ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής: Διαπίστωσε κενά στην παροχή νομικής αρωγής σε κακοποιημένες γυναίκες

Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής: Διαπίστωσε κενά στην παροχή νομικής αρωγής σε κακοποιημένες γυναίκες

Σοβαρά κενά στην παροχή νομικής αρωγής σε κακοποιημένες γυναίκες διαπίστωσε η Επ. Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής στη σημερινή της συνεδρίαση, εντοπίζοντας ποικίλους περιορισμούς που δεν επιτρέπουν σε γυναίκες που έχουν αναγνωριστεί από την αστυνομία ως θύματα βίας να εξασφαλίσουν δωρεάν νομική εκπροσώπηση στο δικαστήριο.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, με τη συμμετοχή γυναικείων οργανώσεων, φορέων και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε υποθέσεις έμφυλης βίας, φάνηκε ότι τα αιτήματα νομικής αρωγής από γυναίκες, υπόκεινται σε κριτήρια οικονομικής φύσεως, ενώ από το Σύνδεσμο Μονογονεϊκών Οικογενειών αναφέρθηκε ότι συχνά, κατά τη δημόσια αντεξέταση των γυναικών ως μαρτύρων, χρησιμοποιείται ως αντεπιχείρημα η επιμελημένη εξωτερική εμφάνισή τους.

Από εκπρόσωπο του Δικηγορικού Συλλόγου επισημάνθηκε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, η απόρριψη αιτήματος για νομική αρωγή μπορεί να μην αιτιολογείται επαρκώς, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει έφεση εναντίον της απόφασης, με τη διαφορά ότι οι αιτήτριες δεν έχουν ούτε οικονομική, ούτε άνεση χρόνου, για να προχωρήσουν σε μία τέτοια διαδικασία. Επισημάνθηκε, άλλωστε, ότι η εξέταση των αιτήσεων είναι τόσο χρονοβόρα, ώστε να οδηγεί τις γυναίκες σε εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων.

Συνέπεια της κατάστασης αυτής, όπως αναφέρθηκε, είναι να μένουν αδιάθετα τα κονδύλια εκατομμυρίων, που προορίζονται για την παροχή νομικής αρωγής. Εκπρόσωπος του ΣΠΑΒΟ (Σύνδεσμος για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια), ανέφερε χαρακτηριστικά ότι από τις 23 αιτήσεις για νομική αρωγή που κατατέθηκαν το 2021, ικανοποιήθηκαν μόνο οχτώ. Ενώπιον της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης ότι όσον αφορά περιπτώσεις εμπορίας προσώπων, δεν παραχωρήθηκε νομική αρωγή σε καμία γυναίκα θύμα trafficking κατά την περίοδο 2015-2019.

Mετά τη συνεδρίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου δήλωσε ότι για νομοθετικές ρυθμίσεις γύρω από το ζήτημα αυτό, που άπτονται του προϋπολογισμού, απαιτείται η συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης. «Θα είμαστε σε επικοινωνία με το Υπουργείο αλλά και με τον πρόεδρο του Εθνικού Συντονιστικού Φορέα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών για καλύτερη διαχείριση», είπε. Αναφέρθηκε επίσης σε τροπολογίες που μπορεί να προωθήσει η Επιτροπή Ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες θα εξεταστούν άμεσα, όπως είπε.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι η παροχή νομικής αρωγής στις περιπτώσεις των αναγνωρισμένων από την αστυνομία θυμάτων βίας είναι «θέμα κοινωνικής ευθύνης» και θα πρέπει να παρέχεται χωρίς οικονομικά κριτήρια, ώστε να δημιουργηθεί κουλτούρα ασφάλειας μεταξύ των θυμάτων και να παταχθεί αποτελεσματικά η έμφυλη και οικογενειακή βία. Ως σοβαρότερο πρόβλημα επεσήμανε την καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων, η οποία λειτουργεί αποτρεπτικά «αφού με την πάροδο του χρόνου παρατηρείται σε αρκετές περιπτώσεις απροθυμία στο να δοθεί μαρτυρία», όπως είπε.

Σημείωσε, ακόμα, ότι «δεν μπορεί να εξευτελίζεται μια γυναίκα θύμα βίας μέσα από διαδικασίες αίτησης για παροχή δωρεάν νομικής αρωγής» και συμπλήρωσε ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπου οι συνθήκες διαβίωσης είναι πολύ δύσκολες για αρκετούς συνανθρώπους μας, για μια γυναίκα θύμα βίας που δεν είναι οικονομικά ανεξάρτητη, είναι ακόμα πιο δύσκολο να σπάσει τον κλοιό βίας αν δεν έχει στήριξη από την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς». Κατέληξε ότι «πρέπει να γίνει μια χαρτογράφηση των προβλημάτων, σε συνεργασία και με τα δικαστήρια για να δούμε πως μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση».

Κλείνοντας, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου για το πρόγραμμα «Δικαιοσύνη για όλους», μέσα από το οποίο θα παρέχονται δωρεάν νομικές συμβουλές εθελοντικά από μέλη του συλλόγου.

Σε δηλώσεις του για το ίδιο θέμα, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, εστίασε στις μακροχρόνιες και δαιδαλώδεις διαδικασίες και στα νομικά κενά, όσον αφορά τα προβλήματα που προκύπτουν κατά την παροχή νομικής αρωγής σε γυναίκες που είναι θύματα βίας. «Ως ΔΗΠΑ θεωρούμε ότι πρέπει να παρέχεται νομική αρωγή χωρίς χρηματοοικονομικά κριτήρια. Από τη στιγμή που μια γυναίκα καταγγέλλει την όποια μορφή βίας στην αστυνομία, αμέσως πρέπει να της παρέχεται νομική αρωγή, για να καθοδηγείται σε όλη τη διαδικασία», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να χάνονται ζωές λόγω βίας, αξιώνοντας αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής για τις γυναίκες με ίσες ευκαιρίες. «Η βία είναι βία και δεν κατηγοριοποιείται με οικονομικά κριτήρια και κοινωνικές τάξεις», κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική: Σε εξέλιξη νέα φωτιά στη Λεμεσό - Δείτε βίντεο

Στο νοσοκομείο δυο νεαροί - Τους κατήγγειλε 43χρονος για εισβολή στο σπίτι του και κατέληξε ο ίδιος με χειροπέδες

Η Χαμάς έδωσε βίντεο με στρατιώτη που λέει ότι σκοτώθηκε σε τούνελ στη Τζαμπάλια - Διαψεύδουν οι IDF

Νέο «θρίλερ» στον αέρα: Περιστατικό αναταράξεων σε πτήση της Qatar Airways - Τουλάχιστον 12 τραυματίες

Νυκτοβάτες φαίνεται να έβαλαν φωτιά στον ιππόδρομο ΛευκωσίαςΜήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας για το Κυπριακό έστειλε ο Πρόεδρος από την ακριτική Αθηένου

Μήνυμα αισιοδοξίας, από την ακριτική Αθηένου έστειλε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, διαβεβαιώνοντας ότι «παρά τις δυσκολίες, τα προβλήματα, τις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, ποτέ μα ποτέ δεν πρόκειται να αποστρατευτούμε από την προσπάθεια για να ελευθερώσουμε την πατρίδα μας και να την επανενώσουμε».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top