ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατεχόμενα: Καθιστικές διαμαρτυρίες νέων και «δημοτικών» υπαλλήλων - Κινητοποιήσεις για την οικονομική κρίση

Κατεχόμενα: Καθιστικές διαμαρτυρίες νέων και «δημοτικών» υπαλλήλων - Κινητοποιήσεις για την οικονομική κρίση

Συνεχίζεται έξω από την «πρωθυπουργία» η καθιστική διαμαρτυρία νέων από τα κόμματα Κοινοτικής Δημοκρατίας, Κοινοτικής Απελευθέρωσης και Νέα Κύπρος, ενώ σήμερα έξω από τη «βουλή» σε καθιστική διαμαρτυρία για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης προχώρησαν οι εργαζόμενοι και ο «δήμαρχος» του κατεχόμενου Άγιου Σέργιου.

Οι νέοι βρίσκονται σε καθιστική διαμαρτυρία έξω από το «πρωθυπουργικό» γραφείο από την περασμένη Παρασκευή. Η πρόεδρος του ΚΚΔ, Μινέε Ατλί δήλωσε ότι η διαμαρτυρία τους έχει πάρει την ονομασία «Σκοπιά αντίστασης» και την πραγματοποίησή της ζήτησε η νεολαία του κόμματός της, όποτε για την ίδια δεν υπήρχε άλλη επιλογή. «Τους είπα κάντε το, είμαι δίπλα σας».

Άρχισε, όπως ανέφερε, με νέους από το ΚΚΔ και το ΚΑ και στην συνέχεια συνέδραμαν και συμμετείχαν νέοι κι από άλλες οργανώσεις. «Αυτή τη στιγμή η εκδήλωση συνεχίζεται με δική τους βούληση, είναι αποφασισμένοι, τα αιτήματα τους ξεκάθαρα και πιστεύω ότι μπορούμε να αντλήσουμε έμπνευση από τους νέους».

Οι νέοι έχουν κεντρικό πανό «Πάρτε από τους πλούσιους και δώστε τα στους φτωχούς». Οι ίδιοι οι διαμαρτυρόμενοι δήλωσαν στη Γενί Ντουζέν ότι θα παραμείνουν εκεί μέχρι να δουν κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι Τ/κ απαιτούν ειρήνη, συμφιλίωση και βιώσιμο τρόπο ζωής για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ανάφερε η πρόεδρος του ΚΚΔ, Μινέ Ατλί.

Οι διαμαρτυρόμενοι νέοι σημειώνουν ότι η εκδήλωση μπροστά από την «πρωθυπουργία» υποστηρίχθηκε τόσο από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από πολίτες, κάλεσαν όλους όσοι έχουν οικονομικές δυσκολίες να στηρίξουν επιτόπου την καθιστική διαμαρτυρία. «Ώμο με ώμο να δώσουμε αυτόν αγώνα», είναι το μήνυμά τους, σύμφωνα με τη Γενί Ντουζέν.

Στο μεταξύ, σήμερα το πρωί καθιστική διαμαρτυρία έξω από τη «βουλή» άρχισαν ο «δήμαρχος, Μουσταφά Ζουρνατζιλάρ και οι εργαζόμενοι στον κατεχόμενο «δήμο» Αγίου Σέργιου, ένα από τους 15 που κλείνει στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεν θα επιτρέψουμε να μας κλείσουν, δήλωσε ο Ζουρνατσιλάρ ανακοινώνοντας ότι η καθιστική διαμαρτυρία θα είναι επ’ αόριστον. Στη διαμαρτυρία λαμβάνουν μέρος μέλη του «δημοτικού συμβουλίου» αλλά και κάτοικοι του Αγίου Σέργιου.

Κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα για τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση

Οι νέες κινητοποιήσεις στα κατεχόμενα, με τις οποίες οι Τουρκοκύπριοι υψώνουν την φωνή τους κατά της οικονομικής κρίσης, παρουσιάζονται στον τ/κ τύπο.

Οπως μεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), η «Γιενί Ντουζέν» γράφει ότι χιλιάδες «πολίτες» υπό την ηγεσία των συντεχνιών βγήκαν στους δρόμους της κατεχόμενης Λευκωσίας την Παρασκευή 1η Απριλίου μετά τις απανωτές αυξήσεις και τη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης.

Σύνθημα του μεγάλου συλλαλητηρίου ήταν «όχι στον κοινωνικό αφανισμό και στη φτωχοποίηση», γράφει η εφημερίδα.

Οι χιλιάδες διαμαρτυρόμενοι συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κτίριο της «πρωθυπουργίας», χαρακτήρισαν ως προειδοποίηση την εκδήλωση τους και κάλεσαν την «κυβέρνηση» να παραιτηθεί.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας η «αστυνομία» έστησε ανθρώπινο τείχος και οδοφράγματα μπροστά στα κτίρια της «πρωθυπουργίας» και της «βουλής».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν παρέχοντας στήριξη και τα εντός «βουλής» κόμματα Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΛΚ) και Κόμμα του Λαού (ΚΛ).

Πρώτος απευθύνθηκε στους συγκεντρωθέντες ο πρόεδρος της συντεχνίας των «δημοσίων» υπαλλήλων (KTAMS), Γκιουβέρν Μπενγκινχάν, ο οποίος είπε ότι δεν είδε ποτέ προηγουμένως τέτοιο πλήθος και τέτοιο θυμό στις πλατείες και πρόσθεσε ότι ξεσηκώθηκαν κατά της «απαγορευτικής νοοτροπίας», του «κοινωνικού αφανισμού» και της «φτωχοποίησης».

Ο πρόεδρος της Hür-İş, Αχμέτ Σερντάρογλου δήλωσε ότι το συλλαλητήριο διοργανώθηκε όχι μόνο για τους εργαζόμενους που είναι οργανωμένοι σε συντεχνίες, αλλά και για όσους απολύθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Türk-Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί είπε ότι το συλλαλητήριο της Παρασκευής ήταν μια «προειδοποίηση» και πρόσθεσε απευθυνόμενος στην «κυβέρνηση» ότι «είτε θα τα διορθώσετε αυτά, είτε δεν θα είστε εδώ κατά τις προσεχείς μέρες που θα έρθουμε ξανά εδώ».

Εν τω μεταξύ, η «Γιενί Ντουζέν» γράφει επίσης ότι Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας (ΚΚΕ) έστησε αντίσκηνο διαμαρτυρίας έξω από το γραφείο του «πρωθυπουργού» Φαϊζ Σουτζούογλου και άρχισε καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση με σύνθημα «πάρτε από τον πλούσιο και δώστε στον φτωχό».

Κάτω από τον τίτλο «Όλοι έφυγαν, αυτοί έμειναν», η «Αβρούπα» γράφει ότι μια ομάδα νέων από το ΚΚΔ, το Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης (ΚΚΕ) και το Κόμμα Νέα Κύπρος (ΚΕΚ) συνεχίζουν την καθιστική τους διαμαρτυρία μπροστά από το κτίριο της «πρωθυπουργίας».

ΠΗΓΗ: KYΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top