ΔΙΕΘΝΗ

Όλα έτοιμα για την επίδειξη δύναμης του Πούτιν - Δείτε live την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Όλα έτοιμα για την επίδειξη δύναμης του Πούτιν - Δείτε live την παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία

Μετά από εντατικές ετοιμασίες και πρόβες για τη στρατιωτική μεγάλη παρέλαση στη Μόσχα με αφορμή την Ημέρα της Νίκης, δηλ. την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλα είναι πλέον έτοιμα για την «επίδειξη δυνάμεων» που σχεδίαζε καιρό ο Ρώσος πρόεδρος για την 9η Μαίου. 


Ωστόσο οι εικόνες από την Κόκκινη Πλατεία αναμένεται φέτος να προκαλέσουν μόνο αποτροπιασμό, ανατριχίλα και δυσάρεστους συνειρμούς, καθώς ο ρωσικός στρατός συνεχίζει τις αγριότητες στην Ουκρανία, ισοπεδώνοντας ολόκληρες περιοχές και σκορπώντας τον θάνατο και την απόγνωση.

Εδώ και αρκετές ώρες πραγματοποιούνται εκδηλώσεις σε πολλές ρωσικές πόλεις, όπως το Βλαδιβοστόκ και το Νοβοσιμπίρσκ, για την Ημέρα της Νίκης, ωστόσο όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Μόσχα και την Κόκκινη πλατεία, όπου σύντομα θα ξεκινήσει η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Η ομιλία του Ρώσου προέδρου στις 12.00 αναμένεται να αποκαλύψει πολλές από τις προθέσεις του για τη συνέχεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, την κλιμάκωση των απειλών κατά της Δύσης, ακόμα και με πυρηνικά όπλα, αλλά και για το κλίμα που επικρατεί στη Μόσχα μετά από 75 εφιαλτικές ημέρες που έχουν βυθίσει τον ουκρανικό λαό στην τραγωδία του πολέμου.

Δείτε live την παρέλαση στη Μόσχα:

 
 

Στη σκιά του καθεδρικού ναού του Αγίου Βασιλείου, δίπλα από το επιβλητικό κτίριο του Κρεμλίνου, θα παρελάσουν 11.000 στρατιώτες, ανάμεσά τους και αλεξιπτωτιστές που πήραν μέρος στην εισβολή στην Ουκρανία, 131 προηγμένα όπλα κάθε είδους, 77 αεροπλάνα και ελικόπτερα, με 8 από τα μαχητικά αεροσκάφη να σχηματίζουν το γράμμα «Z», το σύμβολο για τη «στρατιωτική ειδική επιχείρηση». Ακόμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, θα παρουσιαστούν οι πύραυλοι Ισκαντέρ που χρησιμοποιούνται εναντίον της Ουκρανίας, άρματα μάχης, αντιαεροπορικά συστήματα, μαχητικά ρομπότ, διηπειρωτικοί πύραυλοι με πυρηνικές κεφαλές, αλλά και το θηριώδες Ιλιούσιν Il-80, το οποίο έχει ειδικά σχεδιαστεί για να επιτρέψει στον Ρώσο πρόεδρο να συνεχίσει να διοικεί τη χώρα από τον αέρα, στην περίπτωση ενός πυρηνικού πολέμου!

Στη Δύση εντείνονται οι εκτιμήσεις, αλλά και οι φόβοι ότι ο Πούτιν, υπό την πίεση των αδιεξόδων και των μεγάλων απωλειών που καταγράφει στα μέτωπα της Ουκρανίας, μπορεί να θέσει το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας του σε αυξημένο συναγερμό, να απευθύνει απειλές κατά των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά και να κηρύξει επισήμως τον πόλεμο στη γειτονική χώρα, αναβαθμίζοντας έτσι την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως έχει χαρακτηρίσει την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. Αυτό θα του δώσει τη δυνατότητα να συγκεντρώσει περισσότερους εφέδρους και όπως εξηγούν δυτικοί αναλυτές «εάν δεν το κάνει σημαίνει ότι ξέρει πως δεν μπορεί να κερδίσει. Αν το κάνει, πλησιάζουν τα χειρότερα» - τη βεβαιότητα ότι θα κηρύξει τον πόλεμο εκφράζει πάντως το βρετανικό υπουργείο Άμυνας,

Πάντως το ίδιο το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά, από την περασμένη Παρασκευή ότι θα κηρύξει επισήμως κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία - και μαζί γενική επιστράτευση. Ακόμα, πάντως, και μέχρι την τελευταία ώρα ουδείς είναι βέβαιος τι ακριβώς μπορεί να πει ή να διαμηνύσει ο Πούτιν με αφορμή την παρέλαση.

Μία γεύση για τις προθέσεις του έδωσε ο Πούτιν στις ευχές του για την 8η Μαΐου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «όπως το 1945, η νίκη θα είναι δική μας… σήμερα, οι στρατιωτικοί μας, όπως οι πρόγονοί τους, μάχονται στήθος με στήθος για την απελευθέρωση των πάτριων εδαφών τους από τη ναζιστική βρωμιά». Πρόσθεσε δε ότι «δυστυχώς, σήμερα, ο ναζισμός σήκωσε ξανά κεφάλι. Ιερό καθήκον μας είναι να εμποδίσουμε τους ιδεολογικούς κληρονόμους εκείνων που έχουν ηττηθεί».

Η περίφημη ρωσική στρατιωτική υπεροχή δοκιμάζεται στην πράξη και ο Πούτιν έχει ανάγκη να εμφανιστεί στον ρωσικό λαό τη Δευτέρα ως «νικητής», στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στο ΝΑΤΟ ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσει από κάποιους βασικούς στόχους που έχει θέσει από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία. Ακόμα και αν χρειαστεί να εμφανίσει μια ωραιοποιημένη εικόνα, οι τεράστιες απώλειες του στρατού του στο πεδίο, η διεθνής απομόνωση της χώρας του και οι επιπτώσεις στη ρωσική οικονομία αμαυρώνουν την όποια προσπάθεια να δικαιολογήσει την καταφυγή στον πόλεμο. Γι’ αυτό και η κλιμάκωση μοιάζει να είναι για τον Πούτιν ένας δρόμος χωρίς επιστροφή.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Κυβερνητικές Εξετάσεις: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το 2024 - Μέχρι πότε μπορείς να υποβάλεις αίτηση;

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Έρχονται χώροι στάθμευσης για οικογένειες - Σε ποια μέρη θα υλοποιηθεί

Ναυαγεί το λιμάνι Λάρνακας: Δεν κατέθεσε την εγγυητική η Kition - Συνεδριάζει σήμερα η επιτροπή μεταφορών

Τον σταμάτησαν για έλεγχο και τον «τσάκωσαν» με μαχαίρι - Χειροπέδες σε 35χρονο



Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Live: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 8:30 το πρωί η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Eυρωεκλογές του Ιουνίου, στον Γενικό Έφορο Εκλογών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία»

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top