ΕΛΛΑΔΑ

Ελληνική Κυβέρνηση - δανειστές: Πλήρες αδιέξοδο - «Τύμπανα πόλεμου» και αλληλοκατηγορίες

Ελληνική Κυβέρνηση - δανειστές: Πλήρες αδιέξοδο - «Τύμπανα πόλεμου» και αλληλοκατηγορίες

Βαραίνει το κλίμα στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, όσο περνούν οι μέρες από την κατάρρευση των συνομιλιών στις Βρυξέλλες.

Αλληλοκατηγορίες για την ατυχή έως τώρα κατάληξη της διαπραγμάτευσης εκτοξεύουν τα τελευταία 24ωρα Θεσμοί και κυβέρνηση, με την ένταση να κορυφώνεται και τις δύο πλευρές να ανοίγουν τα χαρτιά τους για πρώτη φορά από την έναρξη των διαβουλεύσεων.

Ο διάλογος κωφών του περασμένου Σαββατοκύριακου συνεχίστηκε για ακόμα μια μέρα και η αντιπαράθεση Αθήνας-Βρυξελλών πέρασε χθες σε ανώτατες μορφές πάλης, αφού ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας εκτόξευσε «ρουκέτες» από το βήμα της Βουλής.

Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός άνοιξε τον... χορό, κατηγορώντας τους δανειστές ότι στην τελική τους πρόταση των πέντε σελίδων αγνόησαν τα αποτελέσματα που είχαν προκύψει από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Όπως σημείωσε, ενσωμάτωσαν τόσο τα σκληρότερα μέτρα του ΔΝΤ όσο και την ανελαστική θέση των Ευρωπαίων που αρνούνται να αποδεχτούν το αίτημα και την επιχειρηματολογία του ΔΝΤ ότι απαιτείται διευθέτηση του χρέους.

Στη συνέχεια, έκανε λόγο για «εγκληματικές ευθύνες» του ΔΝΤ αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα, ενώ κατηγόρησε και την ΕΚΤ ότι είχε επιλέξει από τον Φεβρουάριο την οικονομική ασφυξία της Ελλάδας, επιμένοντας σε γραμμή οικονομικού στραγγαλισμού.

Το σκηνικό με τον… γόρδιο δεσμό έχει ως εξής:
 
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να πληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος του μήνα, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, αφού χωρίς συμφωνία δεν έχει τα χρήματα για την καταβολή της δόσης. Οι εταίροι της προτείνουν μία συμφωνία να υπογράψει, ώστε να της δοθεί η χρηματοδότηση, που θα της επιτρέψει να πληρώσει το ΔΝΤ. Η κυβέρνηση απαντά ότι αυτή η συμφωνία είναι ταπεινωτική, αδιέξοδη και μνημονιακή και δεν πρόκειται να την υπογράψει.
Μπροστά σε αυτή την ελληνική άρνηση όλες οι πλευρές των δανειστών, αλλά και παράγοντες όπως η Ουάσιγκτον πιέζουν αφόρητα την Αθήνα να υποχωρήσει. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η πληρωμή του ΔΝΤ δεν είναι δικό της πρόβλημα μόνο, αλλά και των δανειστών, άρα πρέπει και εκείνοι να κάνουν πίσω. 

Σε αντίθεση άλλωστε με όσους εκτιμούσαν ότι με ελαφρά τη καρδία οι δανειστές θα αφήσουν την Ελλάδα να κάνει στάση πληρωμών, όλα δείχνουν ότι επικρατεί τεράστια ανησυχία, την οποία η κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει στις συζητήσεις.

Υπό αυτό το πρίσμα πολλοί εκτιμούν ότι θα επικρατήσουν και από τις δύο πλευρές πιο λογικές φωνές και πιθανόν ακόμη και την τελευταία στιγμή θα δοθεί έστω μία μεσοβέζικη λύση, όπως είναι μία ολιγόμηνη παράταση του προγράμματος. Αυτό ίσως να αποφασιστεί λένε στη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδας (25 και 26 Ιουνίου) αν όχι νωρίτερα. Θα είναι μία εύσχημη κίνηση των εταίρων για να δοθεί χρόνος και περιθώριο συγκλίσεων στη συνέχεια, με την Ελλάδα να είναι μεν δυσαρεστημένη από την απουσία και πάλι οριστικής λύσης, αλλά αναγκασμένη να αποδεχθεί τη νέα προθεσμία.

Το Μαξίμου ρίχνει τους τόνους

Στα παραπάνω η Αθήνα επέλεξε να απαντήσει διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, εξηγώντας σχετικά με τις απαιτήσεις του πεντασέλιδου κειμένου ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιούνκερ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει τη διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις».

Συνομιλία Τσίπρα-Λιου και τελεσίγραφο από τις ΗΠΑ

Σε αντίθεση με τις προηγούμενες, η χθεσινή μέρα δεν ήταν νεκρή από πλευράς επαφών. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το βράδυ της Τρίτης με τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών διεμήνυσε στην Αθήνα πως είναι επείγον να κάνει η ελληνική πλευρά μία σοβαρή κίνηση για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές.

Μάλιστα, ο Τζακ Λιου -σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών- προειδοποίησε ότι «τυχόν αποτυχία να επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσες δυσκολίες για την Ελλάδα και ευρεία αβεβαιότητα για την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τζακ Λιου, παραμένουν σε επικοινωνία με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και εξακολουθούν να ελπίζουν ότι θα υπάρξει συμφωνία.

Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, όπως έλεγαν στο iefimerida.gr κύκλοι της κυβέρνησης, περιμένει αργά ή γρήγορα νεότερα και από τις Βρυξέλλες και από το Βερολίνο, προκειμένου οι διαβουλεύσεις να ξαναμπούν σε τροχιά και όλες οι πλευρές να καθίσουν και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, η ιδανική εξέλιξη για την Αθήνα θα ήταν μια πολιτική παρέμβαση στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, που θα δικαίωνε την προσδοκία και την επιμονή της ότι μόνο πολιτική λύση μπορεί να δοθεί στην κατάσταση του αδιεξόδου.

Κρίσιμο το Eurogroup στο Λουξεμβούργο

Σε γενικές γραμμές, τέλος, αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί δίχως ουσιαστική μεταβολή ως την αυριανή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τότε ο Γιάνης Βαρουφάκης (ο οποίος και θα μας εκπροσωπήσει) δεν προμηνύεται να περάσει στο Λουξεμβούργο και τις καλύτερες στιγμές, αφού το κλίμα για τη χώρα μας δεν προβλέπεται πως θα είναι φιλικό.

Όσο για τα σενάρια περί έκτακτης Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα, από την κυβέρνηση δεν βιάζονται να μιλήσουν για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αισιοδοξώντας ότι μέχρι τότε θα υπάρξει ένα παράθυρο συνεννόησης.

Πηγή: iefimerida.gr & protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ: «Είναι η ώρα της προσωπικής ενδοσκόπησης» - Δείτε βίντεο

Τις ευχές του σε όλους τους πολίτες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα έδωσε σε τηλεοπτικό πασχαλινό μήνυμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top