Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά τις «βουλευτικές εκλογές» - Παραιτείται ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας

Εξελίξεις στα κατεχόμενα μετά τις «βουλευτικές εκλογές» - Παραιτείται ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας

Ο αρχηγός του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΕΕ), Τζεμάλ Όζγιγτ ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει στα κεντρικά όργανα του κόμματος του την παραίτηση του από το αξίωμα του ηγέτη του κόμματος.

Ο κ. Όζγιγιτ ανακοίνωσε την απόφαση της παραίτησης μετά την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων των χθεσινών «εκλογών».

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ΚΚΔ στη χθεσινή αναμέτρηση έλαβε ποσοστό της τάξης του 4,42%. Το «εκλογικό μέτρο» στα κατεχόμενα είναι το 5%. Έτσι, το ΚΚΔ δεν κατάφερε να εισέλθει στη νέα «βουλή».

Ανακοινώνοντας την παραίτηση του, ο κ. Όζγιγιτ είπε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» είναι κατώτερο από αυτό που ανέμενε το ΚΚΔ.

Σύμφωνα με τον κ. Όζγιγιτ, το αποτέλεσμα των «εκλογών» θα αναλυθεί στα κεντρικά όργανα του ΚΚΔ και στην συνέχεια θα ενημερωθεί η κοινή γνώμη για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο εσωτερικό του κινήματος.

Για την αποτυχία του ΚΚΔ στις «εκλογές» μίλησε στον τ/κ Τύπο και ο γενικός γραμματέας του κινήματος, Χαλίλ Χιζάλ. Σύμφωνα με τον κ. Χιζάλ το αποτέλεσμα απογοήτευσε το τ/κ κίνημα των σοσιαλδημοκρατών. «Συμπεριλαμβανόμενου και εμού, η διοίκηση του κόμματος απέτυχε. Πρέπει τώρα να πληρώσουμε το [πολιτικό] αντίτιμο. Πρέπει να λειτουργήσει ο μηχανισμός της παραίτησης», δήλωσε ο κ. Χιζάλ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα κατεχόμενα, κατά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αξιολογηθεί στο ΚΚΔ η απόφαση της παραίτησης του κ. Όζγιγιτ. Σε περίπτωση που γίνει δεκτή η παραίτηση, στο ΚΕΔ θα ξεκινήσει διαδικασία ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Την προηγούμενη περίοδο, το ΚΚΔ ήταν ένα από τα δυο τ/κ κόμματα που στη «βουλή» επέμεναν στη σημασία της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Το 2015 το ΚΚΔ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Μουσταφά Ακιντζί για την ηγεσία των Τ/κ. Ο κ. Ακιντζί παρά το γεγονός ότι διατηρεί στενές σχέσεις με το κόμμα την προηγούμενη περίοδο δεν υποστήριξε δημοσίως τους «υποψήφιους» του κινήματος στις πρόωρες «βουλευτικές εκλογές».

Οι δηλώσεις των Τ/κ πολιτικών αρχηγών για το αποτέλεσμα των «εκλογών»
Οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξάχθηκαν χθες στα κατεχόμενα. Στις «εκλογές» της 23ης Ιανουαρίου άφησαν τη σφραγίδα τους τρεις εξελίξεις, το υψηλό ποσοστό της αποχής, η νίκη της τουρκοκυπριακής Δεξιάς και ο αποκλεισμός του τ/κ κινήματος των σοσιαλδημοκρατών από τη νέα «βουλή». Οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί στις πρώτες δηλώσεις τους αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των πρώτων αποτελεσμάτων, εστίασαν σε αυτές τις εξελίξεις και έστειλαν μηνύματα σχετικά με τη μελλοντική πορεία των κινημάτων τους.

Σύμφωνα με πληροφόρηση από την ιστοσελίδα της τ/κ εφημερίδας «Γιενί Ντουζέν», το πρωί της Δευτέρας, η καταμέτρηση των «ψήφων» στις συνολικά 763 κάλπες έδειξε ότι στις χθεσινές «εκλογές» ψήφισε μόλις το 57,65 % των ψηφοφόρων. Τα ποσοστά (%) των κομμάτων έχουν ως εξής:

Κόμμα Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ): 39,54%

Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ): 32,04%

Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΚ): 7,41%

Κόμμα του Λαού (ΚΛ): 6,68%

Κόμμα Αναγέννησης (ΚΑ): 6,39%

Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΔ): 4,42%

Κόμμα Δρόμος της Ανεξαρτησίας (ΚΔΑ): 1,96%

Κόμμα Κοινοτικής Λύτρωσης (ΚΚΛ): 1,54%

Με βάση τα προαναφερόμενα αποτελέσματα, στη νέα «βουλή» θα εκπροσωπηθούν πέντε κόμματα, τα οποία, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Γιενί Ντουζέν» θα έχουν τον εξής αριθμό «εδρών»:

