ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μέχρι 9 μήνες θα έχει διάρκεια το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ – Οι νέοι κανόνες ισχύουν για ταξίδια

Μέχρι 9 μήνες θα έχει διάρκεια το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ – Οι νέοι κανόνες ισχύουν για ταξίδια

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε σήμερα Τρίτη 21 Δεκεμβρίου κανόνες σχετικά με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ, θεσπίζοντας δεσμευτική περίοδο αποδοχής διάρκειας 9 μηνών (ακριβώς 270 ημερών) για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για σκοπούς ταξιδιών εντός της ΕΕ.

Μια σαφής και ομοιόμορφη περίοδος αποδοχής για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα διασφαλίσει ότι τα ταξιδιωτικά μέτρα θα εξακολουθήσουν να συντονίζονται, όπως ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μετά την τελευταία σύνοδό του στις 16 Δεκεμβρίου 2021.

Οι νέοι κανόνες θα διασφαλίσουν ότι οι περιορισμοί βασίζονται στα βέλτιστα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία, καθώς και σε αντικειμενικά κριτήρια. Ο συνεχής συντονισμός είναι απαραίτητος για τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς και θα εξασφαλίσει σαφήνεια στους πολίτες της ΕΕ κατά την άσκηση του δικαιώματός τους στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Σε ανακοίνωση της επιτροπής αναφέρεται πως το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι μια επιτυχημένη ιστορία της ΕΕ. Το πιστοποιητικό εξακολουθεί να διευκολύνει τα ασφαλή ταξίδια των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, έχουν εκδοθεί 807 εκατομμύρια πιστοποιητικά στην ΕΕ. Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει θέσει παγκόσμιο πρότυπο. μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 60 χώρες και εδάφη σε πέντε ηπείρους.

Οι νέοι κανόνες για τα ταξίδια εντός της ΕΕ εναρμονίζουν τους διαφορετικούς κανόνες μεταξύ των κρατών μελών. Αυτή η περίοδος ισχύος λαμβάνει υπόψη τις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τις οποίες οι αναμνηστικές δόσεις συνιστώνται το αργότερο έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του αρχικού κύκλου εμβολιασμού. Το πιστοποιητικό θα παραμείνει σε ισχύ για περίοδο χάριτος τριών επιπλέον μηνών πέραν αυτών των έξι μηνών, ώστε να διασφαλιστεί η προσαρμογή των εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού και η πρόσβαση των πολιτών σε αναμνηστικές δόσεις.

Οι νέοι κανόνες σχετικά με την περίοδο αποδοχής των πιστοποιητικών εμβολιασμού ισχύουν για σκοπούς ταξιδιού. Κατά τη θέσπιση διαφορετικών κανόνων για τη χρήση των πιστοποιητικών σε εθνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται να ευθυγραμμίσουν τους εθνικούς με αυτούς τους νέους κανόνες, ώστε να προσφέρουν ασφάλεια στους ταξιδιώτες και να μειώσουν τις διαταραχές.

Υπενθυμίζεται πως το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη ανακοινώσει πως η διάρκεια του safepass θα επαναξιολογηθεί στις 15 Ιανουαρίου 2022.

Επιπλέον, σήμερα η Επιτροπή προσάρμοσε επίσης τους κανόνες για την κωδικοποίηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού. Αυτό είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που αποδεικνύουν την ολοκλήρωση της αρχικής σειράς μπορούν πάντα να διακρίνονται από τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται μετά από αναμνηστική δόση.

Οι αναμνηστικές δόσεις θα καταγράφονται ως εξής:
• η ένδειξη 3/3 δηλώνει αναμνηστική δόση μετά από διδοσική αρχική σειρά εμβολιασμού.
• η ένδειξη 2/1 δηλώνει αναμνηστική δόση μετά από μονοδοσικό εμβολιασμό ή μία (1) δόση διδοσικού εμβολίου η οποία χορηγείται σε νοσήσαντα.

Μέλη της Επιτροπής προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Η εναρμόνιση της περιόδου ισχύος του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ είναι αναγκαία για την ασφαλή ελεύθερη κυκλοφορία και τον συντονισμό σε επίπεδο ΕΕ. Η ισχύς και η επιτυχία αυτού του ανεκτίμητου εργαλείου για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις έγκεινται στη συνεκτική χρήση του σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να εξασφαλιστεί ότι οι εκστρατείες για τον αναμνηστικό εμβολιασμό θα προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν, ότι όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες θα προστατευθούν από συμπληρωματική δόση και ότι τα πιστοποιητικά μας θα εξακολουθήσουν να αποτελούν βασικό εργαλείο για τα ταξίδια και την προστασία της δημόσιας υγείας.».

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης, κ. Ντιντιέ Ρεντέρς, δήλωσε: «Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ είναι μια επιτυχημένη ιστορία. Θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την επιτυχία και να προσαρμοστούμε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες και τις νέες γνώσεις. Η λήψη μονομερών μέτρων στα κράτη μέλη θα μας επαναφέρει στον κατακερματισμό και στις αβεβαιότητες που παρατηρήσαμε την περασμένη άνοιξη. Η περίοδος αποδοχής διάρκειας εννέα μηνών για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού θα δώσει σε πολίτες και επιχειρήσεις τη βεβαιότητα που χρειάζονται ώστε να σχεδιάζουν τα ταξίδια τους με εμπιστοσύνη. Εναπόκειται πλέον στα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την ταχεία διάθεση αναμνηστικών δόσεων για την προστασία της υγείας μας και τη διασφάλιση ασφαλών ταξιδιών.».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε: «Το Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ έχει γίνει παγκόσμιο πρότυπο. Αντικατοπτρίζοντας τις τελευταίες επιστημονικές γνώσεις σχετικά με τις αναμνηστικές δόσεις, το πιστοποιητικό παραμένει βασικό εργαλείο για την καταπολέμηση των κυμάτων της πανδημίας. Μαζί με τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή και προμήθεια εμβολίων, το πιστοποιητικό θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να επιταχύνουν τη διάθεση αναμνηστικών δόσεων, που αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την προστασία της δημόσιας υγείας, διατηρώντας παράλληλα την ελεύθερη κυκλοφορία των πολιτών μας.».

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top