ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής Νομικών

Ο εκσυγχρονισμός του οικογενειακού δικαίου στο επίκεντρο των συζητήσεων της Επιτροπής Νομικών

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου συζήτησαν την Τετάρτη, μεταξύ άλλων θεμάτων, τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ενώ υπό συζήτηση παραμένει η τροποποίηση του ποινικού κώδικα για την προστασία της προσωπικότητας των ατόμων από απειλητικά ή δυσφημιστικά μηνύματα στο διαδίκτυο.


Σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης του οικογενειακού δικαίου ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών πως έχει ζητήσει να ομαδοποιηθούν τα νομοσχέδια και να συγκεκριμενοποιηθούν τα ζητήματα που θέτουν η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, το νεοσύστατο Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, η Επίτροπος Νομοθεσίας και άλλοι φορείς και να έρθουν αναθεωρημένα εντός προθεσμίας τριών εβδομάδων ενώπιον της Επιτροπής προς άμεση επεξεργασία, δεδομένου, όπως τόνισε, πως «το θέμα αφορά ανθρώπους και τις ψυχές των ανθρώπων, αφορά παιδιά και δεν μπορούμε προφανώς να συνεχίσουμε να παίζουμε με τον οποιοδήποτε τρόπο με τα παιδιά και τα προβλήματά τους».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πότε εκτιμά ότι θα μπορούσε να παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση στην Ολομέλεια, ο κ. Τορναρίτης δεσμεύτηκε πως «μόλις η Κυβέρνηση στέλνει αναθεωρημένο κείμενο αμέσως θα μπαίνει στην Επιτροπή για συζήτηση και κατευθείαν στην ολομέλεια για ψήφιση γιατί σας είπα ότι αυτά ακριβώς τα νομοσχέδια που έχουν άμεση σχέση με τα παιδιά μας δεν μπορούν να τίθενται στο περιθώριο».
 
Ο κ. Τορναρίτης αναφέρθηκε επίσης και στις εν εξελίξει συζητήσεις για την τροποποίηση του ποινικού κώδικα «ούτως ώστε να τον ενισχύσουμε σε σχέση με απειλητικά μηνύματα ή μηνύματα που εκθέτουν προσωπικότητες, απειλούν ή γελοιοποιούν εν πάση περιπτώσει προσωπικότητες ή ανθρώπους, είτε μέσω των κοινωνικών δικτύων, είτε μέσω της αποστολής μηνυμάτων». Όπως ανέφερε, το συγκεκριμένο εφαρμόζεται ήδη στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσθέτοντας πως «θα υιοθετήσουμε αυστηρές ποινές σε όσους ελαφρά τη καρδία αποστέλλουν έναν εκφοβιστικό μήνυμα σε κάποιον ή ένα μήνυμα το οποίο τοποθετείται σε μία κατάσταση πραγμάτων που δημιουργεί τρομακτική ανησυχία στον παραλήπτη».

Δηλώσεις για το ζήτημα της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου πραγματοποίησε και ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, ο οποίος ανέφερε πως «το οικογενειακό δίκαιο στην Κύπρο, όπως, γνωρίζετε είναι της δεκαετίας του ’90, οπότε συμφωνούμε όλοι ότι χρήζει μεταρρύθμισης και εκσυγχρονισμού», συμπληρώνοντας πως «εκσυγχρονισμός δεν είναι το 2022 να εξαρτάται η διαδικασία έκδοσης διαζυγίου σε πολιτικό δικαστήριο από τις θέσεις ή τη συμμετοχή της Εκκλησίας».
 
Επιπροσθέτως, ο κ. Πασιουρτίδης χαρακτήρισε τα θέματα που αφορούν τα συμφέροντα του τέκνου και τις σχέσεις μεταξύ των γονέων ως πολύ σημαντικά, σημειώνοντας πως «θα μελετήσουμε ζητήματα που θέτουν οι διάφοροι φορείς με σκοπό να οδηγηθούν τα νομοσχέδια στην ολομέλεια για ψήφιση διότι το οικογενειακό δίκαιο έχει παρέλθει στη μορφή που είναι σήμερα και θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί το συντομότερο».
                                
Τέλος, σε δηλώσεις προέβη και ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε πως «ζητούμενο της αναθεώρησης του οικογενειακού δικαίου είναι η γρήγορη επίλυση των θεμάτων που αφορούν κυρίως τα παιδιά και τον οικογενειακό θεσμό», τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να ανεχόμαστε διαδικασίες τριών, τεσσάρων και πέντε χρόνων για θέματα τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν αμέσως».

Αναφορικά με την υπό συζήτηση τροποποίηση του ποινικού κώδικα, ο κ. Ευσταθίου ανέφερε πως «η προστασία της υπόληψης του καθενός είναι επιθυμητή, δεν μπορεί όμως να προκαλέσει μία σειρά από επεμβάσεις στο δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης», συμπληρώνοντας πως «ο κάθε ένας άνθρωπος δικαιούται να εκφράζεται σε κόσμια πλαίσια, όσο ενοχλητική και να είναι η έκφρασή του για τα δημόσια πρόσωπα».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top