ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με επεισοδιακό τρόπο η Βουλή ψήφισε 7 νόμους για συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά αξιώματα

Με επεισοδιακό τρόπο η Βουλή ψήφισε 7 νόμους για συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά αξιώματα

Με την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ, να παραμένει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Ολομέλειας χωρίς να συμμετέχει στη διαδικασία της ψηφοφορίας, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε κατά πλειοψηφία επτά προτάσεις νόμου με τις οποίες ρυθμίζεται η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων και των υπάλληλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε κομματικά αξιώματα.

Το ΑΚΕΛ ζήτησε αναβολή μιας εβδομάδας ώστε να δοθεί η δυνατότητα μελέτης των προτάσεων νόμου, ωστόσο ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ είχαν αντίθετη άποψη.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης, αναφέροντας ότι οι 8 οκτώ προτάσεις νόμου που βρίσκονταν στην ημερήσια διάταξη για τη συμμετοχή των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε κομματικά αξιώματα, αφορούν  πολύ σοβαρά θεσμικά ζητήματα και επειδή ολοκληρώθηκε η συζήτηση των προτάσεων νόμου στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, με εκκρεμότητες χωρίς τελικά κείμενα, ζήτησε αναβολή μίας εβδομάδας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών απάντησε ότι έγινε τοποθέτηση στην Επιτροπή Νομικών και υπήρξαν τελικά κείμενα, διευκρινίζοντας ότι η Επιτροπή κατά πλειοψηφία, αποφάσισε την παραπομπή των προτάσεων νόμου στην Ολομέλεια.

Ο κ. Σαμψών πρόσθεσε ότι η θέση του ΑΚΕΛ ήταν ότι δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, μέλος της Επιτροπής Νομικών Άριστος Δαμιανού ανέφερε πως χωρίς να έχει πρόθεση να εκθέσει συνάδελφο, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών πιέστηκε να μην αποδεχτεί αναβολή. Πρόσθεσε ότι τη Δευτέρα η ημερήσια διάταξη ανέφερε ότι η συνεδρία ήταν για συνέχιση της συζήτησης και όχι για τοποθέτηση.

Λέγοντας περαιτέρω ότι τη Δευτέρα συζητούσαμε σε μη τελικά κείμενα, ο κ. Δαμιανού ανέφερε πως δεν αντιλαμβάνεται τη σπουδή να ψηφιστεί άμεση η άρση των περιορισμών για συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά αξιώματα, την ώρα που μία κοινοβουλευτική ομάδα ζητά μια εβδομάδα αναβολή.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση,  προσθέτοντας ότι οι προτεινόμενοι νόμοι άπτονται ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως ήταν εισηγητής νόμων που  ψηφίστηκαν και κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να κατανοήσει γιατί η σπουδή και διατύπωσε τη θέση ότι είναι λογικό και εντός του πολιτικού fair play να δοθεί αναβολή.

Ο Βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, δήλωσε πως ως εισηγητής των προτάσεων νόμου, δεν έχει ένσταση μία ή δύο εβδομάδες αναβολή αναφέροντας ότι μέσα  από τις εισηγήσεις του κόμματος που ζητά την αναβολή ίσως να κάνουμε ακόμα πιο σωστούς νόμους.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Φειδίας Σαρίκας παρατήρησε ότι δεν αλλάζει τίποτε σε μια εβδομάδα και συμφώνησε με την αναβολή.

Ο Βουλευτής Αμμοχώστου Ζαχαρίας Κουλίας ζήτησε από τους συναδέλφους του να μην κάνουν όπως τους Ευρωπαίους, “που εγωνιάσαν τον Τσίπρα” αναφέροντας το ΔΗΚΟ ήταν δημοκρατικό κόμμα και συμπεριφερόμενο δημοκρατικά πρέπει να αποδεχτεί το αίτημα για αναβολή.

Ο κ. Λαμάρης δήλωσε επίσης ότι ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ότι το αίτημα για αναβολή ουδεμία σκοπιμότητα έχει, και δεν τοποθετούμαστε ούτε υπέρ ούτε κατά των προτάσεων νόμου επειδή δεν τα είδαμε.

Το αίτημα του ΑΚΕΛ για αναβολή τέθηκε σε ψηφοφορία η οποία απορρίφθηκε με 19 ψήφους υπέρ της αναβολής και 21 εναντίον της αναβολής. Ο κ. Λαμάρης δήλωσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ παραμένει στην αίθουσα και δεν συμμετέχει σε καμία διαδικασία επί αυτών των θεμάτων.

Αρχικά τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης που καταψηφίστηκε με 20 ψήφους εναντίον και 3 αποχές.

Οι υπόλοιπες επτά προτάσεις νόμου που δίνουν το δικαίωμα στους υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα να συμμετέχουν στα κομματικά αξιώματα, με τροποποίηση των οικείων νόμων με 24 ψήφους υπέρ και 1 αποχή που τήρησε ο Βουλευτής των Οικολόγων.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιάννος Λαμάρης σε δήλωση μετά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής είπε πως είναι άξιο απορίας για τα θέσμια της Βουλής να ζητά αναβολή μιας εβδομάδας, η δεύτερη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα και να μην δίνεται.

