ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Γ. Ομήρου: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καταδίκασε την προσφυγοποίηση 200.000 Ε/κ

Γ. Ομήρου: Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων καταδίκασε την προσφυγοποίηση 200.000 Ε/κ

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, καταδίκασε για μία ακόμα φορά την κατάφωρη καταπάτηση από τον τουρκικό στρατό και αναφέρθηκε του ανθρώπινου δικαιώματος όλων των Κυπρίων να επιστρέψουν στις πατρογονικές τους εστίες και εξέφρασε τη βούληση του νομοθετικού σώματος να στηρίξει με κάθε τρόπο τις προσπάθειες για λύση του κυπριακού προβλήματος και αποκατάσταση της ασφάλειας και της σταθερότητας για ειρηνική συνύπαρξη όλων των Κυπρίων σε μια επανενωμένη Κύπρο.

Ο κ. Ομήρου καταδίκασε την προσφυγοποίηση 200.000 Ε/κ σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά του, κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην 20ή Ιουνίου που ορίσθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ως Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

“Με θλίψη παρατηρούμε ότι χρόνο με το χρόνο οι συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο πληθαίνουν και οι διαφορές που χωρίζουν τις αντιμαχόμενες πλευρές παραμένουν ανεπίλυτες, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες συνάνθρωποι μας να ζουν εξόριστοι ακόμα και για δεκαετίες.  Δυστυχώς, η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες καταδεικνύει πως ο ρυθμός αύξησης των προσφύγων είναι πιο γρήγορος απ’ αυτόν της ανεύρεσης λύσεων” ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Πρόσθεσε ότι ο πρόσφυγας εξαναγκάζεται να εγκατασταθεί σε ένα νέο περιβάλλον και να αντιμετωπίσει όλες τις αλλαγές τόσο στο φυσικό του περιβάλλον όσο και στα συναισθήματά του και ανέφερε ότι ξαφνικά και βίαια δεν μπορεί να επιστρέψει στην πατρική γη, υποχρεώνεται να αποχωριστεί οικεία και αγαπητά πρόσωπα, χάνει την ταυτότητά του, γιατί συγκρούονται μέσα του το “παλιό” πριν με το νέο “τώρα”, και γίνεται ο “ξένος”.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι στην Κύπρο έχουμε το θλιβερό προνόμιο να γνωρίζουμε καλά τι σημαίνει “πρόσφυγας”, γι’ αυτό και ανέκαθεν η πατρίδα μας συνέβαλλε στην αντιμετώπιση κρίσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και ο λαός μας έδειχνε μια γενναιοδωρία που τις περισσότερες φορές ξεπερνούσε τις δυνατότητές του. 

Είπε ακόμα πως εδώ και σαράντα ένα σχεδόν χρόνια 200.000 Ελληνοκύπριοι δοκιμάζονται εξαιτίας του εκτοπισμού τους από τους Τούρκους εισβολείς και της συνεχιζόμενης παράνομης στρατιωτικής κατοχής, προσδοκώντας τη συμμόρφωσή της Τουρκίας με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις αρχές του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέες έρευνες στα Περβόλια - Μέρος όπλου το τεκμήριο που εντοπίστηκε - Δείτε φωτογραφίες

Έριξαν χειροβομβίδα σε αυλή οικίας στη Λάρνακα – Εντός του σπιτιού οι ένοικοι – Ψάχνουν τους δράστες

Από τις λαμπάδες μέχρι τα κόκκινα αυγά και τις φλαούνες: 8+1 παραδοσιακά, πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Έτσι θα λειτουργήσουν οι χώροι εστίασης το Πάσχα – Τι θα γίνει με τις αυξήσεις τιμών    

Γνωστή Κύπρια φωτογραφίζεται με εσώρουχα μπροστά στον καθρέφτη - Δείτε εικόνα

Άφιξη μεταναστών: Έφτασαν με ταχύπλοο σκάφος στον κατεχόμενο Λιμνίτη και πέρασαν πεζοί στις ελεύθερες περιοχές



LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

LIVE Μετάδοση από το Προεδρικό: Η Κύπρος γιορτάζει 20 χρόνια από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Συμπληρώνονται σήμερα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top