να λαμβάνονται μαζί δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες.

Ο EMA εξέδωσε αυτήν τη σύσταση για να υποστηρίξει τις εθνικές αρχές που ενδέχεται να αποφασίσουν για πιθανή πρώιμη χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας, για παράδειγμα σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, υπό το φως των αυξανόμενων ποσοστών μόλυνσης και θανάτων ένεκα της νόσου COVID-19 σε ολόκληρη την επικράτεια της ΕΕ.

Η σύσταση βασίζεται σε ενδιάμεσα αποτελέσματα από την κύρια μελέτη σε μη νοσηλευόμενους, μη εμβολιασμένους ασθενείς που είχαν συμπτωματική νόσο και τουλάχιστον μία υποκείμενη νόσο που τους έθετε σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης απο COVID-19. Αυτά τα δεδομένα έδειξαν ότι το Paxlovid μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου όταν η θεραπεία ξεκίνησε εντός 5 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Περίπου το 1% των ασθενών (6 από τους 607) που έλαβαν Paxlovid εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων νοσηλεύτηκαν εντός 28 ημερών από την έναρξη της θεραπείας σε σύγκριση με το 6,7% των ασθενών (41 από τους 612) που έλαβαν εικονικό φάρμακο (εικονική θεραπεία). Κανένας από τους ασθενείς της ομάδας Paxlovid δεν κατέλειξε σε σύγκριση με 10 ασθενείς στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Όσον αφορά στην ασφάλεια, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της θεραπείας και έως και 34 ημέρες μετά την τελευταία δόση του Paxlovid ήταν δυσγευσία (διαταραχή της γεύσης), διάρροια και έμετος.

Το Paxlovid δεν πρέπει να χρησιμοποιείται με ορισμένα άλλα φάρμακα, είτε επειδή λόγω της δράσης του μπορεί να οδηγήσει σε επιβλαβείς αυξήσεις των επιπέδων τους στο αίμα είτε επειδή, αντιθέτως, ορισμένα φάρμακα μπορεί να μειώσουν τη δραστηριότητα του ίδιου του Paxlovid. Ο κατάλογος των φαρμάκων που δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται με το Paxlovid περιλαμβάνεται στις προτεινόμενες συνθήκες χρήσης. Το Paxlovid δεν πρέπει επίσης να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με σοβαρά μειωμένη νεφρική ή ηπατική λειτουργία.

Το Paxlovid δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και σε άτομα που ενδέχεται να μείνουν έγκυες και που δεν χρησιμοποιούν αντισύλληψη. Ο θηλασμός πρέπει να διακόπτεται κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αυτές οι συστάσεις είναι καθότι εργαστηριακές μελέτες σε ζώα υποδηλώνουν ότι οι υψηλές δόσεις Paxlovid μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εμβρύου.

Οι προτεινόμενοι όροι χρήσης του EMA θα δημοσιευτούν σύντομα στον ιστότοπο του EMA.

Οι συστάσεις του Οργανισμού μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών συστάσεων σχετικά με την πιθανή χρήση του φαρμάκου πριν από την άδεια κυκλοφορίας.

Παράλληλα με την παροχή αυτής της σύστασης, μια πιο ολοκληρωμένη κυλιόμενη επανεξέταση ξεκίνησε στις 13 Δεκεμβρίου 2021 ενόψει πιθανής αίτησης για άδεια κυκλοφορίας.

Ο EMA θα αξιολογήσει πληρέστερα δεδομένα σχετικά με την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα. Η κυλιόμενη επανεξέταση θα συνεχιστεί έως ότου υπάρχουν διαθέσιμα επαρκή στοιχεία ώστε η εταιρεία να υποβάλει επίσημη αίτηση για άδεια κυκλοφορίας.

Ο EMA θα ενημερώσει περαιτέρω όταν υποβληθεί αίτηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο.

Το Paxlovid είναι ένα από του στόματος αντιικό φάρμακο που μειώνει την ικανότητα του ιου SARS-CoV-2 (του ιού που προκαλεί τη νόσο COVID-19) να πολλαπλασιάζεται στον οργανισμό. Η δραστική ουσία PF-07321332 αναστέλλει τη δραστηριότητα ενός ενζύμου που χρειάζεται ο ιός για να πολλαπλασιαστεί. Το Paxlovid παρέχει επίσης μια χαμηλή δόση ριτοναβίρης (αναστολέας πρωτεάσης), η οποία επιβραδύνει τη διάσπαση του PF-07321332, επιτρέποντάς του να παραμείνει περισσότερο στο σώμα σε επίπεδα που επηρεάζουν τον ιό. Το Paxlovid αναμένεται να μειώσει την ανάγκη νοσηλείας σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top