ΥΓΕΙΑ

Κορωνοϊός – Ανοσία: Ο top συνδυασμός που εξασφαλίζει τα καλύτερα αντισώματα

Κορωνοϊός – Ανοσία: Ο top συνδυασμός που εξασφαλίζει τα καλύτερα αντισώματα

Πρόσφατη έρευνα δημοσιευμένη στο περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρείας Μικροβιολογίας, ανέδειξε ότι ο συνδυασμός της φυσικής λοίμωξης και του εμβολιασμού μπορούν να «χτίσουν» μια πιο ισχυρή άμυνα ακόμα και σε νεότερες παραλλαγές του ιού. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι που νόσησαν από τον κορωνοϊό και στη συνέχεια έκαναν και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν αντισώματα υψηλής ποιότητας που μπορούν να δράσουν κατά των παραλλαγών της πρωτεϊνης ακίδας.

Ένας λόγος άλλωστε που η πανδημία εξακολουθεί να απασχολεί ακόμα τον πλανήτη είναι οι παραλλαγές στην πρωτεϊνη ακίδα του κορωνοϊού, γεγονός που βοηθά τον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του ξενιστή. Η παραλλαγή Omicron, μάλιστα, εμφανίζει μεγάλο αριθμό μεταλλάξεων, εκ των οποίων οι 22 εντοπίζονται στην πρωτεΐνη ακίδα του ιού και οι 10 στην περιοχή πρόσδεσής του με τον υποδοχέα των κυττάρων. Επομένως, η φύση του ιού αλλάζει, με αποτέλεσμα τα αντισώματα που αναπτύχθηκαν μετά από μια πρώιμη μόλυνση ή μετά από τον εμβολιασμό να μην προστατεύουν επαρκώς από τις νεότερες αναδυόμενες παραλλαγές.

Η περιοχή δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) της πρωτεϊνης ακίδας είναι αυτή που επιτρέπει στον ιό να εισέλθει στα κύτταρα του ξενιστή. Αυτή η περιοχή είναι κι ένας βασικός στόχος για τα αντισώματα, όμως οι μεταλλάξεις που πραγματοποιούνται σε αυτή την περιοχή σημαίνει ότι είναι ένας «κινούμενος» στόχος που συνεχώς αλλάζει.

Στη νέα μελέτη, ο Δρ Otto Yang, ανοσολόγος και γιατρός στην Ιατρική Σχολή David Geffen στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Λος Άντζελες και οι συνεργάτες του έκαναν μια σύγκριση μεταξύ των αντισωμάτων κατά της περιοχής δέσμευσης του υποδοχέα (RBD) στο αίμα των συμμετεχόντων με την ικανότητα των αντισωμάτων να εξουδετερώνουν τον ιό.

Για όσους ασθενείς δεν είχαν μολυνθεί αλλά είχαν εμβολιαστεί με μία ή δύο δόσεις, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αντισώματα δρούσαν λιγότερο αποτελεσματικά ενάντια στις διάφορες μεταλλάξεις (όπως η Βήτα και η Γάμα) σε σύγκριση με την αρχική γενετική αλληλουχία που κωδικοποιήθηκε για τη δημιουργία του εμβολίου. Ομοίως, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα αίματος από άτομα που είχαν μολυνθεί με τον κορωνοϊό πριν από τον Μάιο του 2020 -προτού δηλαδή ανακύψουν οι επόμενες γνωστές παραλλαγές- είχαν μειωμένη ισχύ έναντι νεότερων παραλλαγών σε σύγκριση με το αρχικό στέλεχος.

Τα αποτελέσματα τους όμως διέφεραν αρκετά για όσους είχαν μολυνθεί πριν από το Μάιο του 2020 και, έπειτα από ένα χρόνο εμβολιάστηκαν. Σε αυτά τα άτομα, οι ερευνητές ανακάλυψαν αντισώματα που δεν έχαναν την αποτελεσματικότητά τους έναντι της αρχικής αλληλουχίας – αλλά ήταν εξίσου ισχυρά έναντι νέων παραλλαγών. Ο Yang μάλιστα σημειώνει ότι αυτά τα αποτελέσματα συγκαταλέγονται με παρόμοια ευρήματα, τα οποία αποδεικνύουν επίσης αντισώματα υψηλής ποιότητας σε άτομα που είχαν μολυνθεί και εμβολιαστεί.

Μελέτες όπως αυτή που αποδεικνύουν ότι αλλάζει η ποιότητα των αντισωμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους ερευνητές να βελτιώσουν τη σύνθεση των εμβολίων, αλλά και να είναι προετοιμασμένοι κατάλληλα για τον επόμενο παθογόνο οργανισμό που θα εμφανιστεί, σύμφωνα με τον Δρ Yang.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

LIVE: Αποφασίστηκε το πώς θα γίνει η επίθεση του Ισραήλ - Άγνωστο το πότε

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top