ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο ύπουλος παράγοντας που μεγαλώνει τον κίνδυνο - Τι έδειξε μελέτη

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Ο ύπουλος παράγοντας που μεγαλώνει τον κίνδυνο - Τι έδειξε μελέτη

Το υπερβάλλον βάρος και η παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου με τον κίνδυνο να αυξάνεται όσο περισσότερο κάποιος διατηρεί το αυξημένο βάρος και να συνεχίζεται ακόμη και όταν σημειωθεί απώλεια βάρους σύμφωνα με νέα έρευνα.

Για τους ερευνητές από το γερμανικό αντικαρκινικό ερευνητικό κέντρο στη Χαιδελβέργη, το υπερβάλλον βάρος αυξάνει σταδιακά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, με τον ίδιο τρόπο που το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα.

Ο συ-συγγραφέας της μελέτης δρ Michael Hoffmeister ήταν αυτός που σύγκρινε το αυξημένο βάρος με το κάπνισμα, καθώς θεωρείται απειλητικό για τη ζωή ακόμη και αν αργότερα μεταβληθούν οι συνήθειες π.χ. παρατηρηθεί απώλεια βάρους ή διακοπή του καπνίσματος.

Η σύνδεση ανάμεσα στην υπερβαρία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου μάλλον είναι πιο ισχυρή από ότι πίστευαν οι ερευνητές μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν στην JAMA Oncology και βασίστηκαν στα ιατρικά αρχεία 10.000 συμμετεχόντων εκ των οποίων οι 5.600 νόσησαν με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Η διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης των συμμετεχόντων ξεπέρασε τις δυο δεκαετίες με τα πρώτα ιατρικά αρχεία να χρονολογούνται το 2003.

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι η επίπτωση της παχυσαρκίας στον καρκίνο του παχέος εντέρου μάλλον είναι υποτιμημένη και ότι όπως με το κάπνισμα η διακοπή του δεν συνεπάγεται εξάλειψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα, έτσι και στην περίπτωση της σημαντικής απώλειας βάρους μετά από μακροχρόνια παχυσαρκία, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου δεν εκμηδενίζεται.

Διεθνώς, ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος σε συχνότητα καρκίνος στους άντρες και ο δεύτερος στις γυναίκες, αποτελεί δε τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο.

Η παχυσαρκία και η έλλειψη σωματικής άσκησης ανήκουν στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνισή του. Η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικού λίπους, το κάπνισμα και η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ είναι οι λοιποί περιβαλλοντικοί (επομένως τροποποιήσιμοι) παράγοντες κινδύνου για την εμφάνισή του.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top