ΚΕΕ: 24

ΡΤΚ: 18

ΔΚ: 3

ΚΛ: 3

ΚΑ: 2

Με βάση τα παραπάνω αποτελέσματα, το ΚΕΕ, παρά το γεγονός ότι βγήκε πρώτο από τη χθεσινή αναμέτρηση δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Έτσι από σήμερα, ο ηγέτης του, ο Φαίζ Σουτζούογλου θα ξεκινήσει προσπάθεια σχηματισμού νέας «κυβέρνησης» συνασπισμού. Υπενθυμίζεται ότι η «βουλή» απαρτίζεται από 50 έδρες και για την αυτοδυναμία χρειάζεται η υποστήριξη 26 «βουλευτών».

Σουτζούογλου: «Προτεραιότητα μου η οικονομία»
Στον απόηχο των αποτελεσμάτων οι Τ/κ πολιτικοί αρχηγοί προχώρησαν σε δηλώσεις. Ο κ. Σουτζούογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά την έναρξη της καταμέτρησης των «ψήφων», δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» επιβεβαίωσε τις προβλέψεις και τις δημοσκοπήσεις που ήθελαν το κόμμα του να βγαίνει πρώτο από την αναμέτρηση και να πλησιάζει την αυτοδυναμία.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη και ταχέως αναπτυσσόμενη διαδικασία. Είχαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο με την υποτίμηση της αξίας της τουρκικής λίρας, τη συνέχιση της πανδημίας, την οικονομική συρρίκνωση στο 16%, το τέλος του έτους και τις απαγορεύσεις των εκλογών. Δυστυχώς, υπήρξαν διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε σε ορισμένα μέρη της χώρας. Παρ` όλα αυτά, ο λαός μας μας παρείχε μεγάλη υποστήριξη σήμερα», δήλωσε ο κ. Σουτζούογλου.

Τονίζοντας ότι τη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη το ΚΕΕ θα αναλάβει από τον Τ/κ ηγέτη την «εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης» ο κ. Σουτζούογλου σημείωσε ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι προετοιμασίες για μια «κυβέρνηση» συνασπισμού το επόμενο διάστημα. Ο ηγέτης της τ/κ Δεξιάς δήλωσε τα εξής: «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει χρόνο. Πρέπει να σχηματίσουμε άμεσα μια κυβέρνηση. Ενδεχομένως αύριο θα παραλάβουμε την εντολή σχηματισμού και θα ξεκινήσουμε τις προετοιμασίες. Στόχος μας θα είναι η οικονομική ευημερία στα επίπεδα που αξίζει ο λαός μας κατά τα επόμενα 5 χρόνια. Εν ολίγοις, το κύριο καθήκον αυτής της κυβέρνησης θα είναι η οικονομία. Πρώτα θα φτιάξουμε την οικονομία».

Το πρώτο μήνυμα του Έρχιουρμαν
Για το αποτέλεσμα της χθεσινής αναμέτρησης τοποθετήθηκε και ο αρχηγός του ΡΤΚ, Τουφάν Έρχιουρμαν δηλώνοντας ότι το κόμμα του στη νέα περίοδο θα αναλάβει το καθήκον της «αξιωματικής αντιπολίτευσης». «Εξετάζοντας τα αποτελέσματα βλέπουμε ότι το ΡΤΚ να αυξήσει τόσο το ποσοστό όσο και τον αριθμό των βουλευτών του κατά περίπου 50%. Πρόκειται για το κόμμα με την μεγαλύτερη αύξηση ποσοστών και αριθμού βουλευτών. Θα ξεκινήσουμε να αξιολογούμε αυτά τα αποτελέσματα από αύριο. [Σήμερα] Βλέπουμε και διαπιστώνουμε ότι οι πολιτικές μας, το όραμα που παρουσιάσαμε γενικά, το όραμα της συνάντησης του τουρκοκυπριακού λαού με τον κόσμο και το όραμα της οικονομικής ανάπτυξης, έχουν λάβει μια πολύ σοβαρή υποστήριξη από τον λαό μας. Θα είμαστε στο κοινοβούλιο με μια πολύ ισχυρή ομάδα και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την εφαρμογή αυτών των πολιτικών ξεκινώντας από αύριο», δήλωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Ο κ. Έρχιουρμαν απαντώντας σε ερωτήματα του τ/κ Τύπου έστειλε το μήνυμα ότι αν και ο απώτερος στόχος του ΡΤΚ παραμένει η ανάδειξη του στην πρώτη θέση, στη χθεσινή αναμέτρηση η απόδοση του κόμματος ήταν αξιοσημείωτη. Σε ό,τι αφορά το έργο του κόμματος στη θέση της "αξιωματικής αντιπολίτευσης", ο κ. Έρχιουρμαν δήλωσε ότι οι Τ/κ επιθυμούν να ενταχθούν στη διεθνή σκηνή και να αποκτήσουν ισχυρή κοινωνικοοικονομική δομή. «Οπωσδήποτε σε περίπτωση που επαναληφθούν [από τη νέα «κυβέρνηση»] τα λάθη του παρελθόντος θα τηρήσουμε σκληρή αντιπολιτευόμενη γραμμή», σημείωσε ο ηγέτης του ΡΤΚ.