Σημειώνοντας ότι ακόμα και μικρότερη κοινοβουλευτική ομάδα ή κόμμα να ζητήσει αναβολή είναι θεμιτό δικαίωμα απόλυτα σεβαστό, είπε σήμερα τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ επέμεναν σε ψηφοφορία εν τη απουσία μάλιστα σημαντικού αριθμού Βουλευτών του ενός εκ των δύο κομμάτων σε αποστολές στο εξωτερικό.

Επαναλαμβάνοντας ότι ζητήσαμε αναβολή για ένα άκρως σοβαρό θεσμικό ζήτημα, όπως αυτό τη συμμετοχής των δημοσίων υπαλλήλων και των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου τομέα σε κομματικά  για το οποίο υπάρχουν γνωματεύσεις 3 προηγούμενων Γενικών Εισαγγελέων, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά αξιώματα είναι αντισυνταγματική.

Ανέφερε ότι τα τελικά κείμενα κατατέθηκαν στη Βουλή την προηγούμενη Τρίτη σε μια περίοδο που το νομοθετικό σώμα βομβαρδίζεται με νομοσχέδια ενόψει των θερινών διακοπών και υπό συνεχείς συνεδρίες και συμμετοχή Βουλευτών σε συνεδρίες πέραν των μίας επιτροπών καθημερινά.

Πρόσθεσε ότι ενώπιον των Επιτροπών της Βουλής βρίσκονται νομοσχέδια, όπως το σύμφωνο συμβίωσης, το νομοσχέδιο για καζίνα, για τους εγκλωβισμένους αγοραστές, αναφέροντας ότι δεν δόθηκε επαρκώς στα κόμματα να μελετήσουν τις προτάσεις νόμου και να τοποθετηθούν.

Επανέλαβε ότι το ΑΚΕΛ δεν τοποθετήθηκε επί των προτάσεων νόμου, ούτε θετικά ούτε αρνητικά, απλά ζήτησε χρόνο να μελετήσει τα τελικά κείμενα των προτάσεων, τα οποία διαφοροποίησε την Τρίτη η νομική υπηρεσία και ενώ Βουλευτές των κομμάτων ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ κατέθεσε επιπλέον εισηγήσεις.

“Για ανεξήγητο λόγο, τον οποίο τα δύο κόμματα πρέπει να εξηγήσουν, χρησιμοποιώντας την ισχνή πλειοψηφία τους δεν μας έδωσαν αυτή την δυνατότητα”, συνέχισε αναφέροντας ότι το ΑΚΕΛ τήρησε στάση παραμονής στην αίθουσα της Ολομέλειας, αλλά μη συμμετοχής στη διαδικασία”.


Αφού ανέφερε πως αυτό μπορεί να μην προβλέπεται ρητώς στον κανονισμό της Βουλής, είπε ότι δεν είχαμε άλλη επιλογή παρά να στείλουμε το μήνυμα, ότι είναι απαράδεκτο στις σημερινές συνθήκες να χρησιμοποιείται μια προσωρινή πλειοψηφία  κατά τρόποι που να διχάζει το Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω είπε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ δεν είναι το κλοτσοσκούφι κανενός και δεν πρόκειται να γίνει.

Ανέφερε πως εάν οι κυβερνώντες και όσοι τους στηρίζουν θεωρούν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν το ΑΚΕΛ κατά το δοκούν κάνουν λάθος.

Ο κ. Λαμάρης δήλωσε ότι από εδώ και εμπρός θα εφαρμόσουμε αυστηρά τόσο οι Βουλευτές του ΑΚΕΛ, όσο και τις Επιτροπές των οποίων το ΑΚΕΛ προεδρεύει τον κανονισμό της Βουλής χωρίς από τώρα και στο εξής να αποδεχθούμε εκβιασμούς ή πιέσεις για να προχωρήσουμε στις εργασίες της Βουλής.

Ερωτηθείς εάν τα υπήρχε σκοπιμότητα στη στάση των δύο κομμάτων, ο κ. Λαμάρης παρατήρησε πως όταν αναφερόμαστε σε νομοθετήματα τα οποία δίνουν δικαίωμα σε υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου τομέα να συμμετέχουν και σε κομματικά αξιώματα όπως π. χ.  όπως ένας δημοτικός γραμματέας του Δήμου Λεμεσού να είναι και επαρχιακός γραμματέας του ΑΚΕΛ, ή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού να είναι μέλος το πολιτικού γραφείου του χι κόμματος, ή ο έπαρχος  μιας επαρχίας να είναι επικεφαλής ενός κόμματος σε μια επαρχία.

Διερωτήθηκε εάν αυτή η σπουδή να μην δοθεί ούτε μιας εβδομάδας περιθώριο και ενόψει διάφορων διορισμών σε ημικρατικούς οργανισμούς αναβολή, παραπέμπει ή όχι σε εξυπηρέτηση κομματικών συμφερόντων.

“Αν τα δύο κόμματα θεωρούν ότι η απαξίωση των πολιτών προς τα κόμματα θα αντιστραφεί με εκβιασμό των δημοσίων υπαλλήλων να συμμετέχουν στα δικά τους κόμματα, κάνουν λάθος”, είπε καταλήγοντας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top