Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports Socialista lifenewscy

Η φονική σκηνοθεσία πίσω από το αδιανόητο έγκλημα στην Πάτρα

04.04.2022
12:49
Ελλάδα

«Θέλουμε το καλύτερο για το παιδί μας γιατί μόνο αυτό μας έχει απομείνει». Αυτό το παραπλανητικό SMS με ψευδή έκκληση για βοήθεια και επίδειξη ενδιαφέροντος έστελνε – όπως αποκαλύπτει «Το Βήμα της Κυριακής» – η 33χρονη Ρούλα Πισπιρίγκου σε γιατρούς λίγα 24ωρα πριν από τη δολοφονία της 9χρονης Τζωρτζίνας, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, στις 29 Ιανουαρίου 2022 στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» με τη χρήση της δηλητηριώδους ουσίας κεταμίνη. Τις ίδιες ημέρες είχε στείλει άλλο SMS που απέδιδε τα ανεξήγητα επεισόδια υγείας που φαίνεται ότι η ίδια προκαλούσε στην Τζωρτζίνα σε «πυρετικά κύματα που κάνει λόγω νευρολογικής φύσεως».

Επιπλέον, εξέφραζε αγωνιώδη ερωτήματα για τις βραδυκαρδίες και τις άλλες καρδιακές αρρυθμίες που παρουσίαζε το παιδί, και ενώ βεβαίως η εννιάχρονη, όπως αποδείχθηκε, δεν είχε οποιοδήποτε καρδιολογικό πρόβλημα.

Η νέα στρατηγική Μητσοτάκη αλλάζει το πολιτικό τοπίο

 

Αποσπάσματα από διαφορετικές συνομιλίες της Ρούλας Πισπιρίγκου με τους γιατρούς, στις οποίες ζητεί πληροφορίες για την υγεία της Τζωρτζίνας

Ηθελε να μάθει για το οξυγόνο

Μάλιστα, η 33χρονη σε επικοινωνία της με τους γιατρούς επισήμαινε μετ’ επιτάσεως ότι «πρέπει να βρούμε από τι πέφτει το οξυγόνο». Λέγοντας χαρακτηριστικά σε γιατρούς ότι «μη σας νοιάζει για μένα και τη συμπεριφορά μου, εγώ είμαι «παγοκολόνα»»! Δείχνοντας χαρακτηριστική ψυχραιμία μετά τον θάνατο και της Τζωρτζίνας στο «Αγλαΐα Κυριακού», όπου μάλιστα είχε ρωτήσει θεράποντες ιατρούς (από άλλο νοσοκομείο) αν μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί η ίδια τα υπνωτικά κι άλλα χάπια που χορηγούνταν στο κορίτσι που είχε αφήσει την τελευταία του πνοή λίγες ώρες νωρίτερα.

Οι προσπάθειες να το δικαιολογήσει

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι όλα αυτά τα βασανιστικά για την άτυχη Τζωρτζίνα συμβάντα σε διάφορα νοσοκομεία ήταν μια φονική σκηνοθεσία από τη μητέρα της στην προσπάθεια να δικαιολογήσει τον αιφνιδιαστικό θάνατο της κόρης της από ανακοπή. Γυρνώντας μάλιστα βίντεο με αυτά τα ενδιάμεσα επεισόδια υγείας που αποδίδονται τώρα σε σκόπιμες ενέργειες, για να στηρίξει το «σενάριό της». Λέγοντας ότι από αυτά τα βίντεο αποδεικνύεται ότι όταν πάθαινε τα επεισόδια ήταν διαρκώς παρόντες γιατροί, ενώ η αλήθεια ήταν ότι στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα που δεν μαγνητοσκοπούσε εκείνοι είχαν φύγει από τον θάλαμο. Επιχειρώντας μάλιστα τουλάχιστον 15 φορές να μεταδώσει η ίδια ηλεκτρονικά δεδομένα από τον απινιδωτή που είχε τοποθετηθεί προληπτικά στην Τζωρτζίνα στο Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο προκειμένου να αναδείξει τα υποτιθέμενα «ζωτικά προβλήματα υγείας» που είχε η Τζωρτζίνα και τα οποία… περιέργως εξαφανίζονταν όταν το κορίτσι μετακινείτο στη ΜΕΘ.

