ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πρώτη συνάντηση σήμερα για ΕΔΕΚ και Συντεχνία τ/κ δασκάλων

Πρώτη συνάντηση σήμερα για ΕΔΕΚ και Συντεχνία τ/κ δασκάλων

Την πρώτη τους συνάντηση, την οποία βρήκαν εποικοδομητική και ενδιαφέρουσα, είχαν σήμερα στα γραφεία της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος, Μαρίνος Σιζόπουλος με την γραμματέα παιδείας, Μαρία Βασιλειάδου και ο Γ.Γ της συντεχνίας των τ/κ δασκάλων, Σενέρ Ελτζίλ με την Μινέ Κανόλ. Γραμματέα διεθνών σχέσεων.

Είχαμε διάφορες επαφές στο παρελθόν αλλά σήμερα ήταν η πρώτη επίσημη συνάντηση, δήλωσε ο κ. Ελτζίλ αναφέροντας ότι συζήτησαν το Κυπριακό, ζητήματα παιδείας και γενικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, τονίζοντας ότι η KTOS πιστεύει ότι η ενοποίηση της Κύπρου είναι μια αναγκαιότητα και επιθυμούν λύση στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και σε αυτή τη βάση να ολοκληρωθούν άμεσα οι συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για την επίλυση του προβλήματος. “Η διαίρεση της Κύπρου είναι αιτία να υποφέρουν όλοι οι Κύπριοι. Για να φτάσουμε στη λύση πιστεύουμε στη σημασία της συνεργασίας των δύο κοινοτήτων”.

Οι συναντήσεις τους με την ΕΔΕΚ, είπε, θα συνεχιστούν και εξέφρασε ικανοποίηση γι` αυτό.

Πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική βρήκε την συνάντηση ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ λέγοντας ότι η συζήτηση περιστράφηκε σε δύο επίπεδα, στο Κυπριακό και ποια μορφή λύσης επιθυμούν ώστε “να τερματιστεί ο διαχωρισμός και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για μια ειρηνική συμβίωση Ε/κ και Τ/κ και όλων των μονίμων κατοίκων της Κύπρου”. Επίσης, συζήτησαν για την διαμόρφωση συνθηκών για μια αγαστή συνεργασία ώστε χωρίς εξωτερικές επεμβάσεις και κηδεμονία να μπορούν μαζί Ε/κ και Τ/κ να καθορίζουν το κοινό τους μέλλον.

Διαπίστωσαν, ανέφερε, ότι η διζωνικότητα με τον τρόπο που επιχειρείται να εφαρμοστεί δεν προάγει αυτή τη βασική αρχή λύσης και τη βασική τους επιθυμία. Την ίδια στιγμή έχουν συνεννοηθεί ότι θα συνεχίσουν τις συναντήσεις μέσα στο πολύ θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που έγινε η πρώτη και στο μέλλον θα προχωρήσουν και σε κοινές εκδηλώσεις που θα αφορούν την παιδεία και την κουλτούρα. “Γιατί θεωρούμε ότι αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να αποτελέσουν μία ισχυρή βάση για να μπορέσει να κατανοήσει ο ένας τον άλλο, να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα και να δημιουργήσουμε ακριβώς τις συνθήκες ειρηνικής συνύπαρξης”.

Ευχαρίστησε την KTOS για την αποδοχή της πρόσκλησης της ΕΔΕΚ και την πραγματοποίηση της συνάντησης λέγοντας ότι στο μέλλον θα έχουν την ευκαιρία να έχουν κι άλλες.

Ερωτηθείς εάν θα περάσει στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τους τ/κ δασκάλους, ο Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουν και θα πάρουν κάποιες αποφάσεις. Είναι καλά γνωστό, είπε, ότι μέχρι σήμερα ένας από τους λόγους που η ΕΔΕΚ δεν πραγματοποιούσε επισκέψεις στα κατεχόμενα είναι γιατί δεν ήθελε μέσω της υποχρέωσης για επίδειξη διαβατηρίου ή ευρωπαϊκής ταυτότητας να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν άλλες κρατικές αρχές στην Κύπρο πέραν από εκείνες της Κυπριακής Δημοκρατίας. “Και εδώ ακριβώς έχουμε συμφωνήσει ότι η Κύπρος είναι μία, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και θα πρέπει να την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού”.

Κληθείς να πει εάν η συνάντηση είναι στο πλαίσιο απόφασης των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ για δημιουργία απευθείας επαφών με τους Τ/κ και ίσως αποχώρησης από τις συναντήσεις των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλλας ο Πρόεδρος του κινήματος είπε ότι δεν τέθηκε θέμα αποχώρησης από τις συναντήσεις και εξέφρασε θλίψη και απογοήτευση γιατί διαπιστώνει ότι “δυστυχώς και στελέχη της ΕΔΕΚ ενώ γνωρίζουν ποια είναι η απόφαση, επιχειρείται μια προσπάθεια παραποίησης αυτής της απόφασης”.

Αυτό που ζήτησαν, εξήγησε, είναι μια αξιολόγηση αυτής της διαδικασίας μετά από 26 χρόνια που εκτιμούν ότι δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα και εξέφρασε ετοιμότητα να καταθέσει η ΕΔΕΚ συγκεκριμένες προτάσεις που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα και να εξυπηρετούν τον στόχο για τον οποίο πρέπει να γίνονται αυτές οι συναντήσεις. “Και υπό το πρίσμα των όποιων αντιδράσεων θα έχουμε, εκεί πια θα συζητήσουμε το τί μέλλει γενέσθαι”.

Η συνάντηση με την KTOS, συνέχισε ο κ. Σιζόπουλος, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ στις 10 Μαΐου όπου στο πλαίσιο της αυτοκριτικής διαπιστώθηκε ότι η ΕΔΕΚ δεν είχε δυστυχώς μέχρι στιγμής αναπτύξει εκείνες τις επαφές με τ/κ οργανώσεις, πολιτικά κόμματα ή προσωπικότητες που θα δίδουν την δυνατότητα στο κίνημα να είναι πιο παραγωγικό και πιο θετικό στις προσπάθειες για αλληλοκατανόηση και ξεπεράσματος των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν. “Και αυτό αποτελεί μια επιβεβαίωση αυτής της απόφασης και θα υπάρχει συνέχεια”, κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Τέσσερις συλλήψεις στη Λεμεσό: Toυς τσάκωσαν με την «πραμάτεια» τους - Ανάμεσα τους γυναίκα

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Ανάβουν φλας από σήμερα έξι νέες κάμερες τροχαίας στη Λευκωσία - Δείτε σε ποια σημεία

Από σήμερα Παρασκευή, 03 Μαΐου, το σύστημα φωτοεπισήμανσης επεκτείνεται περαιτέρω στην επαρχία Λευκωσίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top