ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκαινιάστηκε το Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα»

Εγκαινιάστηκε το Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα»

Εγκαινιάστηκε την Παρασκευή στην παρουσία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτας Δημητρίου, το Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα» στον Κοτσιάτη.

Στο πλαίσιο των εγκαινίων ανακηρύχθηκε ως επίτιμο μέλος του Συνδέσμου, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου, η οποία υπήρξε διαχρονική υποστηρίκτριά του Συνδέσμου από την ίδρυση του.

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του Συνδέσμου, για πρώτη φορά στα κυπριακά δεδομένα δημιουργείται Κέντρο με γνώμονα την παροχή υπηρεσιών διεπιστημονικής ομάδας που θα παρέχονται σε παιδιά και νεαρούς ενήλικες ηλικίας 0-21 ετών, κάτω από την ίδια στέγη.

Οι υπηρεσίες του Κέντρου στη παρούσα φάση καλύπτουν βρέφη/νήπια/παιδιά με: σπάνια γενετικά νοσήματα, νευροαναπτυξιακές αποκλίσεις που βρίσκονται υπό διερεύνηση, μαθησιακές δυσκολίες, αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχοσυναισθηματικές δυσκολίες, ακουστική αναπηρία, οπτική αναπηρία. Το Κέντρο οργανώνει πολυθεματικές συναντήσεις και έχει συνεργασία με άλλους φορείς τόσο στη Κύπρο, όσο και στο εξωτερικό. Το πολυθεματικό Κέντρο «Μοναδικά Χαμόγελα», ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Σεπτέμβριο του 2021.

Σε ομιλία της, η Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου «Μοναδικά Χαμόγελα» Κάτια Κυριάκου, είπε ότι «η ζύμωση μας ως γονείς, ασθενείς αλλά και επαγγελματίες υγείας, μάς δίδαξε, ότι η έγκαιρη πολυθεματική προσέγγιση που επεκτείνεται σε όλη την οικογένεια, μπορεί να προσφέρει τα καλύτερα εχέγγυα για αποδοχή αυτού του διαφορετικού ταξιδιού ζωής αλλά και να ενισχύσει τις δυνατότητές τους με μοναδικό στόχο, μεγαλώνοντας τα παιδιά μας να είναι ευτυχισμένα».

Εάν γνωρίσετε, τα Μοναδικά Χαμόγελα, σημείωσε, είμαι σίγουρη θα σας εντυπωσιάσει το πείσμα τους να τα καταφέρουν. «Οι καθημερινές θεραπείες και συχνές νοσηλείες γίνονται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους και τις φέρνουν εις πέρας με εξαιρετική συνέπεια και δύναμη. Τα θεμέλια αυτής της δομής, είναι ακριβώς η δίψα των παιδιών μας για ζωή, που τους κάνει να αποδέχονται τη πρόκληση αλλά και να δίνουν δύναμη σε όλους εμάς», πρόσθεσε.

Η κ. Κυριάκου αναφέρθηκε στην καμπάνια WEAR THAT YOU CARE που διεξάγεται εδώ και επτά χρόνια στα σχολεία. «Είμαστε χαρούμενοι και ενθουσιασμένοι για τη φετινή ανταπόκριση. Η συμμετοχή περισσοτέρων από 300 σχολείων σημαίνει για εμάς τόσα πολλά. Η καμπάνια αυτή, έχει καταφέρει να εντάξει στα νηπιαγωγεία, δημοτικά και λύκεια, θέματα και συζητήσεις που σχετίζονται με τα γονίδια, τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και έχει γεμίσει τις πινακίδες των σχολείων με μηνύματα όπως το σύνθημά μας Μόνος είμαι Σπάνιος - Μαζί Δυνατοί», είπε.

Όπως σημείωσε, «μαζί με το ενημερωτικό και εκπαιδευτικό υλικό που αποστέλλεται κάθε χρόνο, φέτος με ενθουσιασμό καλωσορίσαμε και το παραμύθι « Ένα Μοναδικό Χαμόγελο». Ένα παραμύθι που προέκυψε από τη περσινή μας δράση στα σχολεία μέσω της εμπνευσμένης παιδαγωγού κυρίας Ελένη Περικλέους και της ζωγράφου κυρίας Νικολέττας Παπαμιχαήλ οι οποίες ανέλαβαν την εικονογράφηση».

