ΔΙΕΘΝΗ

Οδηγίες από την ΙΕΑ για αποφυγή της ρωσικής ενέργειας και για εξοικονόμηση χρημάτων

Οδηγίες από την ΙΕΑ για αποφυγή της ρωσικής ενέργειας και για εξοικονόμηση χρημάτων

Αυξήστε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σας, προσαρμόστε τις ρυθμίσεις του λέβητα σας, οδηγήστε πιο αργά και αλλάξτε πτήσεις μικρών αποστάσεων με τρένα: αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές της Διεθνούς Οργάνωσης Ενέργειας (ΙΑΕ) για το πώς οι καταναλωτές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εξάρτησης από τη ρωσική ενέργεια και να μειώσουν τους λογαριασμούς τους.

Η εξοικονόμηση ενέργειας χρειαζόταν εδώ και καιρό για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι, αλλά μήνες ραγδαίας αύξησης των τιμών της ενέργειας και ένας αγώνας για τον περιορισμό της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία ώθησαν το θέμα στην πολιτική ατζέντα.

Σε έναν οδηγό που κυκλοφόρησε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Πέμπτη, η IEA με έδρα το Παρίσι συνέστησε στους Ευρωπαίους να εργάζονται από το σπίτι όπου είναι δυνατόν, να μοιράζονται αυτοκίνητα, να αποφεύγουν την οδήγηση τις Κυριακές σε μεγάλες πόλεις και να χρησιμοποιούν ποδήλατα, δημόσια μέσα μεταφοράς ή να περπατούν περισσότερο.

Η ΙΑΕ είπε ότι εάν ακολουθηθούν, οι συστάσεις θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 450 ευρώ ετησίως στον ενεργειακό λογαριασμό ενός τυπικού νοικοκυριού της ΕΕ, ανάλογα με παράγοντες όπως ο τύπος του σπιτιού και του αυτοκινήτου.

Απλά χαμηλώνοντας τον θερμοστάτη κατά 1 βαθμό Κελσίου θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξοικονόμηση 70 ευρώ από τον λογαριασμό θέρμανσης ενός νοικοκυριού, ενώ η οδήγηση κατά μέσο όρο 10 χλμ. την ώρα πιο αργά στους αυτοκινητόδρομους θα μπορούσε να εξοικονομήσει άλλα 60 ευρώ ετησίως σε καύσιμα, αναφέρει.

Εάν εφαρμοστούν σε ολόκληρη την ΕΕ, τα μέτρα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν 220 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου ετησίως και 17 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, ανέφερε η IEA.

Η ΕΕ των 27 χωρών έχει δεσμευτεί να σταματήσει τα ρωσικά καύσιμα έως το 2027, αλλά βραχυπρόθεσμα παραμένει εξαρτημένη από τη Μόσχα για το 26% των εισαγωγών πετρελαίου και το 40% του φυσικού αερίου της - εισάγοντας 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως.

Εάν η Ρωσία διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου ή εάν η ΕΕ επιβάλει κυρώσεις στο ρωσικό αέριο, θα χρειάζονταν πολύ ευρύτερα μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον περιορισμό της χρήσης του καυσίμου, όπως το κλείσιμο των εργοστασίων και ο δυνητικός περιορισμός της ενέργειας, αναφέρει το Reuters.

Κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Αυστρίας και του Λουξεμβούργου, καλωσόρισαν τις ιδέες της ΙΑΕ, αν και ο Υπουργός Ενέργειας του Λουξεμβούργου Claude Turmes είπε ότι θα χρειαζόταν δράση σε όλη την ΕΕ, όπως η μείωση των ορίων ταχύτητας, για να διασφαλιστεί η υιοθέτησή τους.

«Αυτό πρέπει να είναι κάτι περισσότερο από εθελοντικό», πρόσθεσε ο Υφυπουργός Οικονομίας και Κλίματος της Γερμανίας, Patrick Graichen.

Η Ιταλία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα επιβάλει όρια θερμοκρασίας κλιματισμού για τα δημόσια κτίρια, αλλά μέχρι στιγμής λίγες χώρες έχουν ζητήσει από τους πολίτες να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια - ακόμη και την ώρα που αγωνίζονται να συγκεντρώσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου πριν από τον επόμενο χειμώνα και προετοιμάζονται για πιθανές διακοπές στον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top