ΥΓΕΙΑ

Διαβήτης: Η δημοφιλής διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Διαβήτης: Η δημοφιλής διατροφή που αυξάνει τον κίνδυνο

Δεν είναι η πρώτη φορά που η δυτικού τύπου διατροφή ενοχοποιείται για τις συνέπειες στην υγεία, λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λιπαρά, ωστόσο νεότερη μελέτη διεύκρινίζει ακόμα έναν μηχανισμό δράσης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευση στο Cell Metabolism, διαπιστώθηκε ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό της φρουκτόζης στο λεπτό έντερο, οδηγώντας στην απελευθέρωση ενός μεταβολίτη, του γλυκερικού οξέος. Ο συγκεκριμένος μεταβολίτης μπορεί στη συνέχεια να προκαλέσει βλάβη στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν ινσουλίνη, αυξάνοντας τον κίνδυνο διαταραχών ανοχής στη γλυκόζη, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 βρίσκεται σε επιπολασμό τις τελευταίες δύο δεκαετίες και αυξάνει τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Οι έρευνες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην εμφάνισή του είναι επίσης εν εξελίξει κι έχει ήδη αποδειχθεί ότι η φρουκτόζη επηρεάζει αρνητικά το ήπαρ. Παρόλα αυτά, πρόσθετες έρευνες έχουν αναδείξει ότι αυτές οι επιδράσεις αποφεύγονται κανονικά από τον μεταβολισμό της φρουκτόζης στο λεπτό έντερο- το ήπαρ συμμετέχει στη μεταβολική διαδικασία μόνο όταν τα επίπεδα φρουκτόζης είναι υπερβολικά.

Τι έδειξαν τα πειράματα στα ποντίκια

Αυτές οι αντιφατικές παρατηρήσεις αποτέλεσαν το εφαλτήριο για τη διερεύνηση του μεταβολισμού της φρουκτόζης στο λεπτό έντερο, έτσι ώστε να καθοριστεί ο ρόλος της στην ανάπτυξη του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Καινοτομίας Terasaki (TIBI) με επικεφαλής τον δρ. Xiling Shen.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια σειρά από πειράματα σε ποντίκια, τα οποία τρέφονταν με μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαζί με αντίστοιχες ποσότητες ζάχαρης. Ως αποτέλεσμα, παρουσίασαν υψηλότερο μεταβολισμό της φρουκτόζης στο λεπτό έντερο. Υψηλότερες ποσότητες του ενδιάμεσου μεταβολικού προϊόντος της φρουκτόζης, του γλυκερικού οξέος, παρήχθησαν στο λεπτό έντερο και απελευθερώθηκαν στην κυκλοφορία του αίματος. Αυτό σημαίνει ότι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά μπορεί να αυξήσει τον μεταβολισμό της φρουκτόζης στο λεπτό έντερο και την παραγωγή του γλυκερικού οξέος.

Περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με την επίδραση του γλυκερικού οξέος στον σακχαρώδη διαβήτη αποκόμισαν οι επιστήμονες όταν εξέτασαν στοιχεία από ασθενείς με μια σπάνια ασθένεια, την D-γλυκερική οξυουρία , οι οποίοι παρουσιάζουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα του γλυκερικού οξέος. Σύμφωνα με την ανάλυση, αυτή η ανωμαλία αποτελούσε σημαντικό και ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη μεταξύ αυτών των ασθενών.

Μετέπειτα, πραγματοποίησαν επιπλέον πειράματα για να ελεγχθούν οι επιδράσεις του γλυκερικού οξέος και της φρουκτόζης που χορηγήθηκαν σε φυσιολογικά ποντίκια και σε ποντίκια που έλαβαν μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά. Τα αποτελέσματα υποδήλωσαν ότι οι διαταραχές της γλυκόζης των ποντικιών, στα οποία χορηγήθηκε το γλυκερικό οξύ, οφείλονταν στη μείωση της ινσουλίνης και όχι σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τα ιστολογικά δεδομένα επιβεβαίωσαν μειωμένο αριθμό και αυξημένους θανάτους των β-κυττάρων που παράγουν ινσουλίνη στις περιοχές των νησιδίων του παγκρέατος στα ποντίκια που έλαβαν ένεση γλυκερικού οξέος, με αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα ινσουλίνης.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα των επιστημόνων υποδηλώνουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε υψηλά επίπεδα γλυκερικού οξέος, λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης μιας διατροφής δυτικού τύπου πλούσιας σε φρουκτόζη και λίπος, εγκυμονεί κινδύνους βλάβης των νησιδιακών κυττάρων του παγκρέατος και ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μοτοσικλέτες: Πόσα κοστίζει το ΜΟΤ και που γίνεται ο έλεγχος - Το πρόστιμο και όσα πρέπει να ξέρετε

Πότε θα γίνει η φετινή Πορεία Υπερηφάνειας - Αυξήθηκαν οι επιθέσεις εναντίων των ΛΟΑΤΙ ατόμων; - Όσα αναφέρει στο «Τ» ο Πρόεδρος της Accept ΛΟΑΤΙ

Στο «μικροσκόπιο» και πάλι οι Κεντρικές Φυλακές - Βρήκαν κινητό και κόλλες με ναρκωτικά σε κελί κρατούμενου

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Θα κινήσει διαδικασίες ο Αρχιεπίσκοπος κατά συνοδικών;

Kωνσταντίνα Ευριπίδου: Το μήνυμα που της άφησε η κόρη της στο tablet και τη συγκίνησε

Θανατηφόρο με 29χρονο στη Λάρνακα: Τι κατέδειξε η νεκροτομή για τα αίτια



Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Αυτοί είναι οι νέοι διορισμοί στην Κεντρική Τράπεζα και στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων - Η απόφαση του Υπουργικού

Το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, αποφάσισε τον διορισμό της κας Ευγενίας Χριστοδούλου και του κ. Γεώργιου Καρατζιά, αμφότεροι ορκωτοί λογιστές, με εκτενή πείρα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στις θέσεις των εκτελεστικών συμβούλων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top