ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ουκρανικές και ρωσικές εταιρείες μεταστεγάζουν το προσωπικό τους στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών

Ουκρανικές και ρωσικές εταιρείες μεταστεγάζουν το προσωπικό τους στην Κύπρο, λέει ο Πρόεδρος των Κτηματομεσιτών

Πολλές επιχειρήσεις που είχαν την έδρα τους σε Ουκρανία και Ρωσία μεταφέρουν το προσωπικό τους στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ζήτηση οικιστικών μονάδων, ιδιαίτερα στη Λεμεσό, φαινόμενο που αναμένεται να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, είπε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου, μιλώντας για τις συνέπειες της κρίσης στον τομέα των ακινήτων.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι «οι κυρώσεις που δέχτηκε η Ρωσία, μια αγορά σημαντική για τον κλάδο στην Κύπρο, δεν αφήνουν κανένα ανεπηρέαστο. Ακόμα και να σταματήσει ο πόλεμος, θα χρειαστεί πολύς καιρός μέχρι να ξαναγίνει ομαλή η κατάσταση, αφού η ισοτιμία στο ρούβλι, ο πληθωρισμός και οι κυρώσεις, θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις μακροχρόνια».

Πρόσθεσε επίσης ότι «περισσότερο αναμένεται να επηρεαστεί η αγορά των πολυτελών ακινήτων, αλλά και οι περιπτώσεις υπό ανάπτυξη έργων, τα οποία χρηματοδοτούνται από ρωσικά κεφάλαια».

Είναι νωρίς να πει κάποιος με βεβαιότητα σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η κυπριακή αγορά ακινήτων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε από την πλευρά του στο ΚΥΠΕ ο εκτιμητής ακινήτων Αντώνης Λοΐζου.

Εξαιτίας των κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία, τις οποίες η Κύπρος υιοθετεί, η ρωσική αγορά, είπε, ενδέχεται να μη ρισκάρει να έρθει στην Κύπρο, και να προτιμήσει την Τουρκία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι οι Ουκρανοί αγοραστές ήταν η πιο ανερχόμενη αγορά ακινήτων στην Κύπρο, ενώ είναι γνωστό, είπε, ότι οι Ρώσοι κατέχουν μεγάλο μερίδιο της αγοράς. Από αυτό, αναμένεται να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η Κύπρος, σημείωσε, ειδικά στον τομέα των τουριστικών ακινήτων που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα, όπου αναμένεται να μειωθούν οι τιμές ή και πολλά ακίνητα να μείνουν απούλητα.

Η Κυβέρνηση και οι εταιρείες ανάπτυξης γης θα πρέπει να προσανατολιστούν και προς νέες αγορές, σημείωσε ο κ. Λοΐζου, όπως για παράδειγμα η Γερμανία. Ανέφερε ενδεικτικά ότι η Κρήτη έχει 2 εκατομμύρια Γερμανούς τουρίστες, ενώ η Κύπρος δέχεται μόλις 200.000 τουρίστες από Γερμανία. «Ο τουρισμός είναι ο προπομπός για την αγορά ακινήτων», είπε.

Επιπλέον, άλλη μια παράμετρος που επηρεάζει την κυπριακή αγορά ακινήτων, σύμφωνα με τον κ. Λοΐζου, είναι ο περιορισμός των δραστηριοτήτων των ρωσικών εταιρειών στην Κύπρο, που αναμένεται να επηρεάσει μία σειρά επαγγελματιών, όπως δικηγόρους, λογιστικά γραφεία κ.λπ., που ανέρχονται περίπου στα 5.000 υψηλά αμειβόμενα άτομα, όπως είπε. Η μείωση των εισοδημάτων τους αναμένεται να έχει επίπτωση και στην ντόπια αγορά ακινήτων, σημείωσε.

Αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων

«Το ράλι αυξήσεων των υλικών οικοδομής, όπως φαίνεται, θα συνεχιστεί και για το επόμενο διάστημα και αναμένεται να υπάρξει αντίκτυπος στην τελική τιμή διάθεσης των καινούριων ακινήτων, αλλά και επιπλοκές σε σχέση με κτίρια τα οποία πωλήθηκαν «στα χαρτιά» υπό άλλες συνθήκες αγοράς και η κατασκευή τους τώρα θα ξεκινήσει», είπε στο ΚΥΠΕ κ. Κυναιγείρου.

«Λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και των αυξήσεων των τιμών σε διεθνές επίπεδο, αναδεικνύεται μια τεράστια ανατίμηση σε όλο τον κατασκευαστικό και οικοδομικό κλάδο», είπε, ενώ σημείωσε ότι θα είναι καθοριστικός παράγοντας η χρονική διάρκεια της αβεβαιότητας που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε ότι αν οι αυξημένες τιμές διαρκέσουν καιρό, αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση ακόμα και στις τιμές από τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία σήμερα επηρεάζονται μόνο αν χρειάζονται ανακαίνιση.

Ο κ. Λοΐζου συμπλήρωσε ότι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά ακινήτων είναι οι αυξήσεις των τιμών των υλικών, οι οποίες φέρουν και μέρος της αύξησης της τιμής του πετρελαίου. Επιπρόσθετα, ανέφερε ότι η αγορά αναμένεται να επηρεαστεί επιπλέον από την αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων δανεισμού, όπως διαφαίνεται από ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθώς και από τον πληθωρισμό, που επηρεάζει την αγοραστική δύναμη των κατοίκων, ενώ και η υπό συζήτηση αύξηση του ΦΠΑ σε 19% στις κατοικίες αναμένεται να βλάψει την ντόπια αγορά ακινήτων, είπε.

Επιπλέον, σημείωσε ότι αναμένεται να αυξηθούν οι τιμές στις μεταχειρισμένες οικιστικές μονάδες, οι οποίες αναμένεται να έχουν περισσότερη ζήτηση, καθώς είναι πιο φτηνές σε σχέση με τις καινούριες, ενώ δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2022 παρατηρήθηκε 65% αύξηση στα πωλητήρια έγγραφα σε παγκύπρια βάση, σε μια αγορά που είχε ήδη βελτιωθεί από το 2021.

Πρόσθεσε ότι παρατηρείται σημαντική ζήτηση για διαμερίσματα στα κέντρα των πόλεων, ενώ σημειώνεται σταδιακή έλλειψη μεγάλων, ποιοτικών γραφείων. Δεν υπάρχει σημαντική μεταβολή στις τιμές των ενοικίων τους τελευταίους μήνες, ανέφερε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top