Δεν είχε προκύψει καμία αρρυθμία

Ωστόσο, οι γιατροί του Ωνασείου που ήδη εξετάσθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ότι από αυτές τις online συνδέσεις και μεταδόσεις δεδομένων από τη μητέρα δεν είχε προκύψει ότι είχε οποιαδήποτε αρρυθμία. Καθώς και ότι η ταλαιπωρημένη εννιάχρονη δεν είχε οποιοδήποτε πρόβλημα στην καρδιά, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τις ιστολογικές εξετάσεις. Με την ίδια την 33χρονη να σπεύδει να αναφέρει σε συνεντεύξεις της για τον θάνατο της Τζωρτζίνας ότι «τίποτα δεν έγινε ξαφνικά». Λέγοντας στους γιατρούς του Παίδων την προηγούμενη μέρα του δραματικού τέλους του κοριτσιού ότι «το μεγάλο, σημαντικό επεισόδιο θα γίνει την επόμενη ημέρα». Οπερ και εγένετο με τη χορήγηση υπερδόσης της δηλητηριώδους ουσίας στο άτυχο κοριτσάκι που είχε γίνει «πειραματόζωο» στα χέρια της μητέρας του.

Οι καταθέσεις για τις κινήσεις της

Τουλάχιστον 70 γιατροί, ιατροδικαστές νοσηλευτές από τέσσερα νοσοκομεία δίνουν σταδιακά καταθέσεις για τις μεθοδεύσεις της μητέρας. Για τις απαιτήσεις της για μονόκλινα δωμάτια, με ερωτήσεις για κάμερες στους θαλάμους, με τις αργοπορημένες ενημερώσεις των γιατρών και των νοσηλευτών «σαν να ζητούσε απλώς σεντόνια και πετσέτες», για τους αιφνίδιους θανάτους των παιδιών της που συνέβαιναν πάντα όταν δεν ήταν παρών οποιοσδήποτε άλλος παρά μόνον η ίδια. Σε μία υπόθεση με απροσδόκητη τροπή που έχει συγκλονίσει την κοινή γνώμη και θεωρείται πρωτοφανής ακόμη και για τα παγκόσμια εγκληματικά χρονικά.

Ερευνα και για τα άλλα δύο κορίτσια

Την ίδια ώρα, οι δικαστικές αρχές συλλέγουν σημαντικά νεότερα στοιχεία και γίνονται αναθεωρήσεις των ιατροδικαστικών πορισμάτων για τον θάνατο των δύο άλλων κοριτσιών της ίδιας οικογένειας, της 3,5 χρόνων Μαλένας το 2019 και της επτά μηνών Ιριδας τον Μάρτιο του 2021 που αποδόθηκαν αρχικά σε δυσεξήγητα ή εξαιρετικά σπάνια παθολογικά προβλήματα, όπως «ηπατική ανεπάρκεια» ή ανυπαρξία του φυσικού «βηματοδότη» της καρδιάς. Αυτές οι αναφορές υπήρχαν σε πορίσματα ειδικών που κινούνται – υπό το νέο πρίσμα – σε εντελώς άλλη κατεύθυνση και τα οποία φαίνεται να «δικαιολόγησαν» προσωρινά τους θανάτους των δύο κοριτσιών σταματώντας τις συνεννοήσεις γιατρών, στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., κοινωνικών φορέων κι άλλων που είχαν θεωρήσει προ πολλών μηνών αυτά τα συμβάντα ύποπτα.