Οι δηλώσεις των υπόλοιπων Τ/κ αρχηγών
Από την πλευρά του, ο αρχηγός του ΔΚ, Φικρί Ατάογλου στην πρώτη τοποθέτηση του μετά το άκουσμα των πρώτων αποτελεσμάτων, αναφέρθηκε στο υψηλό ποσοστό αποχής και δήλωσε ότι το κεντρικό όργανο του κόμματος θα μελετήσει το αποτέλεσμα των «εκλογών» και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα. Ο κ. Ατάογλου δήλωσε επίσης, ότι το ΔΚ στόχευε σε υψηλότερο ποσοστό.

Για το αποτέλεσμα των «εκλογών», ο αρχηγός του ΚΛ, Κουντρέτ Όζερσαϊ ανάφερε ότι παρά την αξιοσημείωτη πτώση του ποσοστού της συμμετοχής, τα δυο παλαιότερα και ισχυρά κόμματα της τ/κ κοινότητας, το ΚΕΕ και το ΡΤΚ κατάφεραν να οδηγήσουν τους «ψηφοφόρους» τους στην «κάλπη». Ο κ. Όζερσαϊ είπε ότι οι πρόωρες «βουλευτικές εκλογές» διεξήχθησαν σε συνθήκες πολιτικής πόλωσης, μια εξέλιξη που ωφέλησε την τ/κ Δεξιά και την τ/κ Αριστερά. Αντιθέτως, η πόλωση επηρέασε αρνητικά το ΚΛ που επιχείρησε να ακολουθήσει κεντρώα γραμμή. «Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσουν τα εξουσιοδοτημένα όργανα του ΚΛ και θα συζητήσουν το μέλλον του κόμματος», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο αρχηγός του ΚΑ, Ερχάν Αρίκλι σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των «εκλογών» ισχυρίστηκε ότι το κόμμα του κατά την «προεκλογική» περίοδο παρέμεινε αντιμέτωπο με σκευωρίες και ότι λίγες ώρες πριν τις «εκλογές» ορισμένοι κύκλοι κατέβαλλαν προσπάθειες για να τροποποιήσουν το τελικό αποτέλεσμα. Σύμφωνα με τον κ. Αρικλί, υπό αυτές τις συνθήκες, η διατήρηση των ποσοστών του ΚΑ και η αύξηση του αριθμού των εδρών θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχία. Ο κ. Αρίκλι είπε επίσης ότι από τις 24 Ιανουαρίου ξεκινά η διαδικασία ανασυγκρότησης του ΚΑ.

Η παραίτηση του Όζγιγιτ
Ο αρχηγός του ΚΚΔ, Τζεμάλ Όζγιγιτ, το κόμμα του οποίου αποκλείστηκε από τη νέα «βουλή», ανακοινώνοντας ότι θα παραδώσει στα εξουσιοδοτημένα όργανα του κόμματος του την παραίτηση του από το αξίωμα του προέδρου του ΚΚΔ, είπε ότι το τελικό αποτέλεσμα είναι χαμηλότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ο βοηθός γενικός γραμματέας του Κόμματος Δρόμος της Ανεξαρτησίας, Μουνούρ Ραχβαντζίογλου δήλωσε ότι το κόμμα του χαιρετίζει την υποστήριξη την οποία παρείχαν οι «ψηφοφόροι» του. «Ο αγώνας του Δρόμου της Ανεξαρτησίας θα εντατικοποιηθεί και θα συνεχιστεί, αυτή είναι μονάχα η αρχή, συνέχεια στον αγώνα», δήλωσε ο κ. Ραχβαντζίογλου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top