ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόδρομος Προδρόμου στην Άτυπη Σύνοδο: 'Οσα λέχθηκαν για τον πόλεμο και η θέση στήριξης των χωρών πλάι στην Ουκρανία

Πρόδρομος Προδρόμου στην Άτυπη Σύνοδο: 'Οσα λέχθηκαν για τον πόλεμο και η θέση στήριξης των χωρών πλάι στην Ουκρανία

Δήλωση του Υπουργού Παιδείας κ. Πρόδρομου Προδρόμου για την Άτυπη Σύνοδο Υπουργών Πολιτισμού των χωρών της ΕΕ, την παρέμβαση του Ουκρανού Υπουργού Πολιτισμού και τη θέση στήριξης της Ουκρανίας.

«Στην Ανζιέ της Δυτικής Γαλλίας, μια πόλη γεμάτη ευρωπαϊκή ιστορία των Μέσων Χρόνων -με την περίφημη ταπισερί 650 χρόνων, την κατά Ιωάννην Αποκάλυψη- συναντηθήκαμε σε σύνοδο οι Υπουργοί Πολιτισμού της ΕΕ.

Μεταξύ άλλων ακούσαμε σε ζωντανή σύνδεση τον Υπουργό Πολιτισμού της Ουκρανίας, τον συνάδελφο Ολεξάντρ Τκατσένκο. Ήταν πραγματικά μια συγκλονιστική εμπειρία.

Εν μέσω βομβαρδισμών, εκρήξεων, ερειπίων και θανάτου, ακούσαμε έναν άνθρωπο συγκλονισμένο να μιλά για τον τρόμο του πολέμου. Ακούσαμε τον κ. Τκατσένκο να υπερασπίζεται βεβαίως την πατρίδα του, αλλά να μας μεταφέρει και με πόνο ψυχής την αγωνία για την πολιτιστική καταστροφή που προκαλεί ο πόλεμος αυτές τις μέρες στην Ουκρανία.

Ήταν πραγματικά συγκλονιστικό να ακούμε τα λόγια και τη μαρτυρία του…

Βεβαίως οι «27» εκφράσαμε και καταγράψαμε την απόλυτη αντίθεση σε αυτό τον πόλεμο και την προσήλωση στην ελευθερία και την ειρήνη. Τη θέση της Ευρώπης υπέρ της κυριαρχίας του ουκρανικού λαού, αλλά και τη βαθιά ανησυχία για την πολιτιστική καταστροφή που φέρνει η εισβολή της Ρωσίας. Με μια κοινή δήλωση των «27» οι Υπουργοί Πολιτισμού καταγράψαμε την καταδίκη της ΕΕ στην εισβολή και τον πόλεμο, στήριξη της ελευθερίας και της κυριαρχίας της Ουκρανίας και αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες, εργαζόμενους στον πολιτισμό και δημοσιογράφους.

Είναι πράγματι εξαιρετικά θλιβερό ο ρωσικός λαός, με τόσο πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, να βλέπει την ηγεσία και τον στρατό της χώρας του να προχωρά σε μια τέτοια βάναυση και απάνθρωπη επίθεση η οποία, εκτός από ανθρώπινες ζωές και ασύλληπτες υλικές ζημιές, παρασύρει στον όλεθρο και την πολιτιστική κληρονομιά μιας γειτονικής τους χώρας και ενός λαού με τον οποίο η ανθρώπινη εμπειρία τους είχε φέρει τόσο φιλικά δεμένους…

Θέλω και από τη Λευκωσία να επαναλάβω το ίδιο μήνυμα προς τον Ουκρανό συνάδελφο και τον ουκρανικό λαό: ότι η Κύπρος είναι στο πλευρό τους. Είμαστε στο πλευρό τους και δεν θα δεχτούμε ποτέ τετελεσμένα πολέμου και αφαίρεσης της ελευθερίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας τους.

Θέλω, τέλος, να ελπίζω ότι η διεθνής κοινότητα θα μπορέσει να δείξει έμπρακτα και αποτελεσματικά την αλληλεγγύη στην Ουκρανία και ότι αυτή τη φορά δεν θα έχουν οι Ουκρανοί την εμπειρία που έχουμε εδώ στην Κύπρο, δεκαετίες μετά να προσπαθούμε ακόμα να αποτινάξουμε τα κατακτητικά τετελεσμένα, τη λεηλασία, την αρπαγή, την προσφυγιά…» 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top