 

Τα νεότερα αναθεωρημένα πορίσματα αναδεικνύουν ότι αυτοί οι θάνατοι είναι αποτέλεσμα πιθανόν εγκληματικών ενεργειών με τη χρήση άλλου «εξωγενούς παράγοντα» που προκάλεσε υποξία στα θύματα, αφού οι τοξικολογικές εξετάσεις που είχαν πραγματοποιηθεί τότε δεν είχαν εντοπίσει την ίδια δηλητηριώδη ουσία που βρέθηκε τώρα στην Τζωρτζίνα. Χωρίς όμως να αποσαφηνίζεται πλήρως αν το «φάσμα» των φαρμακευτικών ουσιών που αναζητήθηκαν στις εν λόγω προγενέστερες τοξικολογικές εξετάσεις για τη Μαλένα και την Ιριδα καλύπτει και την κεταμίνη.

Στο μικροσκόπιο οι άλλοι παρόντες

Πλέον η ΕΛ.ΑΣ. θεωρει κρίσιμη τη διερεύνηση του ρόλου οικείων της 33χρονης που ήσαν παρόντες τη στιγμή του θανάτου της επτά μηνών Ιριδας αλλά και λίγο πριν εισαχθεί η Τζωρτζίνα στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πατρας. Ακόμη εξετάζεται αν κάποιο από αυτά τα πρόσωπα βοήθησε την 33χρονη στην προμήθεια της δηλητηριώδους κεταμίνης για την οποία εξετάζεται και η παρανομη αγορά της μέσω Διαδικτύου.

Η στάση της 33χρονης

Τα στελέχη των αρχών ασφαλείας εκτιμούν ότι ίσως σημαντικές πτυχές της υπόθεσης να παραμείνουν στο σκοτάδι λόγω και της άρνησης της 33χρονης κατηγορουμένης να αναφέρει οτιδήποτε στους αστυνομικούς ή να αποδεχθεί τις κατηγορίες κατά την απολογία της στις δικαστικές αρχές. Μια απορριπτική στάση της 33χρονης που οι αστυνομικοί ανέμεναν, αφού συνεκτιμούσαν – με βάση και αναφορές ψυχίατρων – ότι πιθανόν πάσχει από το «σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου» ή άλλη παρεμφερή διαταραχή που έχει καταγραφεί σε αρκετές περιπτώσεις στο εξωτερικό. Με γυναίκες που συνήθως έχουν σπουδάσει νοσηλευτική – όπως η 33χρονη μητέρα – να επικαλούνται ψευδή προβλήματα υγείας των παιδιών τους ή να τα κακοποιούν αλλά και να τα σκοτώνουν όταν είναι μόνα μαζί τους σε θαλάμους νοσοκομείων.

Δεκάδες εξετάσεις σε νοσοκομεία

Μαλιστα σε αυτές τις περιπτώσεις παρατηρείται και η ίδια η μητέρα να μεταβαίνει σε νοσοκομεία για δεκάδες εξετάσεις και νοσηλείες, χωρίς να πάσχει από οτιδήποτε, κάτι που συνέβαινε και με την 33χρονη μητέρα των τριών κοριτσιών. Τα τελευταία χρόνια είχε μεταβεί περίπου 30 φορές σε νοσοκομεία με επίκληση νευρολογικής κυρίως φύσεως προβλημάτων, που αποδείχθηκαν ανύπαρκτα. Μάλιστα πολλές από αυτές τις επισκέψεις της σε γιατρούς πύκνωναν την περίοδο που έχαναν μυστηριωδώς τη ζωή τους τα παιδιά της. Τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημειώνουν ότι οι δράστες με αυτή τη διαταρχή ουδέποτε ομολογούν το έγκλημά τους, ενώ πιστεύουν ενδόμυχα ότι δεν έχουν προχωρήσει σε οποιαδήποτε εγκληματική ενέργεια. Μάλιστα, έλεγαν ότι είναι χαρακτηριστικό ότι στις αντίστοιχες περιπτώσεις ανάκρισης γυναικών που έπασχαν από το συγκεκριμένο «σύνδρομο» στο εξωτερικό οι δράστριες όχι μόνο αρνούνταν κάθε ευθύνη, αλλά έβγαιναν αρνητικά και τα τεστ ανίχνευσης ψεύδους στα οποία είχαν υποβληθεί (στην Ελλάδα, πάντως, δεν εφαρμόζεται αυτή η μέθοδος εξέτασης υπόπτων).

