ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ Αρμεύτης:«Τα συμπτώματα του long covid μπορεί να είναι απώλεια μαλλιών ή και διαταραχές στην μνήμη και στην ψυχολογία» - ΒΙΝΤΕΟ

Δρ Αρμεύτης:«Τα συμπτώματα του long covid μπορεί να είναι απώλεια μαλλιών ή και διαταραχές στην μνήμη και στην ψυχολογία» - ΒΙΝΤΕΟ

Για τον κορωνοϊό και την πνευμονία όπως και για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους μίλησε ο Δρ Χάρης Αρμεύτης πνευμονολόγος στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, δίνοντας επίσης και μερικές συστάσεις προς τα άτομα που νόσησαν.

Ανέφερε πως μόλις κάποιος βγει θετικός πρέπει να ενημερώσει αμέσως τον προσωπικό του γιατρό. Πρέπει να προσέξει τα συμπτώματα του και το πιο σημαντικό το επίπεδο της οξυγόνωσης του με το οξύμετρο (πρέπει να είναι 94%), συμπλήρωσε.

«Στην αρχή ο κορωνοϊός συμπεριφέρεται σαν μια λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, αλλά αυτό που φοβόμαστε είναι να μην εξελιχθεί σε πνευμονία και επειδή είναι ιογενής πνευμονία, πάντα ξέρουμε ότι είναι σοβαρή. Το πρώτο πράγμα που κάνουμε για να δούμε αν εξελίσσεται σε πνευμονία είναι να δούμε αν πέφτει το οξυγόνο ή αν ο ασθενής έχει δυσκολία στην αναπνοή όταν για παράδειγμα περπατά λίγο και κουράζεται. Αυτό κτυπάει καμπανάκι γιατί θα πρέπει να γίνει εκτίμηση στα ιατρεία covid που υπάρχουν στα δημόσια νοσηλευτήρια, να γίνουν εξετάσεις και να αποφασιστεί κατά πόσο χρειάζεται νοσηλεία» εξήγησε.

Ο Δρ Αρμέυτης συνέχισε λέγοντας πως ένας βασικός κανόνας για όταν λήξει ο περιορισμός και ειδικά γι αυτούς που ακόμα έχουν συμπτώματα είναι ότι θα πρέπει να τύχουν ιατρικής εκτίμησης και κλινικής εξέτασης στον πνευμονολόγο 1 ή 2 εβδομάδες μετά την καραντίνα (ειδικά αυτοί που νοσηλεύονταν). Σε 2ο πλαίσιο μια ακτινογραφία θώρακα θα είναι απαραίτητη, πρόσθεσε. Αναλόγως των ευρημάτων ο ασθενής μπαίνει σε μια τακτική παρακολούθηση για να φανεί αν φεύγει από το φάσμα του covid.

«Αν τα συμπτώματα ξεπεράσουν τους 2 μήνες, τότε μιλάμε για long covid. Τα συμπτώματα του long covid μπορεί να διαρκέσουν και 6 μήνες και πρόκειται για δυσκολία αναπνοής, κόπωση δηλαδή περπατώ κάνω κάποιες δραστηριότητες και κουράζομαι εύκολα, χρόνιος βήχας, απώλεια μαλλιών ή διαταραχές στην μνήμη, στην ψυχολογία ή μετατραυματικό στρες, άγχος, κατάθλιψη και διαταραχές ύπνου». Συμπλήρωσε πως σπάνια μπορεί να υπάρχουν κάποια συμπτώματα πάνω από ένα χρόνο. Ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας ή ήταν διασωληνωμένοι και μπορεί να ανέπτυξαν κάποιες πιο μόνιμες αλλοιώσεις στον πνεύμονα ή ασθενείς που χρειάζονται οξυγονοθεραπεία για μήνες, εξήγησε.

«Κάποιοι από τους ασθενείς των οποίων η επιπλοκή τους δεν είναι η πνευμονία αλλά υπάρχει εικόνα πνευμονικής εμβολής, η οποία είναι μια πολύ σοβαρή επιπλοκή του κορωνοϊού, θα χρειαστεί να γίνει μια αξονική πνευμονική αγγειογραφία και να μπορέσει να μπει η διάγνωση. Το δύσκολο είναι το ότι δεν έχεις την επαφή με τον ασθενή σου δεν μπορείς να τον εξετάσεις λόγω της μεταδοτικότητας και είσαι αναγκασμένος να έχεις την εικόνα τηλεφωνικώς ειδικά την καταγραφή από το οξύμετρο».

Το πιο σημαντικό μήνυμα κατά τον Δρ Αρμέυτη είναι ότι κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί το covid πάνω σ’ αυτόν, το ότι είναι απαραίτητη η χρήση του οξύμετρου και ότι η πτώση οξυγόνου σημαίνει απευθείας μεταφορά στο νοσοκομείο.

Δείτε το βίντεο:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top