ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπ.Συμβούλιο: Παραχωρήθηκαν 14 οικόπεδα στην Παφο σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα - Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Υπ.Συμβούλιο: Παραχωρήθηκαν 14 οικόπεδα στην Παφο σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα - Οι υπόλοιπες αποφάσεις

Το Υπουργικό Συμβούλιο συνήλθε σήμερα υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη και έλαβε τις εξής αποφάσεις:

Το Υπουργικό Συμβούλιο προχώρησε σε έγκριση του Τοπικού Σχεδίου Πάφου (2019) μετά την εξέταση των ενστάσεων των Επιτροπών Μελέτης Ενστάσεων (ΕΜΕ). Αφορά τις διοικητικές περιοχές Δήμου Πάφου, Δήμου Γεροσκήπου και Κοινοτικών Συμβουλίων Αγίας Μαρινούδας, Αχέλειας, Έμπας, Κισσόνεργας, Κονιών, Λέμπας, Μέσα Χωριού, Τάλας, Τίμης, Τρεμιθούσας και Χλώρακας.

Tο Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παραχώρηση οικοπέδων σε οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Συγκεκριμένα 14 οικόπεδα παραχωρήθηκαν σε οικογένειες στην κοινότητα Δρύμου της επαρχίας Πάφου, ενώ 24 οικόπεδα στην κοινότητα Έμπας επίσης της επαρχίας Πάφου.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την παράταση του Σχεδίου Παροχής Πολεοδομικών Κινήτρων για Ανάκαμψη της Επιχειρηματικής Δραστηριότητας στην Κύπρο μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την παραχώρηση αυξημένων συντελεστών δόμησης σε τουριστικές ζώνες και στα κέντρα των πόλεων με εξαίρεση τις τουριστικές ζώνες με ειδική οικολογική αξία.

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε τροποποίηση του Σχεδίου για Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για ίδια κατανάλωση. Η βασική τροποποίηση αφορά στη συμπερίληψη της κατηγορίας εικονικού συμψηφισμού μετρήσεων (virtual net-metering) για οικιακούς καταναλωτές και επαγγελματίες γεωργούς, οι οποίοι δεν μπορούν, λόγω έλλειψης χώρου και άλλων περιβαλλοντικών και πολεοδομικών περιορισμών, να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα στις οροφές των οικιών ή των γεωργικών υποστατικών τους. Στο πλαίσιο της κατηγορίας του εικονικού συμψηφισμού η κατανάλωση θα καλύπτεται από την παραγωγή ενός φωτοβολταϊκού συστήματος που θα βρίσκεται εγκατεστημένο σε διαφορετικό χώρο. Στόχος της Κυβέρνησης είναι η διευκόλυνση των πολιτών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών για ιδία κατανάλωση, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά στη μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και η αύξηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στο πλαίσιο της ταχείας μετάβασης στην πράσινη οικονομία.

Σημειώνεται ότι οι ενεργειακοί στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2020 έχουν υπερκαλυφθεί σύμφωνα με τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί φέτος. Ο δεσμευτικός στόχος του 13% για συνεισφορά των ΑΠΕ στην τελική κατανάλωση ενέργειας ξεπεράστηκε πέραν του 30%, φτάνοντας στο 17%. Ξεπεράστηκε, επίσης, ο στόχος για σωρευτική εξοικονόμηση ενέργειας κατά 32%, αλλά και ο ενδεικτικός στόχος για διείσδυση των ΑΠΕ στη θέρμανση και ψύξη που ήταν στο 23,5%, πετυχαίνοντας διείσδυση 38,55%. Η εγκατεστημένη ισχύς ΑΠΕ σήμερα ανέρχεται σε 467 MW και πέραν των 127 εμπορικών έργων ΑΠΕ, με ισχύ 237,8 MW, είναι υπό υλοποίηση.


Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε τους εξής διορισμούς:

 

· κ. Μιχάλη Περσιάνη στη θέση του Προέδρου του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για περίοδο πέντε ετών και μέχρι 9 Ιουλίου 2026.

 

· κ. Κώστα Δημητρίου, Μέλος της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος για την περίοδο μέχρι τη λήξη της θητείας του Συμβουλίου δηλαδή μέχρι 19.6.2023.

 

· Δρ. Σοφία Νέστορος και Δρ. Κωνσταντίνο Φερεντίνο Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Καρκίνου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Υπουργός Δικαιοσύνης από το συντονιστικό κέντρο - «Οριετήθηκε η πυρκαγιά στην περιοχή Φαρμακά»

Η πυρκαγιά στην περιοχή του Φαρμακά έχει οριοθετηθεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Δικαιοσύνης Δημόσιας Τάξης Μάριος Χαρτσιώτης, εκφράζοντας αισιοδοξία πως με την ενεργοποίηση των πτητικών μέσων με το πρώτο φως της ημέρας η πυρκαγιά θα τεθεί υπό έλεγχο μέχρι το μεσημέρι.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top