ΔΙΕΘΝΗ

Η μάχη ενός 3χρονου κοριτσιού με την ηπατίτιδα - Πώς το ανακάλυψαν και ο αγώνας για τη μεταμόσχευση

Η μάχη ενός 3χρονου κοριτσιού με την ηπατίτιδα - Πώς το ανακάλυψαν και ο αγώνας για τη μεταμόσχευση

Ένα τρίχρονο κορίτσι που χτυπήθηκε από τη μυστηριώδη ηπατίτιδα γλίτωσε τελευταία στιγμή, αφού έκανε μεταμόσχευση ήπατος από τον πατέρα της.

Η Λόλα Ρόουζ Ρέιν, από την κομητεία Ντάρχαμ της Αγγλίας, είναι ένα από τα σχεδόν 170 παιδιά που έχουν νοσήσει από τη θανατηφόρα ηπατική νόσο που βρίσκεται σε έξαρση τους τελευταίους μήνες. Οι γονείς της αρχικά πίστεψαν πως οι εμετοί της ήταν απλώς ένας στομαχόπονος, ωστόσο ανησύχησαν όταν τα μάτια της πήραν μια κίτρινη απόχρωση – χαρακτηριστικό γνώρισμα της ηπατίτιδας.

Μέσα σε λίγες ημέρες από τη διάγνωση με ηπατίτιδα, έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο

Οι νοσοκομειακές εξετάσεις αποκάλυψαν πως το συκώτι του παιδιού δεν λειτουργούσε κανονικά και μεταφέρθηκε σε μια εξειδικευμένη μονάδα στο νοσοκομείο Kings College του Λονδίνου τον Μάρτιο. Αλλά λίγες ημέρες μετά, το συκώτι της άρχισε να καταρρέει, με τους γιατρούς να αναγκάζονται να την βάλουν σε τεχνητό κώμα και να αφαιρέσουν το συκώτι, δίνοντάς της μόλις λίγες ώρες ζωής.

Ο 27χρονος πατέρας της, Άλαν Ρέιν, δήλωσε στην Daily Mail, πως ήταν σαν να «βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας» καθώς περίμενε να μάθει εάν ήταν συμβατός δότης για μεταμόσχευση. Τελικά, δώρισε το συκώτι του για να σώσει την ετοιμοθάνατη κόρη του στις 30 Μαρτίου, σε μια επέμβαση που διήρκησε επτά ώρες.

 

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση, η 3χρονη Λόλα Ρόουζ έχει αναρρώσει πλήρως και θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο αυτή την εβδομάδα.
Εντωμεταξύ, το ECDC χθες ανακοίνωσε πως ο αριθμός των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε όλο τον κόσμο ανέρχεται σε 190. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων αφορά παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών, και μέχρι στιγμής ένα παιδί έχει πεθάνει και 17 έχουν χρειαστεί κρίσιμη μεταμόσχευση ήπατος.

Τα 114 εξ αυτών έχουν εντοπιστεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τους ειδικούς να λένε ότι τα ¾ των κρουσμάτων αυτών έχουν συνδεθεί με αδενοϊούς, οι οποίοι συνήθως προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Ωστόσο, εάν το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου δεν είναι σε θέση να καταπολεμήσει τον ιό, μπορεί να εξελιχθεί σε ηπατίτιδα.

Ο Οργανισμός Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι η έλλειψη έκθεσης σε κοινές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια του lockdown και η κοινωνική απομάκρυνση μπορεί να έχουν αφήσει περισσότερα παιδιά ευάλωτα στους ιούς.

Το σημάδι που ανησύχησε τους γονείς της 3χρονης Λόλα Ρόουζ

Η μητέρα της 3χρονης Λόλα Ρόουζ, Τζέιν ΜακΝιλ, ειδικευόμενη νοσοκόμα, ανησύχησε όταν τα μάτια της κόρης της κιτρίνισαν. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Darent Valley στο Κεντ, όπου οι εξετάσεις αποκάλυψαν πως το συκώτι της δεν λειτουργούσε σωστά. Οι γιατροί χωρίς να μπορούν να εξηγήσουν γιατί το όργανο του κοριτσιού δεν λειτουργούσε, την έστειλαν σε ειδικούς για το ήπαρ στο Λονδίνο στις 17 Μαρτίου. Εκεί διαγνώστηκε με ηπατίτιδα και οι γονείς της αμέσως «σκέφτηκαν τα χειρότερα» δήλωσε ο πατέρας της. Δεν γνώριζε ότι η πάθηση αυτή μπορεί να χτυπήσει παιδιά.

