ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οι επιστολές ΥΠΠΑΝ για τη δομή του Λυκείου ενώπιον Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων ΟΕΛΜΕΚ

Οι επιστολές ΥΠΠΑΝ για τη δομή του Λυκείου ενώπιον Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων ΟΕΛΜΕΚ

Οι επιστολές που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, τρεις στον αριθμό, στην ΟΕΛΜΕΚ, θα απασχολήσουν  την έκτακτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, η οποία έχει συγκληθεί για τις 5 Μαΐου, η οποία θα ενημερωθεί σχετικά από τη Γραμματεία της Οργάνωσης. Στις δύο πρώτες επιστολές γίνονται εισηγήσεις που έχουν σχέση με τη δομή του Λυκείου, ενώ στην τρίτη επιστολή εισήγηση για κατάργηση τριών κατευθύνσεων.

Κατά τη συνδιάσκεψη δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η λήψη μέτρων αντίδρασης.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, είπε ότι μέσα από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν δέχονται "μονομερείς ή ετσιθελικές" αποφάσεις «σε θέματα που αφορούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα και θέματα, τα οποία αντί να το αναβαθμίζουν το υποβαθμίζουν στην ουσία», όπως ανέφερε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι το περιεχόμενο των δύο πρώτων επιστολών σε κάποια σημεία αναιρείται από την τρίτη επιστολή «και πραγματικά μάς προβλημάτισε και το περιεχόμενο των δύο πρώτων επιστολών στις οποίες γίνονται εισηγήσεις που έχουν σχέση με τη δομή του Λυκείου».

Συνεχίζοντας είπε ότι , «διερωτόμαστε πώς γίνεται η δομή του λυκείου, δηλαδή οι κατευθύνσεις, να ξεκινήσαν να εφαρμόζονται από το 2015-2016, μετά από τόσες συζητήσεις στις Επιτροπές των ωρολογίων προγραμμάτων και των αναλυτικών προγραμμάτων, για το ποιες θα είναι οι κατευθύνσεις και σε μια επιστολή του, ο Υπουργός Παιδείας κάνει εισήγηση για κατάργηση τριών κατευθύνσεων».

Όπως είπε, «αυτά σίγουρα μας προβληματίζουν, ενώ στην τρίτη του επιστολή (σσ: ο ΥΠΠΑΝ) αναιρεί αυτά τα οποία γράφει στις πρώτες δύο επιστολές για κατάργηση των τριών κατευθύνσεων».

Τέτοιες εισηγήσεις «είναι πραγματικά προβληματικές και ανησυχητικές και διερωτόμαστε ποϋ βρίσκεται ο διάλογος, αλλά και στη βάση ποιων επιστημονικών αποδείξεων ή τεκμηριώσεων, υποβάλλονται τέτοιες εισηγήσεις», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η τρίτη επιστολή τους αποστάλθηκε μετά την έκτακτη συνεδρία της Βουλής για το θέμα των τετραμήνων, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι η τρίτη επιστολή τους είχε αποσταλεί στην ΟΕΛΜΕΚ στις 13 Απριλίου 2022, ενώ οι άλλες δύο στις 4 και 5 Απριλίου 2022.

Σημείωσε ότι μετά τις δύο επιστολές, ο Υπουργός Παιδείας τούς κάλεσε σε συνάντηση για να τους ενημερώσει .

«Υπήρξε έντονη αντίδραση στη συνάντηση και τέθηκαν ενώπιον του Υπουργού Παιδείας πολλά ερωτήματα και προβληματισμοί για τις εισηγήσεις του», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ ανέφερε, επιπρόσθετα, ότι μια από τις προτάσεις του Υπουργού εξυπακούει ουσιαστικά κατάργηση του θεσμού των Παγκύπριων Εξετάσεων για την Γ΄ Λυκείου.

«Ένας θεσμός, ο οποίος είναι ο πιο αξιόπιστος σήμερα μέσα στην Κύπρο όσον αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα, ενώ με την πρόταση του οι εξετάσεις τόσο για την απόλυση όσο και για την πρόσβαση στα δημόσια πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας θα γίνεται μέσα από δύο εξετάσεις στο τέλος κάθε τετραμήνου. Πράγμα, το οποίο προβληματίζει πολύ σοβαρά την Οργάνωση μας. Ουσιαστικά προσπαθούν να τα προσαρμόσουν όλα στις εξετάσεις τετραμήνων, ένα θεσμό που αποδείχτηκε ότι παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα», πρόσθεσε.  

Όπως ανέφερε, «μέσα από την ενδιάμεση κεντρική εξέταση του Ιανουαρίου διαφάνηκαν σωρεία προβλημάτων τόσο επί της διαδικασίας όσο και επί της ουσίας και είναι για αυτό τον λόγο που η Οργάνωση μας θεωρεί ότι οι εξετάσεις τετραμήνων δεν υπάρχει λόγος να υφίστανται».

