ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Παγκόσμια ημέρα ύπνου: Η σχέση με την σωματική και ψυχική υγεία - Πόσες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε καθημερινά

Όπως την όρισε η Παγκόσμια Εταιρεία Ύπνου (WSS), στην οποία συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο, η Παρασκευή πριν από την Εαρινή Ισημερία, κάθε χρόνο, είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ύπνου. Φέτος, αυτή πέφτει σήμερα, Παρασκευή, 18 Μαρτίου.

Σημασία της Παγκόσμιας Ημέρας Ύπνου, είναι να αναδειχθεί η σημασία του ύπνου για την υγεία των ανθρώπων καθώς και οι συνέπειες της αϋπνίας.

Όπως αναφέρει το sansimera.gr, το σύνθημα της ημέρας, φέτος, είναι «Ποιοτικός Ύπνος, Υγιής Νους, Ευτυχισμένος Κόσμος», και στόχος της είναι να δοθεί έμφαση στη σπουδαιότητα του ύπνου και τον τρόπο που αυτός επηρεάζει την ποιότητας ζωής μας, ανεξαρτήτως της ηλικίας μας.

Με τη λήψη τροφής, νερού και την αναπνοή μας, ο ύπνος αποτελεί έναν από τους βιολογικούς πυλώνες την ανθρώπινης ύπαρξης ενώ, η μακροχρόνια στέρησή του μπορεί να προκαλέσει διάφορες παθήσεις, μεταξύ των οποίων τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος, η άνοια και ο σακχαρώδης διαβήτης. Η έλλειψη επαρκών ωρών ύπνου, επιπλέον, δημιουργεί αύξηση της όρεξης που έχει ως αποτέλεσμα και την αύξηση του σωματικού βάρους.

Την τελευταία 50ετία, στον δυτικό κόσμο, οι άνθρωποι έχουν μειώσει κατά δύο ώρες περίπου τη μέση διάρκεια ύπνου τους με μεγάλο ποσοστό των πολιτών να κοιμάται λιγότερο από επτά ώρες καθημερινά – ποσοστό που θεωρείται το ελάχιστο απαραίτητο για να μην εμφανιστούν προβλήματα από τη στέρησή του.

Η μεσημεριανή σιέστα
Εκτός από τον βραδινό ύπνο, στην καλύτερη υγεία συμβάλλει, και η μεσημεριανή σιέστα την οποία και δεν πρέπει να ενοχοποιούμε. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ από ελληνική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καρδιολόγο, δρα Μανώλη Καλλίστρατο, του Ασκληπιείου Βούλας, ο μεσημεριανός ύπνος (με μέση διάρκεια σχεδόν 50 λεπτά) είναι πιθανό να συμβάλλει σε χαμηλότερη αρτηριακή πίεση ενός ατόμου και στην αποφυγή της υπέρτασης. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συνήθεια της μεσημεριανής σιέστας στη χώρα μας, η οποία τείνει να εκλείψει, σε συνδυασμό με στην υγιεινή μεσογειακή διατροφή, συμβάλλουν σε ένα πιο υγιές καρδιαγγειακό προφίλ του πληθυσμού.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top