ΠΟΛΙΤΙΚΗ

'Ειντε: Oι ηγέτες εισέρχονται σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

'Ειντε: Oι ηγέτες εισέρχονται σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις

Σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα εισέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Αυτό δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε μετά τη σημερινή τρίτη  συνάντηση του Προέδρου της Δημορκατίας Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που διήρκεσε γύρω στις 4 ώρες.

Ο κ. `Ειντε, στη δήλωσή του μετά τη συνάντηση, είπε ότι οι δυο ηγέτες επιδίωξαν το στόχο τους για επίτευξη μιας ολοκληρωμένης λύσης το συντομότερο δυνατόν, με ισχυρή αποφασιστικότητα και καθοδηγούμενοι από την κοινή τους δέσμευση.

Ανέφερε ότι οι ηγέτες από κοινού ανασκόπησαν την εργασία που έγινε μέχρι σήμερα από τους διαπραγματευτές τους και καλωσόρισαν την επιτυχή ολοκλήρωση της βασικής αξιολόγησης που τους είχαν εμπιστευθεί κατά την πρώτη συνάντησή τους στις 15 Μαϊου 2015.

“Με την ολοκλήρωση της βασικής αξιολόγησης, οι ηγέτες εισέρχονται τώρα σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις πάνω στα μη επιλυθέντα κεφαλαιώδη ζητήματα. Οι ηγέτες συμφώνησαν ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα αποτελούν τον πυρήνα της εργασίας τους από εδώ και πέρα και ότι θα τις χειριστούν κατά ένα ολοκληρωμένο και αλληλένδετο τρόπο”, σημείωσε.

Συνεπώς, συνέχισε, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί έχουν αναθέσει στους διαπραγματευτές τους να επικεντρώσουν την εργασία τους σε ένα συγκεκριμένο πακέτο κεφαλαιωδών ζητημάτων σε  όλα τα κεφάλαια. Πρόσθεσε πως οι δυο διαπραγματευτές “θα εργαστούν εντατικά πάνω σε αυτή την εργασία και θα δώσουν αναφορά κατά την επόμενη συνάντηση των ηγετών που θα γίνει στις 29 Ιουνίου 2015”.

Ο κ. `Ειντε είπε επίσης ότι οι ηγέτες ανασκόπησαν την εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που είχαν ανακοινωθεί προηγουμένως. Πρόσθεσε πως ο κ. Ακιντζί και ο κ. Αναστασιάδης συνέχισαν την εργασία τους για επιπρόσθετα ΜΟΕ, παράλληλα με τη διαπραγματευτική διαδικασία.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης ανέφερε εξάλλου πως οι ηγέτες διαμόρφωσαν τους όρους εντολής για τη νέα Επιτροπή για την ισότητα των φύλων και διόρισαν τα μέλη της.

“Επιβεβαιώνοντας την εποικοδομητική ατμόσφαιρα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Αναστασιάδης και ο κ. Ακιντζί εξέφρασαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και να επιτύχουν περαιτέρω πρόοδο προς την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης”, είπε κ. `Ειντε.

Πρόσθεσε πως όπως συμφωνήθηκε προηγουμένως η επόμενη συνάντηση των ηγετών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015.

Προηγούμενη ενημέρωση 

Τους ηγέτες υποδέχθηκαν ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Εσπεν Μπαρθ Έιντε και η Ειδική Αντιπρόσωπός του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ

Άρχισε γύρω στις 10.15 το πρωί η τρίτη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας.


Πρώτος έφθασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκο Χριστοδουλίδη, τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη και μέλη της ε/κ διαπραγματευτικής ομάδας.

Στη συνέχεια έφτασε στο χώρο ο Τ/κ ηγέτης, συνοδευόμενος από τον διαπραγματευτή Οζντίλ Ναμί και μέλη της διαπραγματευτικής του ομάδας.

Κατάλογο συγκλίσεων και αποκλίσεων θα μελετήσουν σήμερα στη συνάντησή τους οι Αναστασιάδη - Ακιντζί

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top