Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Βουλευτικές εκλογές διεξάγονται στη Μάλτα

26.03.2022
09:52
Διεθνή

Οι Μαλτέζοι αναμένεται το Σάββατο να επανεκλέξουν την απερχόμενη Κυβέρνηση, η οποία παρουσιάζεται ενισχυμένη λόγω της καλής διαχείρισης της COVID-19, παρά το φάσμα της διαφθοράς που παραμένει ριζωμένη σε μια χώρα που τελεί ακόμη υπό το σοκ της δολοφονίας μιας ερευνητικής δημοσιογράφου.

Ο Πρωθυπουργός των Εργατικών Ρόμπερτ Αμπέλα είναι το μεγάλο φαβορί των εκλογών, για τις οποίες διεξήγαγε την εκστρατεία του με επίκεντρο τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και τον οικονομικό απολογισμό του κόμματός του έπειτα από εννέα χρόνια στην εξουσία.

Όμως το μικρό μεσογειακό νησί, όπου το ποσοστό συμμετοχής υπερβαίνει γενικά το 90%, είδε την εκστρατεία αυτή να επισκιάζεται από τις ανησυχίες που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Και η εικόνα του Εργατικού Κόμματος παραμένει συνδεδεμένη με τις κατηγορίες για διαφθορά που αποκάλυψε η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλiζία, η δολοφονία της οποίας τον Οκτώβριο του 2017 προκάλεσε σοκ στη χώρα και σε όλο τον κόσμο.

Αφού επικρίθηκε για προσπάθειες να επηρεάσει την έρευνα, ο Τζοζεφ Μουσκάτ εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο στις αρχές του 2020. Ο διάδοχός του έλαβε μέτρα για την ενίσχυση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Τύπου, που θεωρούνται ακόμη ανεπαρκή από τους ακτιβιστές κατά της διαφθοράς και την οικογένεια της Καρουάνα Γκαλιζία.

Στην τελευταία προεκλογική συγκέντρωσή του προχθές Πέμπτη, ο Αμπέλα κάλεσε τους υποστηρικτές του να τον "εμπιστευθούν", ώστε να μπορέσει "να συνεχίσει να αλλάζει τα πράγματα".

Όμως ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος, Μπέρναρντ Γκρεχ, διατηρεί την πίεση στον αντίπαλό του, θέτοντας εν αμφιβόλω τη διαχείριση της κυβέρνησης. "Η δημοκρατία μας διακυβεύεται", προειδοποίησε σε μια συγκέντρωση στην πρωτεύουσα Βαλέτα.

Η Μάλτα, που βρίσκεται ανοικτά της Σικελίας, είναι η πιο μικρή και η πιο πυκνοκατοικημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης: περίπου 516.000 άνθρωποι κατοικούν σε 316 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Πρώην βρετανική αποικία, με τον καθολικισμό ως θρησκεία του κράτους, οικοδόμησε μια ανθούσα οικονομία που στηρίζεται κυρίως στον τουρισμό, τις εξωχώριες εταιρίες και τα διαδικτυακά παιχνίδια, αλλά αντιμετωπίζει κατηγορίες που την παρουσιάζουν ως φορολογικό παράδεισο.

Η Μάλτα περιελήφθη πέρυσι από την Ομάδα Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής Δράσης (GAFI) σε έναν "γκρίζο κατάλογο" χωρών υπό αυξημένη επιτήρηση λόγω της έκθεσής τους στο ξέπλυμα χρήματος και στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.

Η χώρα επικρίνεται και για το σύστημα των "χρυσών διαβατηρίων" που δίνει σε πλούσιους επενδυτές οι οποίοι συχνά δεν επιστρέφουν ποτέ σε αυτήν.

Υπό πολιτική πίεση, ο Αμπέλα ανέστειλε αυτό το πρόγραμμα για τους Ρώσους και τους Λευκορώσους μετά τη εισβολή στην Ουκρανία, όμως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε αυτό τον μήνα την κατάργηση όλων αυτών των προγραμμάτων στην ΕΕ.

Για πολλούς ψηφοφόρους, η οικονομική ανάπτυξη παραμένει η κύρια ανησυχία.

Έπειτα από την ελεύθερη πτώση της οικονομίας που προκάλεσε η υγειονομική κρίση, η ανάπτυξη ξεπέρασε το 9% πέρυσι, χάρη στην κυβερνητική στήριξη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