ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Από τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξαρτάται το μέλλον της χώρας

Μπορέλ: Από τη συνεργασία μεταξύ των πολιτών της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης εξαρτάται το μέλλον της χώρας

Κρίσιμη χαρακτήρισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ την στρατιωτική παρουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ειδικά σε μια περίοδο πολέμου που ξυπνά μνήμες από τους πολέμους της δεκαετίας του 1990, σε ομιλία του στο στρατόπεδο Butmit έξω από το Σαράγιεβο, όπου εδρεύει η επιχείρηση EUFOR Althea, η στρατιωτική δύναμη της ΕΕ που επιτηρεί την εφαρμογή των συμφωνιών του Ντέιτον στη χώρα.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της περιοδείας του κ. Μπορέλ στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο να έχει ήδη επισκεφθεί τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε ο κ. Μπορέλ, η ασφάλεια της Ευρώπης και πέρα από αυτήν απειλείται από την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Αναφερόμενος στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ο Ρωσικός στρατός, ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε πως στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη ο πόλεμος στην Ουκρανία φέρνει ξανά οδυνηρές μνήμες από τους πολέμους στα Βαλκάνια τη δεκαετία του 1990, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά την έναρξη της πολιορκίας του Σαράγιεβο, των γεγονότων στην Σρεμπρένιτσα και τα εκατομμύρια προσφύγων και αγνοουμένων σε όλες τις χώρες της περιοχής.

«Στην σύγκρουση μεταξύ του κράτους δικαίου και του δίκαιου του ισχυρού, είναι καλό να θυμόμαστε πως εσείς είστε μια δύναμη για την ειρήνη. Όμως για να διατηρήσουμε την ειρήνη, κάποτε χρειάζεται ισχύ» σημείωσε ο κ. Μπορέλ, προσθέτοντας πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ζητήσει, μέσω ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης, να δοθεί τέλος στην επίθεση, και πως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη έχει επιδείξει την δέσμευσή της στο διεθνές δίκαιο μέσω της ευθυγράμμισής της με τις αποφάσεις και δηλώσεις της ΕΕ αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, η παρουσία σας εδώ, η παρουσία της EUFOR εδώ για στήριξη των αρχών στη διατήρηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος είναι ακόμα πιο σημαντική», τόνισε, προσθέτοντας πως για αυτό η ΕΕ έχει σχεδόν διπλασιάσει την παρουσία της επί του εδάφους με τέσσερις επιπρόσθετους λόχους και περαιτέρω ενίσχυση στον εφοδιασμό της δύναμης από κράτη μέλη.

«Δεν πρέπει όμως να είμαστε εδώ για πάντα» πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, τονίζοντας πως το όραμα για το μέλλον της χώρας μπορεί να γίνει πραγματικότητα μόνο «όταν και εφόσον οι δυνάμεις στο εσωτερικό - οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, τα ΜΜΕ και οι πολίτες προσπαθήσουν μαζί» καθώς «μόνο οι πολίτες αυτής της χώρας μπορούν να φέρουν αυτή τη χώρα στο μέλλον που θέλουμε».

«Προτρέπω όλους να εργαστούν από κοινού, να μην δημιουργούν νέες πολιτικές κρίσεις, να μην μπλοκάρουν τη λειτουργία των θεσμών του κράτους» σημείωσε, προσθέτοντας πως αυτός είναι ο δρόμος για το μέλλον αν ο στόχος είναι «η μεγιστοποίηση των οικονομικών δυνατοτήτων σας και της λειτουργικότητας του κράτους μέσω της καταπολέμησης της διαφθοράς».

«Καλώ όλους τους εκλεγμένους βουλευτές και αρχές να συνεργαστούν, να βρουν πρακτικές λύσεις, και καλώ τις αρχές της Δημοκρατίας της Σέρπσκα να επιστρέψουν στην εποικοδομητική διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός των θεσμών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» όπως είπε, εκφράζοντας την πεποίθησή του πως το μέλλον της χώρας και της περιοχής βρίσκεται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top