ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΥΠΕΣ: Αναμένεται απόφαση Δικαστηρίου στην προσφυγή για απόρριψη αίτησης ασύλου οικογένειας από το Κονγκό

ΥΠΕΣ: Αναμένεται απόφαση Δικαστηρίου στην προσφυγή για απόρριψη αίτησης ασύλου οικογένειας από το Κονγκό

Αναμένεται η απόφαση του Δικαστηρίου για την προσφυγή για απόρριψη από την Κυπριακή Δημοκρατία της αίτησης ασύλου της οικογένειας της κοπέλας από το Κογκό, η οποία ήταν ανάμεσα στους νεαρούς μετανάστες που έλαβαν μέρος σε εκδήλωση στην παρουσία του Πάπα Φραγκίσκου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, που ενημέρωσε την Πέμπτη την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών για την πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, ερωτηθείς από Βουλευτές σχετικά με την υπόθεση της οικογένειας αυτής είπε ότι προς το παρόν, δεν υπάρχει θέμα αναχώρησης από τη Δημοκρατία γιατί εκκρεμεί ενώπιον Δικαστηρίου η απόφαση στην προσφυγή τους.

Σε δηλώσεις μετά από τη συνεδρίας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι η οικογένεια αφίχθηκε παράνομα το 2018 από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, και υπέβαλε αίτηση ασύλου η οποία εξετάστηκε.

Επειδή προέρχονται από μια χώρα που δεν ανήκει στη λίστα των ασφαλών χωρών, πρόσθεσε, έγιναν επτά συγκεκριμένες συνεντεύξεις από εξεταστές της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, «που θα μπορούσε να ήταν μικρότερο, για να βεβαιωθούν οι εξεταστές εάν και κατά πόσον στο ενδεχόμενο απόρριψης της συγκεκριμένης αίτησης, η επιστροφή τους στο Κονγκό θα εγκυμονούσε οποιονδήποτε κίνδυνο για την οικογένεια».

Μετά από τις επτά συγκεκριμένες συνεντεύξεις, είπε, αποφάνθηκαν οι εξεταστές ότι δεν υπήρχε πρόβλημα για την επιστροφή τους στο Κονγκό, κρίθηκε η αίτηση τους απορριπτέα και τους επιδόθηκε η απόρριψη τον Δεκέμβριο το 2021.

Ο κ. Νουρής είπε ότι η οικογένεια έχει προβεί σε προσφυγή στο Δικαστήριο και παραμένει στη Δημοκρατία «όπως είναι τα δικαιώματα τους, και αναμένουμε την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

ΠτΔ: Εξήγγειλε «τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της Υγείας

«Τολμηρές μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της υγείας εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, χαιρετίζοντας εκδήλωση για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικαιωμάτων των Ασθενών, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις αναμένονται σύντομα, μαζί με σειρά νομοθετημάτων που βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top