ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Είμαστε χουβαρντάδες - Δώσαμε 1,2 εκατομμύρια για σταθμό Ηλεκτρ Ενέργειας που δεν λειτουργεί… και συνεχίζουμε

Είμαστε χουβαρντάδες - Δώσαμε 1,2 εκατομμύρια για σταθμό Ηλεκτρ Ενέργειας που δεν λειτουργεί… και συνεχίζουμε

Μετά την έκρηξη στο Μαρί τον Ιούλιο του 2011 και τα ελλείμματα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που παρουσιάστηκαν ως συνέπεια της, τo ∆ιοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Ηλεκτρισμού ενέκρινε στις 10.4.2012, κατόπιν έγκρισης της ΡΑΕΚ στις 24.2.2012, τη δημιουργία Εικονικού Σταθμού Παραγωγής, με τη χρήση ιδιωτικών γεννητριών δυναμικότητας 400KW και άνω η καθεμιά, οι οποίες θα συνδέονται στο Σύστημα ∆ιανομής της Αρχής με συνολική ισχύ μέχρι 100MW ως κρύα εφεδρεία.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, η οργάνωση και λειτουργία του σταθμού ανατέθηκε στο ∆ιαχειριστή Συστήματος ∆ιανομής.  Σύμφωνα με Έκθεση της ∆ιεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου της Αρχής , ημερομηνίας 30.9.2014, ο Σταθμός θα έπρεπε να ολοκληρωνόταν το συντομότερο δυνατό και να τίθετο σε λειτουργία για 2 χρόνια, ωστόσο, μέχρι την ημερομηνία ετοιμασίας της Έκθεσης, δεν είχαν δοθεί εντολές για τη λειτουργία του.

Στην Έκθεση επισημαίνεται επίσης ότι η ΡΑΕΚ δεν είχε προχωρήσει σε αξιολόγηση για το όφελος που προέκυψε από τη δημιουργία του και κατά πόσο δικαιολογείτο η συνέχισή του. Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, το κόστος του ΕΣΠ μέχρι τον Αύγουστο 2014 ανήλθε, σε €1,2 εκ, και θα έπρεπε να ανακτηθεί μέσω των διατιμήσεων.

Στο μεταξύ, σε επιστολή του Εκτελεστικού ∆ιευθυντή ∆ικτύων ημερ. 17.5.2013 προς την Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία ζητείτο η αναστολή του Σταθμού, λόγω οικονομικής κρίσης, ωστόσο η Αρχή συνεχίζει να καταβάλλει ενοίκιο για τις ιδιωτικές γεννήτριες, το οποίο ανέρχεται ετησίως σε €272.487.

 Όπως επίσης επισημαίνεται στην έκθεση, με επιστολή της η ΡΑΕΚ προς τον Διαχειριστή Συστήματος Διανομής, αναφέρει ότι εντοπίστηκε παραβίαση των οδηγιών της από τον ∆ιαχειριστή, σε σχέση με τη λειτουργία του Εικονικού Σταθμού Παραγωγής, η οποία αφορά, μεταξύ άλλων:

  • Στην παράλειψή του να υποβάλει εκ των προτέρων στη ΡΑΕΚ για έγκριση, του δυνητικά υποψήφιους να συμμετάσχουν στον ΕΣΠ,
  • Στην ένταξη στον ΕΣΠ ηλεκτρογεννητριών/εφεδρικών σταθμών που δεν έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες/εξαιρέσεις από τη ΡΑΕΚ, καθώς επίσης
  • Στην παραβίαση του γενικού όρου της οδηγίας της ΡΑΕΚ ο οποίος καλούσε το ∆Σ∆ να τηρεί τη ΡΑΕΚ ενήμερη και σε συνεχή βάση για την πρόοδο του έργου.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του γραφείου του Γενικού Ελεγκτή, ο Πρόεδρος της Αρχής ανέφερε ότι η λήψη απόφασης αναφορικά με τη συνέχιση του έργου είναι θέμα της ΡΑΕΚ, ως το αρμόδιο όργανο. Επίσης, μας ανέφερε ότι η Αρχή διεκδικεί, μέσα από σχετικές επιστολές και συναντήσεις με τη ΡΑΕΚ, ανάκτηση των εξόδων της και, ότι σύμφωνα με επιστολή του ∆ιευθυντή του ∆ιαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, ημερ. 10.3.2015 προς τη ΡΑΕΚ, όλοι οι ιδιοκτήτες ηλεκτρογεννητριών έχουν αποταθεί για άδεια ή/και εξαίρεση προς τη ΡΑΕΚ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top