ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Έρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου - «Είναι μια καλή στιγμή να συζητηθεί» δηλώνει ο Δρ. Τσιούτης

Έρχεται η τέταρτη δόση εμβολίου - «Είναι μια καλή στιγμή να συζητηθεί» δηλώνει ο Δρ. Τσιούτης

Όσο υπάρχουν χαλαρώσεις θα αυξάνονται και οι μεταδόσεις, δήλωσε το Σάββατο στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής και Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και Παθολόγος με εξειδίκευση στον Έλεγχο Λοιμώξεων, Δρ Κωνσταντίνος Τσιούτης, ο οποίος εκτιμά ότι το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να καταγραφεί αύξηση και σε άλλους επιδημιολογικούς δείκτες.

Κληθείς από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, να σχολιάσει την άνοδο του ποσοστού θετικότητας, καθώς και των κρουσμάτων, που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες και αν αυτό μεταφράζεται σε ένα νέο πισωγύρισμα, ο Δρ. Τσιούτης εξηγεί ότι «αυτό που δυστυχώς είχε επικρατήσει ως έννοια και ως νοοτροπία, όταν πρωτοεμφανίστηκε το κύμα Όμικρον, και πλέον έχει ανατραπεί με βάση τα σημερινά δεδομένα, ήταν ότι η πανδημία φτάνει στο τέλος της ή ότι η Όμικρον προκαλούσε ήπια νόσο».

Ωστόσο, τονίζει πως αυτή τη στιγμή «όλα τα προγνωστικά μοντέλα και αρκετές σχολές από τις αρχές του χρόνου έχουν ανατραπεί», σημειώνοντας πως αυτό είναι λογικό, «αφού έχουμε ένα άκρως μεταδοτικό στέλεχος και παράλληλα προβαίνουμε σε χαλαρώσεις, ενώ παράλληλα δίδεται η εντύπωση σε όλο τον κόσμο ότι τελειώσαμε και ότι δεν υπάρχει λόγος εφαρμογής μέτρων».

«Είναι αναμενόμενο να βλέπουμε τα φαινόμενα που βλέπουμε σήμερα», υπογράμμισε ο Δρ. Τσιούτης.

Το 25% των συνολικών θανάτων λόγω Covid -19 καταγράφηκε εντός του 2022

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσιούτη αυτή τη στιγμή καταγράφονται μεταδόσεις παντού μέσα στην κοινότητα, για να σημειώσει πως «δυστυχώς βλέπουμε να φτάνει και στα άτομα, τα οποία έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να καταλήξουν στο νοσοκομείο είτε να πεθάνουν».

Αναφέρει, επίσης, ότι παρόλο που η αναλογία θανάτων - κρουσμάτων είναι χαμηλή, εντούτοις καταγράφεται καθημερινά μεγάλος αριθμός θανάτων, ενώ σημειώνει πως το 25% των συνολικών θανάτων λόγω Covid 19 καταγράφηκε εντός του 2022.

Ερωτηθείς πού οφείλεται η αύξηση, είπε πως οφείλεται σε μέτρα που γνωρίζουμε ότι όταν χαλαρώνουν οδηγούν σε αύξηση και σε μετάδοση.
«Εδώ και μήνες βλέπουμε μια νοοτροπία χαλάρωσης των ατομικών μέτρων προστασίας. Και έχει επικρατήσει η εντύπωση ότι δεν χρειάζονται πλέον, ενώ αντίθετα, τώρα είναι που χρειάζονται παρά ποτέ», αναφέρει.

Όπως τονίζει «τώρα είναι η ώρα και της ατομικής ευθύνης και της ατομικής προστασίας», σημειώνοντας πως «αυτές είναι οι πιο σημαντικές αρχές, τις οποίες πρέπει να τονίζουμε και να υπενθυμίζουμε».

Επιπλέον, σημειώνει ότι «αυτό που συμβαίνει αυτή την περίοδο είναι ένα προσεκτικό ξεκλείδωμα της κοινωνίας, ώστε να μην γίνει ανεξέλεγκτη η κατάσταση, αλλά παράλληλα με αυτό το ξεκλείδωμα δεν πρέπει να ξεχνάμε τα βασικά μέτρα αυτοπροστασίας, τα οποία εφαρμόζαμε από την πρώτη μέρα της πανδημίας (αποστασιοποίηση, μάσκες, τεστ)».

«Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα που έχουμε. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το ιό. Και τι σημαίνει αυτό σήμερα; Να μην περιορίζω την οικονομία της χώρας και την κοινωνική δραστηριότητα των ατόμων, αλλά αυτές τις βασικές έννοιες δεν πρέπει να τις ξεχνούμε και να τις εφαρμόζουμε», είπε.

Σε ερώτηση αν η ΣΕΕ είναι ενήμερη για τη συνεδρία της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, η οποία θα γίνει τη Δευτέρα, με θέμα τη χορήγηση της 4ης δόσης εμβολίου σε ανοσοκατασταλμένους, ο κ. Τσιούτης ανέφερε πως «είναι μια καλή στιγμή να συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα για πολύ συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού».

Σημείωσε ότι ούτως η άλλως το συγκεκριμένο θέμα συζητείται και σε διεθνές επίπεδο, ενώ συμπλήρωσε πως «δεν υπάρχει επιστημονική ή επιδημιολογική δικαιολόγηση χορήγησης της 4ης δόσης στο γενικό πληθυσμό, παρά μόνο σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι ανοσοκατασταλμένοι και οι ηλικιωμένοι που το ανοσοποιητικό τους δεν ανταποκρίνεται καλά».

Αναφερόμενος περαιτέρω στο θέμα της χορήγησης της 4ης δόσης, ο Δρ. Τσιούτης αναφέρει ότι οι απόψεις πρέπει να βασίζονται σε δεδομένα, για να προσθέσει πως υπάρχει θεσμικό όργανο, το οποίο θα αποφασίσει.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών θα ζυγίσει όλα τα δεδομένα και θα πάρει τη σοφότερη απόφαση, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

«Επιρρεπής σε επηρεασμό μαρτύρων» ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος - Αδήλωτο ποσό πέραν του 1 εκατ. ευρώ

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε την Τρίτη διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον του εν αργία Αρχιμανδρίτη και ηγούμενου της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ, Νεκταρίου, ο οποίος συνελήφθη σε σχέση με την υπόθεση του χρηματοκιβωτίου, που εντοπίστηκε στους χώρους της Μονής και περιείχε το χρηματικό ποσό των €807,000.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top