ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνάντηση Νουρή - Πρέσβη Ουκρανίας - Στήριξη Κύπρου τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο

Συνάντηση Νουρή - Πρέσβη Ουκρανίας - Στήριξη Κύπρου τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο

Πρακτικούς τρόπους παροχής βοήθειας στα άτομα που έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία λόγω πολέμου, συζήτησαν κατά τη συνάντηση τους ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Νίκος Νουρής με τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο κ. Ruslan Nimchynskyi. Είμαστε ένας δοκιμαζόμενος λαός, υπογράμμισε ο Υπουργός Εσωτερικών, και θα προσφέρουμε στον ουκρανικό λαό τη φιλοξενία μας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας της συνάντησης, σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε στο πρέσβη της Ουκρανίας τη στήριξη της Κυβέρνησης «τόσο σε πολιτικό όσο και σε ανθρωπιστικό επίπεδο για τα όσα διαδραματίζονται και τεκταίνονται στην Ουκρανία». Έχω επεξηγήσει με λεπτομέρεια, είπε, «τον τρόπο βοήθειας που η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει αποφασίσει, ο οποίος θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβούλιου την ερχόμενη Τρίτη για επισημοποίηση».

Ανάφερε ότι κατόπιν συνεννόησης, έχουν εγκαθιδρύσει ένα σύνδεσμο επικοινωνίας μεταξύ της ουκρανικής πρεσβείας, του Υπουργείου Εσωτερικών και Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, προκειμένου να υπάρξει αλληλοενημέρωση και επίλυση διαφόρων προβλημάτων.

Σημείωσε ότι υφίστανται αρκετά προβλήματα που χρήζουν της προσοχής και της βοήθειας εκ μέρους της ουκρανικής πρεσβείας, κυρίως «θέματα αφίξεων που αφορούν ανθρώπους που ενδεχόμενα φτάνουν στην χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα δικαιολογητικά στοιχεία».

Ο Υπουργός αφού μετέφερε, μέσω του Πρέσβη της Ουκρανίας, τη συμπάθεια της Κυπριακής Κυβέρνησης και του κυπριακού λαού στην Ουκρανία και τον λαό της για όσα θλιβερά διαδραματίζονται, ευχήθηκε όπως «σύντομα τερματιστεί ο πόλεμος, να βρει ένα τέλος το ανθρώπινο δράμα και η κρίση που η Ουκρανία αντιμετωπίζει και να επανέλθει η κατάσταση στην ομαλότητα».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας κ. Nimchynskyi είπε ότι είχε μια εποικοδομητική συνάντηση με τον Υπουργό, υπογραμμίζοντας ότι ήταν σημαντικό να ακούσει για ακόμη μια φορά τη στήριξη από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ουκρανία.

Δεν ειπώθηκαν μόνο λόγια, τόνισε, αλλά έχει τεθεί επί τάπητος πώς πρακτικά μπορούν να βοηθήσουν τους Ουκρανούς που βρίσκονται στην Κύπρο ή που θα έρθουν για να βρουν καταφύγιο, από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η σημερινή συνάντηση, σημείωσε ο πρέσβης, είναι μια απόδειξη ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση και ο λαός της στέκονται στο πλευρό της Ουκρανίας, σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες μέρες της ιστορίας της.

Ανάφερε ότι συμφωνήθηκε ο επί 24ώρου βάσης συντονισμός μεταξύ των αρμοδίων υπηρεσιών της Κυβέρνησης και της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Κύπρο, για να μπορεί να υπάρχει άμεση αντίδραση στα περιστατικά που πρέπει να παρασχεθεί βοήθεια. Σημείωσε ότι θεωρεί σημαντική τη συνεργασία προκειμένου να επιλύονται τα προβλήματα των Ουκρανών που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη.

Ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για τη στήριξη, αλλά και τους Κύπριους πολίτες για τη συμπαράσταση προς τη χώρας της Ουκρανίας και τον λαό της.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον υπολογιζόμενο αριθμό των Ουκρανών στην Κύπρο και πώς πρακτικά θα βοηθηθούν, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι σημαντικό να γίνει διακρίβωση του ακριβούς αριθμού των Ουκρανών που είναι στην Κύπρο. Ενημέρωσε ότι «τα αιτήματα προς την κατεύθυνση της ουκρανικής πρεσβείας είναι πολύ λιγότερα από τους αριθμούς που έχουμε δώσει εμείς». Εξήγησε ότι τα στοιχεία που κατέχει στηρίχθηκαν στις αφίξεις των Ουκρανών, λέγοντας ότι πολλοί από αυτούς μπορεί είτε να διαμένουν σε συγγενικά τους πρόσωπα είτε να έχουν σχέσεις επαγγελματικές.

