ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έκλεισαν ξανά οι δρόμοι έξω από τη Βουλή – Ποια επιτροπή συνεδριάζει και ποιοι διαμαρτυρήθηκαν;

Έκλεισαν ξανά οι δρόμοι έξω από τη Βουλή – Ποια επιτροπή συνεδριάζει και ποιοι διαμαρτυρήθηκαν;

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε έξω από τη Βουλή, με την Αστυνομία να κατευθύνει την τροχαία κίνηση προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ τα μέτρα ασφαλείας έξω από το νομοθετικό σώμα είναι ιδιαίτερα αυξημένα.

Συγκεκριμένα, την ώρα που η επιτροπή Παιδείας της βουλής συνεδρίαζε, δάσκαλοι πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.

Με ενστάσεις ΠΟΕΔ η συζήτηση στη Βουλή του νέου συστήματος εκπαιδευτικών διορισμών
Με έντονες ενστάσεις της ΠΟΕΔ για μη διασφάλιση των δικαιωμάτων των μελών της αλλά και τη διαβεβαίωση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή για ετοιμότητα να συζητήσει εντός της επόμενης τριετίας οποιαδήποτε νομικά έγκυρη πρόταση, ξεκίνησε την Τρίτη η συζήτηση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση.


Παρουσιάζοντας την πρόταση ενώπιον των Βουλευτών, ο κ. Καδής έκανε λόγο για ένα αδιάβλητο σύστημα με τρία βασικά χαρακτηριστικά, τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα προσόντα των εκπαιδευτικών. Είπε ακόμη πως σε ό,τι αφορά τους μη μόνιμους εκπαιδευτικούς νοιώθει πως με την πρόταση του Υπουργείου «γίνεται το μέγιστο που μπορεί να γίνει».

Το νέο σύστημα μοριοδότησης θα λαμβάνει υπόψη κατά 40% την εξέταση, η οποία θα αφορά τα κυπριακά αναλυτικά προγράμματα, κατά 30% στην προϋπηρεσία, κατά 8% το πρώτο πτυχίο, κατά 15% τα μεταπτυχιακά προσόντα και κατά 2% την υπηρεσία στην Εθνική Φρουρά.

Αναγνωρίζουμε το ζήτημα των αντικαταστάσεων, ειδικά στη δημοτική εκπαίδευση, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, ειδικά στη δημοτική εκπαίδευση, διαβεβαιώνοντας την ίδια ώρα ότι αν βρεθεί μέσα στην επόμενη τριετία οποιαδήποτε νομικά έγκυρη πρόταση, είμαστε έτοιμοι να τη συζητήσουμε και να την προωθήσουμε.

Ανέφερε ακόμη ότι πριν εφαρμοστεί το σύστημα αυτό, θα γίνουν μια σειρά από μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών για να απαβλυνθεί το πρόβλημα.

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος εξέφρασε την άποψη ότι “με τις πρόνοιες που έχουν γίνει έχουν διασφαλιστεί πιστεύω οι συνάδελφοι”.  Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις εκτιμήσεις του Υπουργείου μεταξύ 2015 – 2017 θα προσληφθούν 718 και μεταξύ 2018 – 2022 τουλάχιστον 200 θέσεις. Η ουσία είναι ότι έχουν διασφαλιστεί οι άνθρωποι που έχουν προσφέρει στην εκπαίδευση, πρόσθεσε.  Παράλληλα κατέθεσε επιμέρους προτάσεις της ΟΕΛΜΕΚ για πρόνοιες του νομοσχεδίου.

«Μας ζητείται να αποδεχθούμε να στείλουμε το 40% ή και το 50% των εκπαιδευτικών στην ανεργία», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔ Φίλιος Φυλακτού, ο οποίος εξέφρασε τις  ενστάσεις της οργάνωσής του και τη θέση ότι θα έπρεπε οι εκπαιδευτικοί να καλύπτονται από την νομοθεσία περί αορίστου χρόνου καθώς και ότι δεν θεωρεί πως έχει δοθεί επαρκής χρόνος μελέτης του θέματος.

Απαντώντας ο Υπουργός Παιδείας, ανέφερε ότι το Υπουργείο υπολόγισε τις σταθερές μόνιμες ανάγκες του και θα δημιουργήσει ένα σημαντικό αριθμό επιπρόσθετων θέσεων. Είπε ότι στις διαβουλεύσεις με την ΠΟΕΔ πρότεινε μέχρι και τον αριθμό 700 θέσεων.

Από πλευράς ΟΛΤΕΚ ο Ανδρέας Κλεάνθους εξέφρασε συμφωνία για αλλαγή του συστήματος αφού, όπως είπε, αν περιμένουμε ακόμα 5-10 χρόνια θα μπαίνουν συνάδελφοι στο εκπαιδευτικό σύστημα και μετά από δυο – τρία χρόνια θα αφυπηρετούν και κατάθεσε έγγραφο με προτεινόμενες αλλαγές που επιθυμεί η οργάνωση.

Φωτογραφία αρχείου

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τρέχει η Πυροσβεστική: Νέα πυρκαγιά στην Πάφο – Διαχειρίσιμη η φωτιά στην Ανάγια

Τροχαίο στο Παραλίμνι: Σοκάρουν οι φωτογραφίες από το όχημα που οδηγούσε ο 53χρονος τραυματίας

Έφη Ξάνθου: Το παρασκήνιο της παραίτησης και... η διαρροή - Το κόμμα που συμπαθεί και «το μόνο σίγουρο»

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Eurovision 2024: Σαρωτικός ο δεύτερος ημιτελικός στο ΡΙΚ - Δείτε τα ποσοστά τηλεθέασης



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top