Υπό εξέταση και ο θάνατος της 69χρονης σπιτονοικοκυράς

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν εξετάσει το ενδεχόμενο και ο θάνατος της 69χρονης σπιτονοικοκυράς του ζευγαριού (απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020) να είναι αποτέλεσμα εγκληματικής ενέργειας. Η 69χρονη, που ζούσε παλιότερα στην περιοχή του Λυκαβηττού και δίδασκε σε σχολεία στα Σεπόλια και στο κέντρο της Αθήνας, είχε μετακομίσει το 2005 στην Πάτρα. Φαίνεται να είχε γνωρίσει τον Μάνο Δασκαλάκη ως διανομέα φαγητού και του είχε κάνει πληρεξούσιο για να διαχειρίζεται τα οικονομικά της, ενώ φαίνεται να είχε χρέη στην τράπεζα από ανακαίνιση του σπιτιού της. Η Ρούλα Πισπιρίγκου για ένα διάστημα είχε αναλάβει τη φροντίδα της. Ομως φαίνεται να υπήρχε αστυνομικός έλεγχος στην οικία της για να διαπιστωθεί υπό ποιες συνθήκες ζούσε, γιατί είχε μεταφερθεί με ίχνη εγκατάλειψης σε νοσοκομείο της Πάτρας και υπήρξε σχετική ειδοποίηση από τους ιατρούς. Φαίνεται να είχε προστριβές με τη Ρούλα Πισπιρίγκου για διαφόρους λόγους και μάλιστα είχε αποφασίσει να μη συντάξει διαθήκη όπου κληροδοτούσε το ακίνητο στην οικογένεια Δασκαλάκη όπως αρχικά είχε σκεφθεί. Η 33χρονη φέρεται να είχε επισκεφθεί την 69χρονη – τουλάχιστον ένα 24ωρο νωρίτερα από τον θάνατό της – στο νοσοκομείο (δηλώνοντας ανιψιά της) όπου άφησε την τελευταία της πνοή. Ο θάνατός της 69χρονης είχε αποδοθεί τότε σε πολλαπλά προβλήματα υγείας.

 

Οι σχέσεις των συζύγων και οι «περίεργες» συμπτώσεις

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και οι δικαστικές αρχές εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στη συνολική πορεία και συμπεριφορά της 33χρονης κατηγορουμένης για την ανθρωποκτονία της εννιάχρονης Τζωρτζίνας.
Η 33χρονη την περίοδο 2010-2012, προ της γνωριμίας της με τον Μάνο Δασκαλάκη, είχε δεσμό με τον γιο γνωστού βετεράνου ποδοσφαιριστή ομάδας της Αθήνας. Σύμφωνα με μαρτυρίες οικείων τού εν λόγω νεαρού η Ρούλα Πισπιρίγκου προκαλούσε σειρά επεισοδίων σε βάρος του, πλαστογραφούσε πιστοποιητικά για να αναδείξει ότι έχει καρκίνο τελικής φάσης, ενώ είχε προχωρήσει σε απονενοημένο διάβημα με χρήση ηρεμιστικών τον Φεβρουάριο του 2012 και νοσηλεύθηκε για τέσσερις ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Μάλιστα ο νεαρός έφυγε από την Πάτρα λόγω της αναφερόμενης πίεσης και πλέον εργάζεται σε νησί του Αιγαίου.

