ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαδεύει τον Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ & προειδοποιεί τον Πρόεδρο Aναστασιάδη- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΗΣΥ

Σημαδεύει τον Χριστοδουλίδη ο Αβέρωφ & προειδοποιεί τον Πρόεδρο Aναστασιάδη- Ραγδαίες εξελίξεις στον ΔΗΣΥ

Εντείνει την πίεση ο Αβέρωφ Νεοφύτου στον Νίκο Χριστοδουλίδη για ξεκαθάρισμα προθέσεων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023 αλλά ουσιαστικά με τη δήλωση-πρόκληση που του απηύθυνε, στέλνει μήνυμα και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η αιφνίδια πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη να αναμετρηθούν στη βάση του κόμματος όχι μόνο για το χρίσμα για τις προεδρικές εκλογές αλλά και για την προεδρία της παράταξης ταράζει τα νερά στο κόμμα και ευρύτερα στο πολιτικό σκηνικό.

Ουσιαστικά καλεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη να δώσει την εσωκομματική μάχη και όποιος επικρατήσει θα είναι και πρόεδρος της παράταξης με νωπή λαϊκή εντολή αλλά και υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ίδια όμως ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου εντείνει την πίεση και προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποφασίσει να πάρει το δικό του δρόμο και βρεθεί απέναντι από την παράταξη, δεν πρέπει να έχει θέση στην κυβέρνηση.

Συνάντηση Χριστοδουλίδη-Αναστασιάδη

Λίγο πριν την δήλωση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο Νίκος Χριστοδουλίδης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος το τελευταίο διάστημα, ασκεί προσωπική παρέμβαση ως πρώην πρόεδρος του κόμματος, προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω εσωστρέφεια στο κόμμα με κίνδυνο να δημιουργηθεί μια πολύπλοκη κατάσταση. Η συνάντηση δεν κατέληξε σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αφού όπως και στις προηγούμενες επαφές, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επέμεινε ότι είναι ενωρίς να αποφασίσει για τις εκλογές και την ίδια ώρα, δεν δεχόταν να δεσμευτεί ότι δεν θα διεκδικήσει ως ανεξάρτητος χωρίς τη στήριξη του ΔΗΣΥ. Η επίσπευση των διαδικασιών επιλογής του υποψηφίου που θα στηρίξει η παράταξη θεωρήθηκαν από τον Ν. Χριστοδουλίδη ως προσπάθεια αποκλεισμού του και επιβολής της υποψηφιότητας του Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο τελευταίος, για να αποσείσει τον ισχυρισμό ότι ελέγχει τον κομματικό μηχανισμό, απηύθυνε την πρόταση για εκλογές από τη βάση του κόμματος. Ουσιαστικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου ενεργοποίησε την πρόνοια για εκλογή αρχηγού του κόμματος, αφού η επιλογή του υποψηφίου για τις προεδρικές λαμβάνεται σε επίπεδο Ανωτάτου Συμβουλίου.

Όλα τελειώνουν μέχρι τη Δευτέρα

Με βάση την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου, οι εξελίξεις επισπεύδονται και θεωρείται δεδομένο ότι το θέμα Χριστοδουλίδη θα ξεκαθαρίσει οριστικά μέχρι τη Δευτέρα, ενδεχομένως ὀμως και νωρίτερα. Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής δεν υπήρξε αντίδραση από πλευράς Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος πιθανότατα θα απαντήσει το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Επί της ουσίας δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι στη στάση του και θα αποτελεί έκπληξη εάν αποδεχθεί την πρόταση Αβέρωφ Νεοφύτου δηλαδή, να διεκδικήσει το χρίσμα καταθέτοντας το ενδιαφέρον του τη Δευτέρα στην εσωκομματική διαδικασία.

Η στρατηγική Αβέρωφ

Η αιφνίδια δήλωση Αβέρωφ Νεοφύτου, η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες (μετά το βίντεο εξαγγελίας του ενδιαφέροντος για το χρίσμα), αποσκοπεί στο να αναδειχθεί στα μάτια των μελών και ψηφοφόρων του κόμματος ως ο εκφραστής της επίσημης, νομιμόφρονης γραμμής του κόμματος και να καταγγείλει μεθοδεύσεις που υπηρετούν προσωπικές στοχεύσεις που θα προκαλέσουν ζημιά στην παράταξη. Επιπλέον όμως ο Αβέρωφ Νεοφύτου στοχεύει στην άσκηση πίεσης στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τις σκιές ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει την εύνοιά του, ή τουλάχιστον την ανοχή του. Πέραν όμως αυτών, η ουσία των παρεμβάσεων του Αβέρωφ Νεοφύτου, σαφέστατα θέλει να καταδείξει ότι ελέγχει απόλυτα το κομματικό παιχνίδι, σε επίπεδο στελεχών αλλά και βάσης, και ότι δεν θα ανεχθεί κινήσεις που υπονομεύουν τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης. Είναι προφανές και από την τελευταία του τοποθέτηση, ότι επενδύσει στον κομματικό πατριωτισμό των στελεχών, μελών και ψηφοφόρων του κόμματος, θέλοντας να αποδομήσει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στα μάτια του μέσου συναγερμικού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top