ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

Bloomberg: Κούρεμα καταθέσεων στην Ελλάδα

«Η απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου να προκαλέσει εκλογές, απορρίπτοντας τον προεδρικό υποψήφιο του Αντώνη Σαμαρά, ρίχνει ξανά την Ευρώπη σε αναταραχή».

«Kι όμως, η Ευρώπη μπορεί να αποτρέψει αυτή την υπαρξιακής κρίσης γνωρίζοντας πως η Ελλάδα δεν αυτοτραυματίζεται, αλλά βιώνει έναν πραγματικό πόνο, τη στιγμή μάλιστα που η κόπωση από τη λιτότητα είναι ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται σε πολλά μέλη της Ευρωζώνης», γράφει ο Μάρκ Γκίλμπερτ στο Bloomberg.

Αυτή την φορά ο αρθρογράφος του πρακτορείου τονίζει πως το μόνο που μπορεί να λυτρώσει την Ελλάδα, τώρα που μπαίνει στο δύσκολο δρόμο μιας προεκλογικής μάχης, είναι η διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους της.

Συγκεκριμένα το Bloomberg γράφει ότι στην περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας το κούρεμα των ενεχύρων του ELA θα μπορούσε να φτάσει το 75% ή το 90% και στην περίπτωση αυτή οι τράπεζες θα ήταν υποχρεωμένες να κουρέψουν καταθέσεις αντίστοιχες με 33 ή 67 δισ. ευρώ από τα 120 δισ. ευρώ που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στις τράπεζες.

Δηλαδή σε περίπτωση τακτικής χρεοκοπίας θα επηρεαστούν από το 27% ως το 55% των καταθέσεων.

Πάντως έως σήμερα το κούρεμα των ενέχυρων είναι περίπου 23% και, σύμφωνα με το Bloomberg, ανάγκη κουρέματος προκύπτει μόνο αν ξεπεραστεί το 60%.

Από την πλευρά του ο κ.Βαρουφάκης διαβεβαίωσε χθες πως ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για bail in των τραπεζών, ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αμφισβητούν, αφού την Κυριακή υποστήριζε πως δεν τίθεται θέμα capital controls, κάτι που τελικά έγινε λίγες ώρες αργότερα.

Πηγές: iefimerida.gr & bloomberg.com  

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 52χρονος οδηγός του τροχαίου στο Παραλίμνι

Νέα τραγωδία σημειώθηκε στην άσφαλτο, με θύμα τον 52χρονο Nichola Charles Fox από τη Βρετανία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top