 Ακόμη μετά τη γέννηση της Τζωρτζίνας είχε υπάρξει καταγγελία – το φθινόπωρο του 2014 – στις Αρχές για κακοποίηση του ολίγων μηνών κοριτσιού από τη μητέρα του και έλεγχος από κοινωνικούς λειτουργούς υπηρεσιών του Δήμου της Πάτρας. Ενας έλεγχος που χαρακτηρίζεται «επιφανειακός» και πλημμελής που περιορίσθηκε σε προγραμματισμένη επίσκεψη στο σπίτι της οικογένειας και όπου δεν ανακάλυψε οτιδήποτε «επιλήψιμο». Εάν ο έλεγχος αυτός ήταν επαρκής, θα μπορούσε να αποτρέψει τα δραματικά συμβάντα που ακολούθησαν την τελευταία τριετία με τους διαδοχικούς θανάτους των τριών παιδιών.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εξετάζουν ακόμη τις αναφορές και τις αναρτήσεις της 33χρονης που δήλωνε σε γνωστούς αλλά και γιατρούς ότι έπασχε από σωρεία προβλημάτων υγείας, όπως καρκίνο στις ωοθήκες ή στο συκώτι (σε σχετική «εκμυστήρευση» είχε προχωρήσει σε γνωστούς της 69χρονης νοικοκυράς της που απεβίωσε τον Σεπτέμβριο του 2020) κι άλλα σχετικά. Ακόμη ανέφερε δημοσίως ότι είχε υποστεί εγκεφαλικά επεισόδια, ότι έπασχε από αυτοάνοσα νοσήματα (με απώλειες αφής κ.λπ.), ενώ έχει δηλώσει ότι της είχαν συνταγογραφηθεί αντικαταθλιπτικά χάπια. Με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι από τις δεκάδες εξετάσεις της στο νοσοκομείο δεν είχε διαπιστωθεί ότι έπασχε από οτιδήποτε και οι περισσότερες από αυτές τις γνωματεύσεις μιλούσαν αόριστα για κεφαλαλγία. Επιπλέον, στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. είναι οι δεκάδες αναρτήσεις της με συμβουλές μαγειρικής, με διασκέδαση στα νυκτερινά κέντρα, με ταξίδια αναψυχής, με μουσικές συναυλίες την περίοδο που έχαναν τη ζωή τους τα παιδιά τους. Τέλος, οι αστυνομικοί εξέτασαν ενδελεχώς τις διαδοχικές τηλεοπτικές συνεντεύξεις της με την ασαφή αλλά και «προμελετημένη» περιγραφή των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους τα παιδιά της. Προτάσσοντας διαρκώς τα γενετικά-κληρονομικά προβλήματα που πιθανολογούσε ότι είχε η οικογένειά της. Κι ενώ ήδη έχει περαιωθεί έρευνα σε 1.000 γονίδια που προκαλούν «αιφνίδιο θάνατο» από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας η οποία ανέδειξε ότι δεν υπήρχε καμιά σχετική προδιάθεση.

Το ενδιαφέρον της Αστυνομίας εστιάζεται και σε αναφορές της κατηγορουμένης και άλλες πληροφορίες ότι ο θάνατος της επτά μηνών Ιριδας και η μοιραία εισαγωγή της Τζωρτζίνας στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων της Πάτρας υπήρξαν όταν καταγράφηκε μεγάλη ρήξη στη σχέση της με τον σύζυγό της. Εκείνες τις ημέρες έγινε η απομάκρυνση του Μάνου Δασκαλάκη από το σπίτι τους στην Πάτρα, αλλά και οι επισκέψεις του σε δικηγόρο για να προωθήσει την αίτηση του διαζυγίου, γεγονός που αναβλήθηκε μετά την πρώτη ανακοπή της Τζωρτζίνας.

Πηγή: Tovima.gr