Απαντώντας σε ερώτηση τι είναι αυτό που πραγματικά τους ανησυχεί, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ είπε ότι καταρχάς υπάρχουν τόσα εκπαιδευτικά ζητήματα «που το Υπουργείο Παιδείας δεν επιδεικνύει θετική ανταπόκριση, ώστε να λυθούν αυτά τα εκπαιδευτικά ζητήματα, όπως παραδείγματος χάριν, εργαστηριοποίηση των μαθημάτων της βιολογίας, χημείας, άλλα και άλλων μαθημάτων, καθώς επίσης και θέματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια και υγεία, όπως τη διδασκαλία του μαθήματος  σχεδιασμός /τεχνολογία εντός των εργαστηρίων.

Άλλα ζητήματα, είπε, είναι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου, οι επιτηρητές ασφαλείας στα γυμνάσια, το νέο σύστημα διορισίμων. «Τα προβλήματα είναι αρκετά. Χρειάζονται άμεση επίλυση ή και προώθηση προς επίλυση των σοβαρών αυτών ζητημάτων ενόψει και της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς», πρόσθεσε.   

Ερωτηθείς ποιες προτεραιότητες θέτουν και τι είναι αυτό που ζητούν από την Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Γενικών Αντιπροσώπων, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι μιλούμε για έκτακτη Π.Σ.Γ.Α. που θα έχει αποκλειστικό θέμα, την ενημέρωση σχετικά με τις τρεις επιστολές του Υπουργού Παιδείας και λήψη ανάλογων αποφάσεων.

«Εκείνο το οποίο ζητούμε είναι ένα ουσιαστικό διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας για να συζητήσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που απασχολούν το εκπαιδευτικό μας σύστημα με στόχο την εξεύρεση λύσεων για την περαιτέρω αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου», συμπλήρωσε

Σε ερώτηση ως προς το πού βρίσκονται οι πρωτοβουλίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το θέμα των τετραμήνων στη Βουλή, ο κ. Χατζησάββας είπε ότι δεν είναι ενήμεροι κατά πόσο θα αναληφθούν κάποιες πρωτοβουλίες από οποιαδήποτε κόμμα ή κόμματα, έτσι ώστε να αρχίσει διάλογος ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής για αυτό το σοβαρό ζήτημα, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων με την παιδεία φορέων, με στόχο την εξεύρεση ενός σχεδίου αξιολόγησης των μαθητών που θα λειτουργεί προς όφελος των μαθητών και γενικά του δημόσιου σχολείου.

Ανακοίνωση ΟΕΛΜΕΚ για τις τρεις επιστολές που τους απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ, το οποίο συνήλθε στις 14 Απριλίου, αφού συζήτησε τις τρεις επιστολές που απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας στην Οργάνωση, αναφέρει, σε ανακοίνωση του, ότι κοινό χαρακτηριστικό των τριών επιστολών είναι η παντελής έλλειψη επιστημονικής τεκμηρίωσης των προτάσεων που περιλαμβάνουν, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις προβλέπουν ριζικές αλλαγές και ανατροπές αποφάσεων που έλαβε η ίδια η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια (π.χ. προγράμματα σπουδών, δομή Λυκείου).

«Θεωρούμε απαράδεκτη την προχειρότητα με την οποία ο Υπουργός Παιδείας προσεγγίζει σοβαρότατα ζητήματα που αφορούν το Δημόσιο Σχολείο, αφού μέσα σε μια εβδομάδα ο Υπουργός απέστειλε αρχικά τις δυο πρώτες επιστολές με σειρά τελεσίδικων και μονομερών αποφάσεων, τις οποίες ήρθε να διαφοροποιήσει ή / και να αναιρέσει λίγες ημέρες αργότερα (με την επιστολή του ημερομηνίας 13.4.2022), πάλι μέσα από νέες πρόχειρες, ασαφείς και ατεκμηρίωτες προτάσεις, που έγιναν πλέον εισηγήσεις. Κατά την άποψή μας αυτές οι αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις και αυτή η ασύγγνωστη προχειρότητα επί σοβαρότατων θεμάτων της Παιδείας είναι ανεπίτρεπτη για ένα σύγχρονο Ευρωπαϊκό Κράτος του 21ου αιώνα», σημείωσε.

Αναφέρει, επιπρόσθετα, ότι όπως φαίνεται από το περιεχόμενο των επιστολών, πολλές προτάσεις του ΥΠΠΑΝ έχουν ως αφετηρία τους τη διατήρηση των εξετάσεων τετραμήνων, «στις οποίες ο Υπουργός Παιδείας εμμένει πεισματικά».

