Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Τατάρ για Φόρουμ Αττάλειας: Εξηγούμε τον «δίκαιο αγώνα μας»

12.03.2022
14:40
Πολιτική

Προσπαθούμε να εξηγήσουμε τον δίκαιο αγώνα μας και το Διπλωματικό Φόρουμ της Αττάλειας είναι μια ευκαιρία για την «τδβκ», δήλωσε ο Ερσίν Ταταρ, ο οποίος στο περιθώριο των εργασιών είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της Σιέρα Λεόνε, του Αζερμπαϊτζάν και της Λετονίας.

Μιλώντας στον απεσταλμένο του τ/κ «πρακτορείου ειδήσεων», ο κ. Τατάρ είπε ότι είχε κι άλλες μη επίσημες συναντήσεις με αξιωματούχους διαφόρων χωρών, που συμμετέχουν στο Φόρουμ.

Σήμερα, δεύτερη ημέρα του Φόρουμ, συνέχισε, συναντήθηκε με τις αντιπροσωπείες εκεί της Σομαλίας και της Γκάμπιας.

Με όλους όσοι συναντάται, πρόσθεσε, έχει την ευκαιρία να εξηγήσει τις "αδικίες που έχουν υποστεί οι Τ/κ και τον δίκαιο αγώνα τους".

Συνεχάρη δε τον Πρόεδρο και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας για τη διπλωματική τους πρωτοβουλία να φέρουν σε επαφή στο πλαίσιο του Φόρουμ, τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι εκπρόσωποι διεθνών ΜΜΕ εκφράζουν ενδιαφέρον και του ζητούν δηλώσεις για την Κύπρο και οι δηλώσεις του γίνονται ειδήσεις σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί αρχηγοί κρατών, ΥΠΕΞ, εκπρόσωποι ΜΚΟ και άλλων οργανισμών που συμμετέχουν στο Φόρουμ, δεν γνωρίζουν λεπτομέρειες για το Κυπριακό. «Καθήκον μας είναι να τους εξηγήσουμε. Το Κυπριακό είναι ένα παλιό πρόβλημα, το οποίο γνωρίζει η διεθνής κοινότητα, αλλά μπορεί να μην γνωρίζει τις λεπτομέρειες. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν ξέρουν καν. Αυτό προσπαθούμε να το εξηγήσουμε μαζί με την αντιπροσωπεία μας. Αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία μας είναι ότι η Τουρκική Δημοκρατία αρθρώνει λόγο στον τομέα της διπλωματίας στην διεθνή κοινότητα και μπορεί να κατευθύνει διάφορα ζητήματα. Νομίζω ότι με τις επαφές της ίδιας της Τουρκικής Δημοκρατίας, μπορούν να αλλάξει η προοπτική των χωρών στη σφαίρα επιρροής της για την Κύπρο».

Συνέχισε λέγοντας ότι μπορεί να μην πετύχει μέσα σε μια νύχτα τη λύση που επιθυμεί, αλλά μπορεί να μεταφέρει το νέο του όραμα στο Φόρουμ. «Εάν η θέση του τ/κ λαού (για λύση) στη βάση της κυριαρχικής ισότητας στην Κύπρο γίνει αποδεκτή, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια επίσημη και συνολική διαδικασία διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για αυτό. Αυτό που έχει σημασία είναι η αποδοχή της κυριαρχικής μας ισότητας».

Είπε ότι στα επαφές του στην Αττάλεια αναφέρει στους συνομιλητές του ότι με βάση τις συμφωνίες του 1960, στην Κύπρο υπάρχουν «δύο ιδρυτικοί λαοί» και ο τ/κ «λαός» δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί υπό τον ζυγό των Ε/κ – Ελλήνων και υπογραμμίζει τη σημασία της κυριαρχίας τους και των εγγυήσεων της Τουρκίας.

Οι συνομιλητές του, συνέχισε, λένε ότι τους φαίνεται παράξενο το γεγονός ότι οι Τουρκοκύπριοι βιώνουν αδικία, θυματοποίηση και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους στην Κύπρο. «Αλλά αυτή τη στιγμή, όλοι απλώς παρακολουθούν. Η δουλειά μας είναι να το εξηγήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Τ/κ ηγέτης και ο «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είχαν συνάντηση με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν και τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Λετονίας.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δήλωσή του στον απεσταλμένο του τ/κ "πρακτορείου ειδήσεων" ο ειδικός εκπρόσωπος του Τ/κ ηγέτη, Εργκιούν Ολγκούν – που ήταν παρών στην συνάντηση – είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις και συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης της συνεργασίας.

Τατάρ και Ερτουγρούλογλου συνάντησαν επίσης το ΥΠΕΞ της Σομαλίας, Abusaid Muse Ali.

Σε μήνυμά του στο Τουίτερ χθες βράδυ, κατά την έναρξη των εργασιών του Φόρουμ, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι «τα βήματα που κάνει η Τουρκική Δημοκρατία στον τομέα της διπλωματίας είναι πολύ υποσχόμενα για το έθνος μας και αυξάνουν την εμπιστοσύνη μας. Συγχαρητήρια».

Όπως επίσης μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο «πρωθυπουργός», Φαίζ Σουτζούογλου, ο οποίος βρίσκεται κι αυτός στην Αντάλεια, παρευρέθηκε χθες το απόγευμα στο «Πάνελ των Ηγετών».

Μαζί του ήταν οι εταίροι της «κυβέρνησης», Φικρί Ατάογλου «υπουργός τουρισμού» και πρόεδρος του ΔΚ και Ερχάν Αρικλί, «υπουργός συγκοινωνιών» και πρόεδρος του ΚΑ. Στη συνεδρίαση με τίτλο «Το τίμημα της ειρήνης ή το κόστος του πολέμου», προστίθεται στην είδηση, την οποία φέρονται να παρακολούθησαν οι τρεις Τ/κ πολιτικοί, συζητήθηκαν όλα τα θέματα της παγκόσμιας ατζέντας, ιδιαίτερα ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο «υπουργός τουρισμού, πολιτισμού, νεολαίας και περιβάλλοντος», Φικρί Ατάογλου είχε σημαντικές συναντήσεις στο περιθώριο του Φόρουμ που άρχισε χθες και θα ολοκληρωθεί αύριο, αναφέρει είδηση στον «Μπαϊράκ», χωρίς να δίδονται περισσότερες λεπτομέρειες.

Πηγή: ΚΥΠΕ