ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κανονισμό για απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στην Κύπρο ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Συμμετείχε ο ΥΠΕΞ

Κανονισμό για απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων στην Κύπρο ενέκρινε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Συμμετείχε ο ΥΠΕΞ

Οδηγία και κανονισμό για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης προμήθειας φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις αγορές της Κύπρου, της Μάλτας και της Ιρλανδίας μέσω καθορισμού μεταβατικής περιόδου, καθώς και για διασφάλιση της προμήθειας φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία, ενέκρινε την Τρίτη το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντήθηκε στο Λουξεμβούργο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, εγκρίθηκε οδηγία και κανονισμός για την προμήθεια φαρμάκων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Τα συμφωνηθέντα καλύπτουν επίσης κατ’ εξαίρεση μεταβατική περίοδο τριών ετών για τη διάθεση φαρμάκων από το Ηνωμένο Βασίλειο στις αγορές της Ιρλανδίας, της Μάλτας και της Κύπρου, κατά παρέκκλιση από την υποχρέωση των κατόχων άδειας κυκλοφορίας να είναι εγκατεστημένοι στην ΕΕ.

Ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος εκπροσώπησε την Κύπρο στη συνάντηση, καθώς και οι ομόλογοι του από τη Μάλτα και την Ιρλανδία, καλωσόρισαν την υιοθέτηση της νομοθεσίας και ευχαρίστησαν την Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ για τις προσπάθειες που κατέβαλε έτσι ώστε να επιτευχθεί συμφωνία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, οι υπουργοί αρμόδιοι για ευρωπαϊκές υποθέσεις αντάλλαξαν απόψεις την κατάσταση του κράτους δικαίου σε πέντε κράτη μέλη (με τους εκπροσώπους της Μάλτας, της Ουγγαρίας, της Ολλανδίας, του Λουξεμβούργου και της Αυστρίας να παρουσιάζουν τις τελευταίες εξελίξεις), στο πλαίσιο του εν εξελίξει διαλόγου που σχετίζεται με την έκδοση της τρίτης ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου τον ερχόμενο Ιούλιο.

Τα μέλη του ΣΓΥ αντάλλαξαν επίσης απόψεις για τα επόμενα βήματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Η Κύπρος εξέφρασε τη θερμή στήριξή της στην πρωτοβουλία του Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Κομισιόν, όπως αναφέρεται.

Να τηρήσει τις δεσμεύσεις τις στα Δ. Βαλκάνια η ΕΕ

Στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ γίνεται αναφορά και στη συμμετοχή του κ. Κασουλίδη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) τη Δευτέρα, όπου εκτός από την κατάσταση στην Ουκρανία συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και στη Λιβύη.

Ειδικότερα, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η δυναμική που δημιουργεί η ευρωπαϊκή προοπτική των εταίρων της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και πως η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνει συνεπής στις δεσμεύσεις της ούτως ώστε να μπορεί να ασκήσει θετική επιρροή στις προσπάθειες που καταβάλλονται ιδιαίτερα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στον διάλογο Βελιγραδίου - Πρίστινας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης για τη Λιβύη, ο ΥΠΕΞ τόνισε πως τα ξένα στρατεύματα και οι μισθοφόροι πρέπει να αποσυρθούν από τη χώρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση η σύγκρουση θα διαιωνίζεται, όπως έγινε και στη Συρία όπου η κατάσταση ήταν ανάλογη και ο εμφύλιος συνεχίζεται, όπως είπε.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ακόμα πως μια παρόμοια κατάσταση διαμορφώνεται και στο Μάλι, τονίζοντας ότι η ΕΕ θα πρέπει να επικεντρώσει την προσοχή της προς τις ξένες δυνάμεις και τον αποσταθεροποιητικό ρόλο που διαδραματίζουν.

Σε σχέση με την κατάσταση στην Υεμένη, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι οποιαδήποτε και αν είναι η πρόοδος στην αναζήτηση λύσης επιβάλλεται η καταδίκη των τρομοκρατικών επιθέσεων των Χούτι εναντίον αμάχων και μη-στρατιωτικών υποδομών στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπως τόνισε.

Υπενθυμίζεται πως, όπως είχε ανακοινωθεί τη Δευτέρα, κατά το ΣΕΥ συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με τον ΥΠΕΞ να αναπτύσσει τις θέσεις της Κύπρου σε σχέση με την κατάσταση στη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή.

Στο θέμα που προέκυψε με τα κονδύλια χρηματοδοτικής βοήθειας της ΕΕ προς την Παλαιστίνη, ο κ. Κασουλίδης υποστήριξε την χωρίς καθυστέρηση αποδέσμευσή τους, εκφράζοντας παράλληλα την στήριξη της Κύπρου για τη σύγκληση Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΕ - Ισραήλ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών επιστρέφει στην Κύπρο από το Λουξεμβούργο την Τετάρτη σύμφωνα με την ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top