Ο κ. Νουρής χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική γιατί, όπως είπε, «δόθηκε το μήνυμα ότι τα αιτήματα ουσιαστικά από την πλευρά της πρεσβείας φαίνεται να είναι πολύ λιγότερα από όσα εμείς αρχικά υπολογίζουμε, στηριζόμενοι στη βάση των αριθμών».

Αναφερθείς στα πρακτικά θέματα, είπε ότι έχει επεξηγήσει στον πρέσβη πως το κάθε Υπουργείο έχει αναλάβει τον δικό του τομέα «για να σταθούμε δίπλα από τους ανθρώπους αυτούς είτε σε θέματα στέγασης, σε θέματα σίτισης, σε θέματα επιδοματικής πολιτικής ιατροφαρμακευτική περίθαλψης, αλλά και εκπαίδευσης».

Ενημέρωσε ότι ήδη ο κ. πρέσβης είχε συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας για τα θέματα των παιδιών και της στήριξης που μπορούν να τύχουν από την πλευρά της εκπαίδευσης.

Σημείωσε ότι έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες, λέγοντας πως «το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι αυτό που θα διαχειριστούμε εμείς στην Κύπρο». «Εμείς θα το διαχειριστούμε, και μάλιστα θα το διαχειριστούμε καλά, γιατί είμαστε επίσης ένας δοκιμαζόμενος λαός και θα προσφέρουμε στον ουκρανικό λαό τη φιλοξενία μας για να βρουν τα πόδια τους», τόνισε ο Υπουργός. Το πρόβλημα, συνέχισε, είναι στην Ουκρανία και «εύχομαι να τερματιστεί σύντομα αυτός ο πόλεμος και να επανέλθει η κατάσταση στην ομαλότητα».

Ερωτηθείς ο πρέσβης για τα άτομα από την Ουκρανία που αναμένεται να αποταθούν για παροχή προσωρινής προστασίας στην Κύπρο, ο πρέσβης είπε ότι πολλοί Ουκρανοί βρίσκονται σε δυσχερή κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τρόπο να διαφύγουν. Εξήγησε ότι οι άνδρες μένουν πίσω στην Ουκρανία για να πολεμήσουν τον εχθρό και οι γυναίκες με τα παιδιά προσπαθούν να βρουν καταφύγιο. Σημείωσε ότι μόλις η κατάσταση το επιτρέψει, θα επιθυμήσουν να επιστρέψουν στην Ουκρανία.

Είπε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ολοένα και ενισχύεται, ενώ ο αριθμός των Ουκρανών σε Πολωνία, Ουγγαρία, στην Τσεχία μεγαλώνει. Πρόσθεσε ότι πρέπει να είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους Ουκρανούς εδώ και για αυτό κατά τη συνάντηση έχουν ανταλλάξει με τον Υπουργό σε λεπτομέρεια τι μπορεί να προσφερθεί.

Εξέφρασε την ελπίδα δε πως σύντομα θα μπορέσει να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τη Ρωσία, ώστε να σταματήσουν οι μαζικοί βομβαρδισμοί αμάχων και κατοικημένων περιοχών. Είπε ότι επιβεβαίωσε στον Υπουργός ότι η πρεσβεία της Ουκρανίας θα είναι έτοιμη με απλοποιημένες διαδικασίες να βοηθήσει.

Ερωτηθείς ο Ουκρανός πρέσβης για την κατάσταση στην Ουκρανία και τις διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών είπε ότι ο στρατός κάνει το καλύτερο δυνατό που μπορεί για να αντιμετωπίσει τον εχθρό και μόλις είναι η κατάλληλη στιγμή, θα γίνει η διευθέτηση όσον αφορά στον τερματισμό του πολέμου. Τόνισε ότι το σημαντικότερο είναι να σταματήσει η Ρωσία να σκοτώνει Ουκρανούς και να βομβαρδίζει τις πόλεις, κάνοντας αναφορά στην πόλη της Μαριούπολης, με τη μεγάλη ελληνική κοινότητα, στην οποία το 90% των υποδομών έχει καταστραφεί.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top