ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Υπόθεση Γιαννάκη: Έκανε λόγο για «όρους υπερβολικούς» - Οι 8 κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Υπόθεση Γιαννάκη: Έκανε λόγο για «όρους υπερβολικούς» - Οι 8 κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Με μη παραδοχή των 8 κατηγοριών, που του απήγγειλε η κατηγορούσα Αρχή και αφορούν σε αδικήματα πλαστογραφίας, απάντησε ο τέως Επίτροπος Εθελοντισμού, Γιάννης Γιαννάκη, κατά την ακροαματική διαδικασία, που ξεκίνησε την Πέμπτη, στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Συγκεκριμένα, στον τέως Επίτροπο απαγγέλθηκαν κατηγορίες για αδικήματα που αφορούν στην πλαστογραφία επίσημου εγγράφου και πιο συγκεκριμένα του πτυχίου του, της κυκλοφορίας του απολυτηρίου λυκείου του, καθώς επίσης το αδίκημα πλαστογραφίας επίσημου εγγράφου, που αφορά τις σφραγίδες που έφερε πάνω το πτυχίο του.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο όρισε εκ νέου την υπόθεση στις 5 Οκτωβρίου του 2022, ενώ ο Γιάννης Γιαννάκη αφέθηκες ελεύθερος υπό όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα, ο τέως Επίτροπος, με απόφαση του Δικαστηρίου, αφέθηκε ελεύθερος υπογράφοντας δέσμευση γραμματίου προσωπικής εγγύησης 50.000 ευρώ.

Αρχικά, η κατηγορούσα Αρχή ζήτησε όπως ο κ. Γιαννάκη καταβάλει εγγύηση ύψους 20 χιλιάδων ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή και παραδώσει τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ώστε να εξασφαλιστεί η παρουσία του στο Δικαστήριο, ωστόσο, ο συνήγορος υπεράσπισής του, Μιχάλης Πικής, έφερε ένσταση, εκφράζοντας τη θέση ότι δεν χρειάζεται να κατατεθεί από τον πελάτη του εγγύηση και ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ο κ. Πικής ζήτησε από το Δικαστήριο η συγκεκριμένη υπόθεση να αντιμετωπιστεί όπως οι άλλες, λέγοντας ότι σε άλλες περιπτώσεις κατατίθεται μια εγγύηση και όχι με αξιόχρεο εγγυητή, ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια υπόθεση πλαστογραφίας, όπως τις άλλες.

Έκανε λόγο για «όρους υπερβολικούς», σημειώνοντας ότι η υπόθεση πήρε τεράστια δημοσιότητα, με τα δημοσιεύματα να ξεπερνούν τα χίλια.

Σημείωσε πως ο πελάτης του προπηλακίστηκε από τα ΜΜΕ, ενώ συμπλήρωσε πως δόθηκε τέτοια δημοσιότητα, η οποία δεν πρέπει να επηρεάσει το ύψος και το είδος της εγγύησης.

«Παρά τα δημοσιεύματα ότι παραπέμπεται σε δική ο πελάτης μου δεν έφυγε, αντιθέτως, είναι εδώ να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες και την υπόθεση. Η εγγύηση είναι υπέρμετρη και δεν πρέπει να ικανοποιηθεί το αίτημα της κατηγορούσας Αρχής», είπε ο κ. Πικής.

Σε σχέση με τα ταξιδιωτικά του έγγραφα, ο κ. Πικής ανέφερε πως «ενώ ανακοινώθηκε πως κατηγορήθηκε από την Αστυνομία, είναι εδώ σήμερα και παρουσιάζεται στο Δικαστήριο και θα παρουσιάζεται», για να προσθέσει πως «δεν χρειάζεται και δεν θα πρέπει η δημοσιότητα να αυξήσει ή να διαφοροποιήσει τη χρηματική εγγύηση».

«Είναι εδώ για να αντιμετωπίσει την υπόθεση και ότι είναι εδώ δείχνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος φυγοδικίας», πρόσθεσε.

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η 1η κατηγορία αφορά πλαστογραφία επίσημου εγγράφου, με τις λεπτομέρειες του αδικήματος να αναφέρουν ότι σε άγνωστη ημερομηνία, πριν ή περί την 10η Φεβρουαρίου 1995, στην Κυπριακή Δημοκρατία, με σκοπό την καταδολίευση, κατήρτισε πλαστό επίσημο έγγραφο, το οποίο εμφανίζεται ότι είναι κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, κατήρτισε έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών, «B.S. in Civil Engineering», του Πανεπιστημίου San Diego State University, των ΗΠΑ, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιούνιο του 1992, παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως κάτοχο αυτού, ενώ γνώριζε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η 2η κατηγορία που αντιμετωπίζει είναι αυτή της πλαστογραφίας εγγράφου και σύμφωνα με το κατηγορητήριο, κατά ή περί την 10η Φεβρουαρίου 1995, εν γνώσει του και δολίως, έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας, το πλαστό έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών.

