ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA φοβάται ότι ο Πούτιν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η CIA φοβάται ότι ο Πούτιν θα πατήσει το κουμπί των πυρηνικών

Με τον πόλεμο να προχωρά χωρίς η Ρωσία να έχει προφανή και μεγάλα κέρδη επί του πεδίου και τη Μόσχα να δηλώνει ανοιχτά ότι έχει πυρηνικά όπλα και δόγμα για να τα χρησιμοποιήσει, η CIA δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει το αδιανόητο.

Την Πέμπτη ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς, τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν παίρνουν ελαφρά τη καρδία την πιθανότητα η Ρωσία να χρησιμοποιήσει στην Ουκρανία ένα τακτικό πυρηνικό όπλο.

Ο Μπερνς τόνισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και, ευρύτερα,η ηγεσία της χώρας είναι απελπισμένοι από την πορεία του πολέμου. Με αυτό το δεδομένο «κανένας από εμάς δεν μπορεί να πάρει ελαφρά την απειλή που δημιουργεί μια πιθανή καταφυγή σε τακτικά πυρηνικά όπλα ή πυρηνικά όπλα χαμηλής απόδοσης», είπε στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Τζόρτζια.

Τα τακτικά πυρηνικά χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης ή κατά στρατιωτικών στόχων, αντίθετα από τα στρατηγικά που είναι μεγαλύτερης ισχύος και αποσκοπούν στην καταστροφή των μεγάλων κέντρων της εχθρικής χώρας και την εξόντωση αμάχων. Η Ρωσία υπολογίζεται ότι έχει περίπου 2.000 τακτικές κεφαλές τις οποίες θα μπορούσε να εξαπολύσει από ξηρά, θάλασσα ή και αέρα.

Φρόντισε να τονίσει πάντως ο Μπερνς ότι η CIA παρακολουθεί στενά το ζήτημα και ότι ως τώρα δεν έχουν δει ενδείξεις, αν και η ρητορική του Κρεμλίνου υποδηλώνει ότι έχει αυξήσει το επίπεδο του συναγερμού.

Παρά ταύτα υπάρχει ο παράγων «Βλαντίμιρ Πούτιν», ο οποίος πρέπει να πάρει και την τελική απόφαση για την χρήση των πυρηνικών.

Ο Μπερνς εξήγησε ότι ο Ρώσος ηγέτης είναι όλο και περισσότερο απομονωμένος. Οι συνομιλητές του που λιγοστεύουν δεν θα τολμούσαν να του πουν «όχι», αμφισβητώντας την κρίση ή τη γνώμη του. Σε συνδυασμό με την πεποίθησή του περί επαναφοράς της ισχύος και του μεγαλείου της Ρωσίας, η απομόνωση μοιάζει να γίνεται όλο και μεγαλύτερη.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού, ένας από τους στενότερους και πλέον έμπιστους συνεργάτες του προέδρου, μοιάζει να έχει βγει έξω από το κάδρο. Οι εμφανίσεις του είναι σπάνιες και, αν πιστέψουμε τις φήμες, είναι βαριά άρρωστος.

Ηδη από τα τέλη Μαρτίου, υπήρξαν υποψίες για ένταση στη σχέση του Ρώσου προέδρου και του υπουργού Άμυνας, λόγω της πολύ αργής προόδου του πολέμου. Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, εκτιμούν ότι η σχέση τους κατέρρευσε όταν ο Πούτιν ενημερώθηκε για την έκταση των ρωσικών απωλειών στην Ουκρανία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόθεση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ έγινε αφορμή από τη Μόσχα να επισείσει και πάλι την απειλή των πυρηνικών. Την Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η ένταξη των δύο χωρών θα αναγκάσει τη Ρωσία να διπλασιάσει την στρατιωτική παρουσία της στην Βαλτική και να εγκαταστήσει πυρηνικά στην περιοχή.

«Δεν είχαμε πρόθεση να πάρουμε τέτοια μέτρα αλλά αναγκαζόμαστε», ήταν το πνεύμα της δήλωσης του Μεντβέντεφ. Η Λιθουανία πάντως θεωρεί ότι η Ρωσία απλώς αποκρύπτει ότι ήδη έχει πυρηνικά στον θύλακα του Καλίνινγκραντ, κάτι που γνωρίζουν όλες οι χώρες της περιοχής.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»   

LIVE - Νετανιάχου: «Θα χτυπήσουμε έξυπνα το Ιράν...θα ενημερώσουμε τις ΗΠΑ»  

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top