Η κ. Κυριάκου ανέφερε ότι είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να μεταφέρεις το ταξίδι ενός παιδιού με σπάνια πάθηση, που πολλές φορές μπορεί τα συμπτώματα της να είναι και αόρατα.

«Αρκεί μόνο να αναλογιστούμε ότι αναφέρονται στη βιβλιογραφία περισσότερες από 7.000 παθήσεις με διαφορετική παθολογία. Το να μεταφέρεις αυτό το διαφορετικό ταξίδι στα παιδιά, και ακόμη περισσότερο να καλλιεργήσεις την ενσυναίσθηση, αποτελεί πραγματικό άθλο», πρόσθεσε.

Όραμά μας, συνέχισε, αποτελεί πρώτα η ενδυνάμωση της παρούσας δομής και στο μέλλον η επέκταση σε κάλυψη αναγκών ενηλίκων, η ενίσχυση με περισσότερες υπηρεσίες αποφόρτισης γονέων και δραστηριοτήτων για παιδιά.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου, το Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα», δημιουργήθηκε με γνώμονα να καλύψει το μεγάλο κενό στο τομέα της διεπιστημονικότητας στη χώρα μας και μέσα από το έργο του, να μπορούν να επωφελούνται οικογένειες, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης.

Πρωταρχικός στόχος, σημειώνεται, είναι αρχικά η πολυθεματική αξιολόγηση των αναγκών του εκάστοτε ατόμου και στη συνέχεια η οργάνωση των κατάλληλων για το παιδί παρεμβάσεων.

«Οι δυσκολίες του παιδιού θα τυγχάνουν διαχείρισης μέσα σε ένα συστημικό πλαίσιο το οποίο δεν θα αφορά μόνο το παιδί, αλλά και τα γύρω του υποστηρικτικά περιβάλλοντα, όπως είναι η οικογένεια και το σχολείο. Είναι ένας χώρος στον οποίον γίνεται έμπρακτη υλοποίηση της πολυθεματικότητας, μια και όλες οι υπηρεσίες βρίσκονται κάτω από την ίδια στέγη», προστίθεται.

Στόχος δεν είναι ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας του Κέντρου, αλλά η ουσιαστική παροχή των υπηρεσιών, με γνώμονα τη βελτίωση των παιδιών και των οικογενειών τους.

Η επιστημονική ομάδα του Κέντρου αποτελείται από τη Δρ. Αναστασία Χ’ Γιαννακού η οποία είναι η Επιστημονική Υπεύθυνη του Κέντρου, από τη Δρ. Μάχη Κλεάνθους - Παιδοψυχίατρο, τη Δρ. Λουίζα Βωνιάτη - Λογοθεραπεύτρια-Λογοπαθολόγο, την Κρίστια Χρίστου - Εργοθεραπεύτρια, την Άρτεμις Δρόσου - Παιδιατρική Φυσιοθεραπεύτρια και τους Εβίτα Κατσιμίχα, Δρ. Γιώργο Γεωργίου και Μαρία Θ. Κυριάκου που είναι Εγγεγραμμένοι Ειδικοί Ψυχολόγοι.

Στο Κέντρο «Μοναδικά Χαμόγελα» προσφέρεται πολυθεματική αξιολόγηση (παιδοψυχιατρική, εργοθεραπευτική, φυσιοθεραπευτική, ψυχολογική και ψυχομετρική, μαθησιακή και λογοπαθολογική - λογοθεραπευτική). Προσφέρονται επίσης εξατομικευμένες θεραπείες-παρεμβάσεις στους τομείς της φυσικοθεραπείας, της εργοθεραπείας, της λογοθεραπείας, της ειδικής εκπαίδευσης, της συμβουλευτικής και της ψυχοθεραπείας. Επίσης προσφέρονται και ομαδικές θεραπείες-παρεμβάσεις όπως θα είναι οι θεραπευτικές ομάδες ψυχοεκπαίδευσης γονέων, η συνθεραπεία και η σχολική μελέτη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Δημοτικές Εκλογές: Στις 3232 οι υποψηφιότητες - Δείτε αναλυτικά ανά Δήμο και Επαρχία

Ο Γενικός Έφορος Εκλογών ανακοινώνει ότι σήμερα, από τις 8:30 π.μ. μέχρι και τις 12:30 μ.μ., υποβλήθηκαν στους Εφόρους Εκλογής οι υποψηφιότητες για τα αξιώματα των Προέδρων των Συμβουλίων των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Η όλη διαδικασία κύλησε ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top