Η 3η κατηγορία αφορά πλαστογραφία εγγράφου, με τις λεπτομέρειες να αναφέρουν πως πρόκειται για συστατική επιστολή που εμφάνισε ότι έλαβε από εταιρεία. Ο Γιαννάκης Γιαννάκη, κατηγορείται ότι πριν ή περί την 26 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, κατήρτισε πλαστό έγγραφο και συγκεκριμένα συστατική επιστολή για τον ίδιο, φερόμενη ως υπογεγραμμένη από συγκεκριμένο άτομο εκ μέρους συγκεκριμένης εταιρείας, ενώ τέτοια συστατική επιστολή, ουδέποτε συντάχθηκε και υπογράφηκε από το εν λόγω πρόσωπο και εταιρεία.

Η 4η κατηγορία είναι για κυκλοφορία του συγκεκριμένου πλαστού εγγράφου. Όπως αναγράφεται στο κατηγορητήριο, κατά ή περί την 26η Νοεμβρίου 1996, εν γνώσει του και δολίως έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό έγγραφο, δηλαδή, κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, την πλαστή συστατική επιστολή που αναφέρεται στην προηγούμενη κατηγορία.

Η 5η κατηγορία αφορά πλαστογραφία πλαστού εγγράφου και πιο συγκεκριμένα του πτυχίου του, αφού σύμφωνα με το κατηγορητήριο, σε άγνωστη ημερομηνία μεταξύ Ιουνίου 1982 και 28 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, αλλοίωσε επίσημο έγγραφο χωρίς εξουσία, κατά τέτοιο τρόπο, ώστε αν η αλλοίωση έχει εξουσιοδοτηθεί, αυτή θα μετέβαλλε τις συνέπειες του εγγράφου, δηλαδή αλλοίωσε το απολυτήριο Λυκείου του Αγίου Γεωργίου στη Λάρνακα, με αποτέλεσμα βαθμοί σε διάφορα μαθήματα, καθώς και ο γενικός βαθμός, να φαίνονται πιο ψηλοί απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα.

Στην 6η κατηγορία ο κ. Γιαννάκη αντιμετωπίζει το αδίκημα της κυκλοφορίας του απολυτηρίου λυκείου του. Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, εν γνώσει του και δολίως έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, το πλαστό απολυτήριο Λυκείου που αναφέρεται στην πέμπτη κατηγορία.

Επιπρόσθετα, στην 7η κατηγορία αντιμετωπίζει το αδίκημα πλαστογραφία του επίσημου εγγράφου, που αφορά τις σφραγίδες που έφερε πάνω το πτυχίο του. Τα αδικήματα, σύμφωνα με τις λεπτομέρειες του αδικήματος, διαπράχθηκαν μεταξύ 10 Φεβρουαρίου 1995 και 28 Νοεμβρίου 1996, με σκοπό την καταδολίευση, αφού κατήρτισε πλαστό έγγραφο, το οποίο εμφανίζεται ότι είναι κάτι που δεν είναι στην πραγματικότητα, δηλαδή, κατήρτισε έγγραφο πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών «B.S. in Civil Engineering», του Πανεπιστημίου San Diego State University των ΗΠΑ, με ημερομηνία έκδοσης τον Ιούνιο του 1992, το οποίο έφερε πιστοποίηση με σφραγίδες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Πρεσβείας των ΗΠΑ, παρουσιάζοντάς τον εαυτό του ως κάτοχο αυτού, ενώ γνώριζε ότι τόσο το έγγραφο όσο και η πιστοποίηση με τις σφραγίδες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η 8η κατηγορία αφορά την κυκλοφορία του πιο πάνω πλαστού εγγράφου, αφού ο κατηγορούμενος φέρεται εν γνώσει του και δολίως να έθεσε σε κυκλοφορία πλαστό επίσημο έγγραφο, δηλαδή, κατέθεσε στον Οργανισμό Νεολαίας, τον πλαστό πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών, όπως αναφέρεται στην πιο πάνω κατηγορία.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

ΠτΔ: «Δεν είμαστε σε θέση να δεχτούμε άλλους Σύρους πρόσφυγες - Είμαστε στα όριά μας»

Η Κύπρος προσπαθεί να έχει ρόλο διαμεσολαβητή, καθιστώντας σαφές προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές ότι μια περαιτέρω κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον καμίας χώρας και ότι η κρίση αυτή δεν μπορεί να διευθετηθεί με στρατιωτικά μέσα, δήλωσε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top