Οι γονείς είδαν μια αχτίδα ελπίδας στις 21 Μαρτίου, όταν οι γιατροί ανακάλυψαν ότι η ηπατίτιδά της μπορεί να προκλήθηκε από αδενοϊό. Ο ιός είναι θεραπεύσιμος και οι γιατροί της έδωσαν φάρμακα ειδικά φτιαγμένα γι’ αυτήν με ενδοφλέβια χορήγηση. Όπως δήλωσε ο πατέρας της στην Daily Mail: «Εκείνη τη στιγμή σκεφτήκαμε: ‘Φανταστικό, βρήκαν το πρόβλημα’».

Μέσα σε λίγες ημέρες μπήκε σε τεχνητό κώμα

Αλλά δύο ημέρες αργότερα, οι γιατροί τους είπαν ότι η κατάστασή της εξακολουθούσε να επιδεινώνεται και τους προειδοποίησαν πως θα μεταφερόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας εντός 48 ωρών. Εκείνη την ημέρα μπήκε σε τεχνητό κώμα επειδή το συκώτι της δεν έστελνε την τοξική αμμωνία στα νεφρά της για να φιλτραριστεί από το σώμα. Αυτό σήμαινε ότι οι τοξίνες έφταναν στον εγκέφαλό της, προκαλώντας του διόγκωση.

Όπως είπε ο πατέρας: «Βλέπαμε κυριολεκτικά το κοριτσάκι μας να πεθαίνει μπροστά στα μάτια μας. Δεν έχω ιδέα πώς αλλιώς να το εξηγήσω. Ήταν σαν κάποιος να έβαλε το χέρι του στο στήθος σου και να σου έβγαλε την καρδιά. Σκεφτόμασταν πως δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα».


Η μόνη λύση, η μεταμόσχευση ήπατος: Μάχη με το χρόνο για να προλάβουν

Η κατάστασή της συνέχισε να επιδεινώνεται και την επόμενη μέρα μπήκε στη λίστα επειγόντων μεταμοσχεύσεων ήπατος. Ο Ρέιν και η σύζυγός του προσφέρθηκαν και οι δύο να δωρίσουν το συκώτι τους άμεσα, αλλά έπρεπε να περιμένουν 3 ημέρες για να μπορέσει να ξεκινήσει τη διαδικασία του ζωντανού δότη. Μέχρι τότε, η ζωή της Λόλα κρεμόταν από μία κλωστή, αλλά οι εξετάσεις έδειξαν πως η μητέρα της, δεν μπορούσε να προσφέρει το δικό της συκώτι. Λίγες ώρες αργότερα, ενημερώθηκαν ότι ήταν συμβατός ο πατέρας – όταν οι γιατροί

Όπως είπε ο πατέρας στην Daily Mail: «Ακόμη κι αν μου έλεγαν ότι δε θα επιβίωνα από την εγχείρηση, ενώ εκείνη θα ζούσε, δεν με ένοιαζε. Και πάλι θα το έκανα» είπε. «Το μόνο που σκεφτόμουν είναι να γίνει καλά».

Η Λίλα Ρόουζ στην αγκαλιά του πατέρα της μετά την εγχείρηση. Όπως λέει ο πατέρας της, δεν καταλαβαίνει τι πέρασε, εκτός από το ότι έχει μια μεγάλη ουλή στην κοιλιά της, όπως και ο ίδιος

Την επόμενη ημέρα έγινε το χειρουργείο και έδωσε τελικά στην κόρη του το αριστερό μέρος του ήπατός του. Μετά την επέμβαση, η κιτρινίλα στο δέρμα της εξασθένησε σχεδόν αμέσως και οι εξετάσεις αίματος επέστρεψαν στο φυσιολογικό μέσα σε 48 ώρες. Τώρα, 4 εβδομάδες μετά την εγχείρησή της, η Λόλα Ρόουζ είναι ξανά ο εαυτός της, τραγουδώντας τραγούδια από την ταινία «Frozen» στις 3 το πρωί, «για να την ακούσει όλη η πτέρυγα του νοσοκομείου» είπε ο πατέρας της.

Το 3χρονο κορίτσι δεν καταλαβαίνει ακόμη τι πέρασε εκτός από το ότι «έχει μια μεγάλη ουλή στην κοιλιά της όπως ο μπαμπάς της» όπως λέει.

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης: Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου - Ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη

Με εισήγηση της Ντόρας Μπακογιάννη ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, για το θέμα της ένταξης του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top