ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Δήλωσε πως δεν τους έχει μεταφερθεί πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ούτε θα δουν «ζεστά» το θέμα

Τατάρ: Δήλωσε πως δεν τους έχει μεταφερθεί πρόταση για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ούτε θα δουν «ζεστά» το θέμα

Δεν τους έχει μεταφερθεί καμία πρόταση για ΜΟΕ και δεν τίθεται θέμα να δουν τέτοια μέτρα «ζεστά», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα και τις δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για πρότασή του που θα αφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ο Τ/κ ηγέτης μιλώντας το πρωί σε εκπομπή του «Μπαϊράκ», ενώ βρίσκεται σε απομόνωση καθώς βρέθηκε θετικός στην Covid 19, επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει πέρυσι τον Απρίλη στην Γενεύη, λέγοντας ότι χωρίς την αποδοχή του ίσου και κυρίαρχου καθεστώτος των Τ/κ δεν μπορούν να δοθούν απαντήσεις σε ζητήματα που επηρεάζουν την ουσία του προβλήματος.

Η πρόταση (του Προέδρου της Δημοκρατίας) «πρώτα να δοθεί το Βαρώσι και μετά να παραδοθεί στα ΗΕ το Ερτζιάν», όπως αναφέρθηκε στο παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, έχει γίνει κατά τον κ. Ταταρ, για να δείξει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια ανώτερη διοίκηση και να μειώσει το στάτους της «τδβκ», όπως αναφέρθηκε στο ψευδοκράτος, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατό να διακυβευθούν τα δικαιώματα που απορρέουν από τις Συμφωνίες του 1960».

Οι εκπρόσωποι στις Τεχνικές Επιτροπές για θέματα υγείας, περιβάλλοντος και ενέργειας, πρόσθεσε, βρίσκονται σε επαφή ενώ για την ΕΕ είπε «μας καταλαβαίνουν πολύ καλά. Λένε ωστόσο ότι πρέπει να συμφωνήσουμε με την ε/κ πλευρά. Αυτοί (οι Ε/κ) είναι δυνατοί λόγω της Δημοκρατίας του 1960. Η απέναντι πλευρά, που βλέπει την Κύπρο ως ελληνικό νησί, είπε όχι στο σχέδιο Ανάν, αλλά και πάλι τα κατάφεραν και μπήκαν στην ΕΕ».

Οι Ε/κ, υποστήριξε, βλέπουν τους εαυτούς τους πιο ανώτερους από τους Τ/κ, έχουν στο πλευρό τους την ΕΕ και συνεχίζουν την γνωστή τους στάση στην ανατολική Μεσόγειο.

Για την Τουρκία, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι είναι εγγυήτρια και έχει τα δικά της δικαιώματα στην Κύπρο. «Εδώ δεν είμαστε μόνο εμείς. Είμαστε σε μια γεωστρατηγική και διεθνή περιοχή».

Στους ξένους συνομιλητές του, συνέχισε, λέει πάντοτε για τα δικαιώματα των Τ/κ που απορρέουν από την ιστορία, υπογραμμίζει την σημασία των διεθνών συμφωνιών και της κυριαρχικής ισότητας και πως για την ε/κ πλευρά η λύση είναι το νησί να παραμείνει δικό της. «Λύση στο νησί μπορεί να είναι δυνατή μόνο στη βάση της ισότητας του τ/κ λαού και με τη θεσμική συνεργασία των δύο κρατών. Δεν μπορούμε να κάνουμε βήμα πίσω από αυτό. Έχουμε την υποστήριξη της Τουρκίας».

Όσον αφορά τις σχέσεις των Τ/κ με την Τουρκία, είπε ότι «ποτέ μέχρι τώρα δεν υπήρχε μια τόσο αρμονική συνεργασία».

Η στρατικοποίηση και οι εξοπλισμοί των Ε/κ, συνέχισε, δεν πρόκειται να αναγκάσουν την Τουρκία και τους Τ/κ να παραιτηθούν από τα δικαιώματα τους και δεν πρόκειται να έχουν άλλη επιρροή από του να αυξήσουν την ένταση στην περιοχή, λέγοντας ότι θα ήθελε να δει μέχρι που θέλει η ε/κ πλευρά να φτάσει αυτή την ένταση.

Στην Κύπρο, υποστήριξε, υπάρχουν δύο χωριστά κράτη και δεν είναι εφικτό να ενωθεί ο «βορράς» στο «νότο», ούτε και πρόκειται να παίξουν το παιχνίδι – κατά την έκφρασή του – αποκοπής τους από την Τουρκία, κατάργησης των εγγυητικών δικαιωμάτων της Τουρκίας και απόσυρσης του τουρκικού στρατού.

Κάνοντας αναφορά στο σύνθημα του Ραούφ Ντενκκτάς «το κράτος μου – η κυριαρχία μου», ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «παραχώρηση του Βαρωσιού στην ε/κ διοίκηση είναι παραχώρηση της κυριαρχίας μας». Αυτή μας τη θέση πρέπει να την διαφυλάξουμε μέχρι τέλους και «πρέπει να εργαστούμε κάθε μέρα για να συνεισφέρουμε στην οικονομία μας με την στήριξη της μητέρας πατρίδας».

Υποστήριξε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού έχει γίνει αποδεκτό από τον «λαό» και είπε ότι έχουν δώσει αρμοδιότητα στην «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» για την παράδοση στους παλιούς ιδιοκτήτες των περιουσιών που βρίσκονται εκεί.

«Τίποτα δεν θα γίνει με την ανομία. Γι’ αυτό τον λόγο είναι και η αντίδραση της ε/κ πλευράς. Αυτή η πολιτική θα συνεχιστεί. Οι Ε/κ έρχονται και βλέπουν (το Βαρώσι)». Η πολιτική αυτή, η βελτίωση των υποδομών και το άνοιγμα της περιοχής προς την ανθρωπότητα, είναι σωστή πολιτική και θα συνεχιστεί, κατέληξε ο κ. Τατάρ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top