«Ενώ αναγνωρίζει ότι ευθύνονται για την απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου (ειδικά οι ενδιάμεσες εξετάσεις Ιανουαρίου), σκοπεύει να θυσιάσει δια πυρός και σιδήρου στον βωμό της διατήρησής τους πολλά στοιχεία που σχετίζονται με την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται για παράδειγμα οι εισηγήσεις για υποβάθμιση σημαντικότατων μαθημάτων για τη μετέπειτα ακαδημαϊκή πορεία των μαθητών, καθώς επίσης, και η κατάργηση τριών ολόκληρων κατευθύνσεων του Λυκείου που η ίδια η Κυβέρνηση δημιούργησε το 2015, -χωρίς να έχει παρουσιαστεί ποτέ η αξιολόγηση του νέου Λυκείου όπως είχε υποσχεθεί ο τότε Υπουργός Παιδείας, μέχρι το Φεβρουάριο του 2018), προσθέτει.

Παράλληλα, αναφέρει ότι «εμφανής είναι η αντιπαιδαγωγική διάθεση του Υπουργού Παιδείας να θέσει φραγμούς στην πορεία των μαθητών από την ηλικία των 14 ετών (Γ’ Γυμνασίου όπως αναφέρει συγκεκριμένα)  στην εκπαίδευση ή / και να αποκλείσει σημαντική μερίδα εξ’ αυτών, από το να κάνουν τις επιλογές τους με βάση τις μαθησιακές τους ανάγκες και τις σπουδές που επιθυμούν να ακολουθήσουν, χωρίς να παρουσιάζει οποιεσδήποτε ουσιαστικές εναλλακτικές επιλογές».

«Αυτές οι προσεγγίσεις αντικατοπτρίζουν τις ίδιες οικονομίστικες προσεγγίσεις που χαρακτήριζαν τον λεγόμενο «Εξορθολογισμό» του 2018, ο οποίος επιχειρείται τώρα με άλλους τρόπους. Αφού αναγνωρίζει και ο ίδιος ότι οι εξετάσεις τετραμήνων οδηγούν στην απώλεια πολύτιμου διδακτικού χρόνου, την οποία επισημαίνουμε εδώ και καιρό, θα πρέπει επιτέλους να αφουγκραστεί αυτό που ζητούμε όλο αυτό το διάστημα, μαζί με τους γονείς και τους μαθητές, που είναι η κατάργηση των εξετάσεων τετραμήνων στο Λύκειο (ειδικά της ενδιάμεσης κεντρικής εξέτασης) και η μη επέκτασή τους στα Γυμνάσια από τη νέα σχολική χρονιά», προσθέτει.

Σημειώνει ότι ξεκάθαρη θέση της Οργάνωσής είναι ότι η κατάργηση των ενδιάμεσων εξετάσεων τετραμήνων στη Γ’ Λυκείου είναι επιβεβλημένη, μετά την τραυματική εμπειρία των φετινών τελειόφοιτων μαθητών με τις τρεις εξετάσεις μέσα σε λίγους μήνες.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα πιο πάνω και δεδομένου ότι θεωρούμε επικίνδυνες τις προσεγγίσεις του Υπουργού Παιδείας σε κεφαλαιώδη ζητήματα της Παιδείας μας, το Κ.Δ.Σ. αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης Παγκύπριας Συνδιάσκεψης Γενικών Αντιπροσώπων για τις 5/5/2022, στην οποία θα συζητηθούν τα πιο πάνω θέματα, χωρίς να αποκλειστεί η λήψη δυναμικών μέτρων, σε μια κρίσιμη για τους μαθητές μας περίοδο, για τα οποία ακεραία την ευθύνη θα φέρει ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας», σημειώνει.

Το ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ καλεί για μια ακόμα φορά τον Υπουργό Παιδείας να αφουγκραστεί επιτέλους τις απόψεις και τους προβληματισμούς όλων των εμπλεκόμενων φορέων και να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικό διάλογο με τη συμμετοχή των Εκπαιδευτικών Οργανώσεων, των Ακαδημαϊκών, του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και της ΠΣΕΜ για διαμόρφωση ενός Σχεδίου Αξιολόγησης των μαθητών /τριών, που να λειτουργεί πραγματικά προς όφελος του Δημόσιου Σχολείου και πρωτίστως των μαθητών/τριών.

Εκφράζει, επίσης, την ετοιμότητά της για διάλογο με το ΥΠΠΑΝ και τους εμπλεκόμενους φορείς για όλα τα ζητήματα της Παιδείας.

«Έναν διάλογο ουσιαστικό, επιστημονικά τεκμηριωμένο και συστηματικό με συγκεκριμένους στόχους και σταθερά βήματα που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Δημόσιου Σχολείου. Τονίζουμε, όμως, ότι δεν θα διστάσουμε να αντιδράσουμε δυναμικά και αποφασιστικά σε πρόχειρες και αλλοπρόσαλλες προσεγγίσεις, όπως επίσης και σε μονομερείς και ετσιθελικές ενέργειες, που υποβαθμίζουν το Δημόσιο Σχολείο. Μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας, είναι και παραμένει η προάσπιση του Δημόσιου Σχολείου. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε σε συστράτευση τους γονείς και τους μαθητές», καταλήγει.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top